Bár a szelektív hulladékgyűjtés nem maga a környezettudatosság, de fontos eszköze lehet ennek, ha kikerülhetetlen, hogy hulladék keletkezzen, és a keletkező hulladék alkalmas az újrahasznosításra. A cél az lenne, hogy amikor csak lehetséges, olyan termékeket válasszunk, amelyeknek nincs csomagolása, vagy ha van, akkor az újrahasználható (a visszaváltható is ilyen). Előfordul azonban, hogy ezek egyikére sincs lehetőség. Ebben az esetben lesz a legjobb választás az újrahasznosítható csomagolás.

Miért is?

Hazánkban a kommunális kukákba kerülő hulladék túlnyomó többsége lerakóba kerül. Ez azt jelenti, hogy a hulladékot a talaj előkészítése után egyszerűen fogalmazva betemetik. Amennyi szemetet termelünk, annak a legnagyobb része ilyen óriásbuckák alatt végzi. Ezek a szemétsírok nem tűnnek el, nem bomlanak le. A Föld, de maradjunk csak itthon: az ország földrajzi méretei adottak. Hova fogunk eltemetni annyi szemetet, amennyit a mai fogyasztási és selejtezési szokások mellett megtermelünk? Hol fognak élni a gyermekeink, ha egyre több ilyen lerakót kell majd létesíteni?

 A hulladék érték. A szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosító üzemekbe kerül, ahol a műanyagból regranulátumot, újrahasznosított nyersanyagot készítenek. Így az ebből készülő tárgyak, csomagolóanyagok előállításában már nem kap szerepet újabb adag kőolaj, amely a műanyag alapanyaga, energiaigényesen kitermelhető, és véges mennyiségű nyersanyag. A Magyarországon készített és felhasznált regranulátumnak nem kell hatalmas távolságokat beutaznia, hogy az előállítástól a fogyasztókig érkezzen. Ha a szelektíven gyűjthető hulladékot a kommunális kukába dobjuk, az értéke elvész, a fogyasztói igények kielégítéséhez több új anyagból gyártott áru szükséges, mint amennyi a lakosság szelektív gyűjtése mellett szükséges lenne. 

Ha szelektálsz, családi háznál pénzt is takaríthatsz meg ezzel, hiszen a kisebb kommunális gyűjtőedény kevesebb havi díjat is jelent. Nálunk a kisebb kuka ára egy éven belül megtérült a havi díjkülönbözetből és azt követően évente a mai napig csaknem 10 000 Ft-ot nem szórok el szemétre.  

Na és hogyan?

Magyarországon a hulladékkezelők nem egységes rendszerben gyűjtik a szelektált hulladékot. Arról, hogy a te lakóhelyeden melyik szolgáltató dolgozik, az önkormányzatnál, arról pedig, hogy mely anyagokat gyűjti, a cég weboldalán tudsz tájékozódni. Nálunk a PET és a HDPE műanyagokat, az italos kartont, a csomagolófóliákat, a papírt, az alumíniumot és az üveget gyűjtik. Ha más műanyagot vagy vasat (pl. állateledeles konzerv) szeretnék leadni, akkor fel kell keresnem egy olyan gyűjtőudvart, ahol foglalkoznak ezekkel a fajtákkal. Arról, hogy egy csomagolás milyen anyagból készült, egy ikon tájékoztat: az egymásba futó nyilakból álló háromszög, illetve az abba írt szám,  azonban a gyártók gyakran elfelejtik feltüntetni. Én ezt tisztességtelennek tartom, és ha csak lehet, kerülöm a jelöletlen anyagú termékek vásárlását. 


A PET nem csak üdítős, hanem tisztítószeres flakonként is felbukkan (pl. a Cleaneco termékek többsége), nem csak átlátszó, hanem színes is lehet, ezektől függetlenül egyformán szelektálható, minden magyarországi közüzemi hulladékkezelő gyűjti. A HDPE és az LDPE szatyrok, csomagolófóliák formájában, tusfürdők, samponok csomagolásaként fordul elő a leggyakrabban, fehér vagy színes, szelektálható, ha gyűjtik a lakóhelyeden. A PP leggyakrabban kozmetikumok és élelmiszerek csomagolásaként bukkan fel, pl. arckrémes tégely, vödrös tejföl. Csak néhány feldolgozó gyűjti. PS jelzéssel a polisztirol műanyaggal találkozunk. Habos formája tojástartóként, zöldségek, húsok tálcájaként, elviteles dobozként bukkan fel jellemzően, de találkozhatunk ilyennel akkor is, ha poharas tejterméket veszünk. Újrahasznosítható, de kevés helyen gyűjtik, közüzemi szolgáltatónál nem ismerek ilyen lehetőséget, de van olyan cég, amely telephelyén előzetes egyeztetést követően átveszi (Holofon Zrt., Annavölgy). A hazai hulladékkezelők a lakosságtól begyűjtött szelektált hulladékot emberi erőforrás alkalmazásával újraválogatja. Sajnos a gyűjtött anyagoktól eltérő fajtájú hulladékok aránya a beszállított mennyiségben magas, a nálunk működő hulladékkezelőnél (VHKN Kft.) csaknem. 50%. A hatékonyabb előválogatás a mi részünkről biztosíthatná a hatékonyabb működésüket, ezért fontos, hogy tájékozódjunk a lakóhelyünkön érvényes szelektív gyűjtési rendről. 

Dóra

Sustainable living in Budapest
Orsival, a Zöldmami alapítójával beszélgettünk, hogyan lehet nagyvárosi körülmények között is környezetbarát, minimalistább életmódra váltani....
Advent Calendar
What should we put in the little bags of the advent calendar? ...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like