Az ősz második felében járunk, néhány nap múlva elérkezik mindenszentek ünnepe és a halottak napja, amikor a legtöbben otthon vagy temetőben gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A rengeteg virág, hagyományos vagy ledes mécsesek, gyertyák ugyanúgy a kereskedelmi kínálat részei, ahogy bármi egyéb az élelmiszertől a játékokon és a háztartási cikkeken át a ruhaneműkig. De várjunk csak egy pillanatra… Nem lehetne ezt (is) egyszerűbben, természetesebben és kevesebb szeméttel megoldani? Hogyan lehet a kevesebb ebben is több?

A boltokban hatalmas kínálatot találunk a különféle gyertyákból és mécsesekből, olyanokból is, amelyek rengeteg mellékes hulladékkal járnak, pedig az előállításuk és a csomagolásuk szeméttermeléséről még nem is beszélek. Az üveg, műanyag vagy fém ház, amiben vannak, általában nem kerülnek sem újrahasználatra, sem újrahasznosításra. Ha a szeméttermelés csökkentését tesszük meg szempontnak, akkor mécses helyett gyertyát helyezzünk el a sírnál. Ha szeretnénk megóvni a széltől, egy tetszetős formájú befőttes üveg vagy feleslegessé vált, de szép pohár alkalmas erre. Üvegfestékkel díszítve méltó kelléke az emlékezésnek, amelyet halottak napja után eltehetünk és később is használhatunk. A temetők szabad terében kevésbé érvényesülnek az elterjedt, kőolajalapú, olcsó viaszgyertyák égéstermékében jelenlevő káros anyagok, de ha otthon gyújtunk gyertyát, érdemes elgondolkodni azon, hogy a paraffinból készülő viaszgyertyák helyett mást, hagyományosabbat, természetesebbet válasszunk. A paraffingyertyák égetésekor toxikus anyagok kerülnek a levegőbe, zárt térben ezeket be is lélegezzük. Jogos kérdés, hogy ha ez így van, vajon miért annyira elterjedtek a paraffin alapú gyertyák? Annyira elterjedtek, hogy ma ezt mondjuk hagyományosnak, pedig a gyertyakészítés messze nem ezzel kezdődött, a hagyományhoz ezeknek a gyertyáknak az anyagukat tekintve semmi közük nincsen. A paraffin alapú gyertyák sokkal kevesebb költséggel kerülhetnek a boltok polcaira, mint a növényi olaj alapú gyertyák, vagy méhviaszgyertyák. Na igen. Ebben sem az számít, hogy mi a jó a Földnek és az egészségünknek, hanem az, hogy mit lehet tömeggyártásra bocsátani és mi termeli a legtöbb hasznot. A növényi olajból készített gyertyák, mint pl. a szójagyertya vagy a repcegyertya a növényi olaj módosításával, hidrogénezéssel készülnek. A méhviaszgyertya alapanyaga a méhek által készített méhviasz, melyből kémiai módosítás nélkül lehet gyertyát előállítani. Megjegyzem, hogy érdemes résen lenni, mert állítólag kaphatók méhviasz gyertyaként árult, de az összetevőket átfutva méhviaszt is tartalmazó paraffingyertyának bizonyuló termékek is. Ha gyertyát gyújtanánk, válasszunk inkább minőségi gyertyákat, mint a tömegesen gyártott olcsó, de nem éppen egészség- és környezetbarát termékeket.

Akkor is van választási lehetőségünk, ha virágot viszünk a temetőbe. Én csokor helyett szálakat szoktam venni, ha lehet termelőtől, akkor könnyebb minden nélkül, műanyag kötöző, drót és celofánmentesen beszerezni, de virágboltban is lehet így kérni akár csokornyi mennyiségben. Az elfonnyadt, rohadó virágról kidobás előtt leválasztani a műanyagokat nem valami gusztusos dolog, inkább ne is keveredjenek, úgy a hervadt virág egyszerűen komposztálható. 

Dóra

Environmental conscious pet feeding
Do you have a cute pet but beeing environmental conscious is important for you? You have alternatives....
Buy less, waste less!
Hulladékcsökkentés a háztartásban lépésről lépésre - ha kevesebbet szerzel be, biztos, hogy kevesebbet fogsz kidobni is. Mi az, amire valóban szükség ...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like