Ha nagyon őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor a konyhai komposztáló vödör tisztítása biztos nem a kedvenc szórakozásaink egyike. Pláne nehezebb a feladat, ha mindehhez lakásban lakunk és nincs udvarunk. Ami viszont örömteljes, hogy egyáltalán nem kell minden használat után kitisztítani a Greenman komposztáló vödröt, bár van aki ezt mindig megteszi és ez teljesen rendben is van, de ahogy említettem nem szükséges a sikeres komposztáláshoz.

Ha épp kiürítetted a vödrödet és tervezel további komposztálható hulladékot tenni bele mondjuk egy vagy két napon belül, akkor nem szükséges kitisztítani a vödröt, ugyanis a használt Greenman konyhai komposztáló vödröd már hemzseg a jótékony mikrobák egy rétegétől, amit általában az adalékanyaggal juttatsz a hulladékra. 

Igen, jól hallottad, ha folyamatosan használod a konyhai komposztálódat, akkor csak üríted és töltöd, üríted és töltöd, a kettő között pedig kihagyhatod a vödör mosását, hogy megóvd a jótékony mikroba réteget a vödör belsején. 

Ha mániákus fertőtlenítő és takarító vagy akkor természetesen nem venném el az örömödet egy jó kis vödörmosástól, hajrá, tedd meg minden egyes ürítés után, ha megnyugtat :) csak fehérítő vagy durva tisztítószereket ne használj semmiképp! A mivel tisztítsd részhez olvass tovább!

Amikor viszont KELL tisztítani a konyhai komposztáló vödröt:

Ha nem sikerült a komposztálás, nem ment megfelelően végbe a fermentáció és nem sikerült útközben javítani a folyamatokon, akkor kellemetlen szagot fogunk érezni és akkor ki kell tisztítani a vödröt. A nem jó szagot fel fogod ismerni, mert egy sikeres komposztálásnak kellemesen édes savanykás illata van.

Ha kék vagy zöld penész bukkan fel az edényben, akkor szintén tisztításra szorul a komposztálónk, mielőtt újra konyhai hulladékot tennénk bele. 

Ha esetleg elutazol és tudod, hogy napokig nem fogod használni a vödröt, akkor is tisztítsd ki.

És akkor a hogyan tisztítsuk meg a konyhai komposztálónkat részhez értünk :)

Úgy van a legegyszerűbb dolgod, hogy ha szétszedés után (leeresztő lemez, fedél stb) jó alaposan (jó esetben kertben, slaggal) kiöblíted a komposztáló vödröt (mosogatóban, kádban, ahol találsz neki helyet).

Ami még el tud tömődni, az a csaprész, ha lassan vagy egyáltalán nem tudjuk lecsapolni a folyadékot, akkor bizony szét kell szerelni és kitisztítani. A csap egyszerűen csavarosan van rögzítve, így könnyen le is lehet szedni majd átmosni.

Ha van rá lehetőséged, erkélyen vagy bárhol egy napsütötte folton a lakásban, hagyd, hogy a komposztáló vödör a napon száradjon meg mert az UV fény segít eltávolítani az elszíneződéseket és az esetleges megmaradt szagokat.

NE használj fehérítőt vagy durva tisztítószert a komposztáló edény tisztításakor!

Ha nagyon megmakacsolja magát egy szag a komposztálódban, akkor ami nálunk bevált:

A vödör teljes szétszedése, alapos tisztítása, amihez a Greenbiotic Életbarát Általános Tisztítószerét választottam. Majd aztán néhány nap közvetlen napfény. Mert mi sem jobb egy kis napfénynél nem igaz? 

Greenman konyhai komposztáló vödrök kiváló minőségű alapanyagból készülnek, amik alapvetően ellenállnak a foltoknak és a szagoknak, tehát ha rendszeresen jól sikerül a komposztálás, nagy valószínűséggel nem kell szembenézned nagyobb sikálásokkal :)

Ami még szintén segíthet az a Greenman komposzt spray, mivel a benne lévő mikrobák szintén alkalmasak a szagok csökkentésére.

A tuti-tuti pedig, ha valami szag nagyon megmakacsolta magát, akkor tisztítsd ki a vödröt, szárítsd meg, tegyél pár marék Greenman starter adalékanyagot a vödör aljára, zárd rá a fedelet és hagy egy ideig (bő egy hétig legalább) pihenni. Természetesen ezidő alatt semmilyen hulladékot ne tegyél bele. A Greenman starter adalékanyagban lévő mikrobák semlegesíteni fogják a nem kívánt szagot és helyette a jól megszokott kellemes illatot fogod érezni. 

Ugyanez a trükk, ha a komposztáló edényt kívül-belül szeretnéd újjá illatossá varázsolni, akkor fogj egy nagy műanyag (pfujj, de azért valamire ez is jó :DD) zsákot, ügyelj rá, hogy ne legyen lyukas sehol, hogy légmentesen le tudd zárni, tegyél bele az adalékanyagból, majd tedd bele a vödröt és csomózd rá a zsákot. Hagyd így bő egy hétig legalább, addig pedig a mikrobák végzik a dolgukat a kellemetlen szagok ellen. 

Remélem hasznos tippeket tudtam adni. Hajrá komposztálók!

Baby Sussex
A Wooden Spoon babatermékei kiváló minőségüknek köszönhetően meghívást kaptak, hogy szerepeljenek a Harry herceg, Meghan Markle és kisfiuk, Archie köz...
Reverse Advent Calendar
Reverse Advent calendar is the opposite of the usual Advent calendars where children get chocolates to count down the days until Christmas Day. With t...
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like