Elröppent a nyár, a gyerekek újra iskolába indulnak minden reggel. A szeptemberrel együtt pedig eljött mindennapi sportom: hogyan csomagoljak egészségeset, finomat úgy, hogy gusztusos is maradjon a buszozás és a táskában várakozás után. 

A frissen tartó fóliával, a nejlon uzsonnás tasakokkal és az alufóliával régen szakítottam, alufóliát már sütéshez sem használok, szendvicsekhez meg pláne nem. Az alternatívák palettája viszont így is széles. Az alap a hagyományos textil szalvéta, de ez nálunk inkább a nyári kirándulásoknál kap szerepet. Amikor a szendvicsnek ki kell bírnia akár egy fél napon át az iskolatáskában, könyvek, füzetek, rajzos cuccok között, akkor a könnyen átnedvesedő textilszalvéta nem a legjobb megoldás. 

Szintén természetes csomagoló a méhviasszal átitatott vászon. A méhviasszal vízhatlanított pamut a kéz melegétől felveszi annak a tárgynak a formáját, amelyre rásimítjuk, legyen az szendvics, zöldség vagy gyümölcs darabkája, vagy akár egy edény szája. A kihűlt viasz merevvé teszi a vásznat, nagyjából annyira, mint amilyen merev egy papírpohár. Élettartama végén (kb. másfél-két év) ollóval felaprítva a házi komposztálóban lebomlik. Nekem ez is inkább a hűtőszekrényben tároláshoz vált be, mert ha a gyerekek nem csomagolják vissza gondosan a maradékot, akkor az a sima textilnél merevebb méhviaszos vászonból kipotyog. 

Praktikusabb, mert könnyen a mérethez igazítható, rögzíthető és nem engedi át a nedvességet az újraszalvéta, amelynek a belső rétege egy vízhatlan, PUL nevű anyag, a külső pedig mintás pamutvászon. A PUL megnevezés azt jelenti, hogy valamilyen textíliára (műszál, kevert szál vagy akár pamut) egy vékony, poliuretán réteget lamináltak. Így a két anyag szinte eggyé válik, vízhatlan lesz, ugyanakkor megőrzi puhaságát és rugalmasságát. Igaz, hogy a PUL műanyag, de tartós, évekre kiváltható vele többféle egyszer használatos csomagolóanyag. (Amikor a gyerekeim pelenkásak voltak, varrtam PUL bélésű zsákocskákat, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy egy használt mosható pelust biztonságosan, szivárgásmentesen elhelyezzek a táskámban utazás, bevásárlás, védőnő vagy orvos felkeresése során. Ezek a kis zsákok a gyerekek szobatisztává válása után munkanélküliek lettek, de mivel továbbra is kifogástalan állapotúak voltak, kerestem számukra más szerepet: vizes fürdőruhának, utazáskor almacsutkának, maszatos pohárnak, stb. és a mai napig használjuk.) Élettartama végét jelzi, amikor a hártyavékony laminált réteg kezd elválni vagy megrepedezni. Ekkor a műanyagoktól elválasztott vászon újrahasznosításra kerülhet, komposztálható vagy rongyként élhet tovább, a műanyag részeknek viszont sajnos a kommunális hulladék között van a helyük. 

Az újraszalvéta hátránya, hogy a nyomódástól nem védi meg a szendvicseket. Ha olyasmit csomagolok a lányoknak, amely könnyen deformálódik, akkor inkább kedvenc rozsdamentes acél dobozaimat veszem elő. Nagyon szeretem, hogy a rozsdamentes ételtároló dobozok tartalma nem potyog vagy folyik ki, nagyszerűen megőrzi a szendvicsek eredeti formáját és sokkal könnyebben tisztítható, mint a műanyag uzsonnás dobozok. Most már jó ideje használjuk ezeket, de nem tud alábbhagyni a rajongásom. A kis snackesbe jellemzően aszalványok és magvak keverékét csomagolom, hogy legyen gyorsan bekapható, egészséges nasi a rövid szünetekben. A párjában pedig elfér egy vagy két szendvics vagy sütemény és egy müzliszelet vagy csokoládé. Gyümölcsöt ritkán csomagolok, mert szinte minden nap kapnak a suliban, de ha mégis igény jelentkezik rá, akkor a kis snackes dobozba kerül. 

Régebbről még maradt műanyag uzsonnás dobozunk is, amíg bírják, ezeket sem dobom ki, inkább vigyázunk rájuk, hogy sokáig használhatók maradjanak, de jellemzően inkább a hűtőben tárolok valamit bennük, illetve egy ilyen védi utazáskor a számítógépem külső meghajtóját és a telefonom töltőjét. Ezek azelőtt csak az utazótáskám belső zsebébe kerültek, amíg el nem tört az egyik kábel a trehány utaztatás következtében. 

Le az egyszer használatos szendvicscsomagolókkal, hiszen jobbnál-jobb lehetőségek vannak a kiváltásukra!

Dóra


Go back to school greener!
Nem minden gyerek lelkes, ha arról van szó, hogy az iskolaszerek ne divatosak, hanem kevésbé környezetterhelők legyenek. Van néhány ötletem, hogyan le...
Less cloth, less trash
Why should you buy less clothes? Does fast fashion suistainable? ...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like