Néhány évvel ezelőtt elegem lett abból, hogy a bolti szaloncukor rengeteg szeméttel jár, és az én ízlésemhez mérten túl édes. Valami igazán minőségit szerettem volna helyette, ezért kezdtünk kísérletezni a házi szaloncukorral. A bevált receptünk a következő:
Hozzávalók:
- 80 dkg aszalt gyümölcs, tetszés szerint (a fele szilva legyen a megfelelő állag eléréséért)
- porcukor
- kb. 5 ek. darált zabpehely (kávédarálóval készítem)
- néhány kanál likőr és/vagy frissen facsart narancslé
- 400 g jó minőségű étcsokoládé a bevonáshoz
- a csomagoláshoz zsírpapír vagy selyempapír, esetleg táblás csokiról mentett fényes fólia
Az aszalványokat termelőnél, zöldségesnél, piacon vagy csomagolásmentes boltban szerezheted be kimérve, saját edénybe méretve.
Elkészítési idő: kb 2,5 óra.
Az aszalt szilvákat félbevágjuk, hogy biztosan magmentesek legyenek, majd az összes aszalt gyümölcsöt ledaráljuk. Belekeverjük a darált zabpelyhet, néhány kanál likőrt és/vagy narancslét, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nagyon ragacsos, ez ne tántorítson el! A munkalapra porcukrot hintünk, és a masszából egy adagot kivéve vékony hengert sodrunk a porcukros felületen. A porcukor arra szolgál, hogy a darált gyümölcs ne legyen ragacsos, a masszába belekeverni nem kell. A hengerből kb. 3 cm-es darabokat vágunk (vagy amekkora tetszik). A darabkákat félretesszük addig, amíg az összes szaloncukrot megformázzuk. Gőz felett felolvasztunk kb. 4 tábla jó minőségű, 60-70%-os étcsokoládét. A megformázott darabokat egyesével, villa segítségével a felolvadt csokiba mártjuk, megforgatjuk, majd zsírpapírral leterített tálcára tesszük. Hűvös helyen másnapra szépen megdermed és csomagolásra kész lesz.
Mi ajándékba is szoktunk készíteni ebből az édességből, akkor golyókat formázunk és a csomagoláshoz az év során eltett arany színű táblás csoki fóliákat használjuk fel.
A gyerekekkel együtt készíteni is jó móka, nem lehet elrontani, nem baj, ha kisebb és nagyobb darabok is lesznek, csak a tiszta kezekre és munkafelületre kell gondot fordítani. Nálunk a férjem készíti el a masszát, a gyerekekkel én formázom, és ahogy készülnek, a férjem már mártja is a darabokat az olvadt csokiba. A csomagolás az én dolgom, akinek van kedve, besegít, vagy csak odaül mellém és beszélgetünk közben. Tökéletes adventi családi program, próbáljátok ki!
Dóra