Néhány évvel ezelőtt elegem lett abból, hogy a bolti szaloncukor rengeteg szeméttel jár, és az én ízlésemhez mérten túl édes. Valami igazán minőségit szerettem volna helyette, ezért kezdtünk kísérletezni a házi szaloncukorral. A bevált receptünk a következő:

Hozzávalók:

  • 80 dkg aszalt gyümölcs, tetszés szerint (a fele szilva legyen a megfelelő állag eléréséért)
  • porcukor
  • kb. 5 ek. darált zabpehely (kávédarálóval készítem)
  • néhány kanál likőr és/vagy frissen facsart narancslé
  • 400 g jó minőségű étcsokoládé a bevonáshoz
  • a csomagoláshoz zsírpapír vagy selyempapír, esetleg táblás csokiról mentett fényes fólia

Az aszalványokat termelőnél,  zöldségesnél, piacon vagy csomagolásmentes boltban szerezheted be kimérve, saját edénybe méretve.

Elkészítési idő: kb 2,5 óra.


Az aszalt szilvákat félbevágjuk, hogy biztosan magmentesek legyenek, majd az összes aszalt gyümölcsöt ledaráljuk. Belekeverjük a darált zabpelyhet, néhány kanál likőrt és/vagy narancslét, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nagyon ragacsos, ez ne tántorítson el! A munkalapra porcukrot hintünk, és a masszából egy adagot kivéve vékony hengert sodrunk a porcukros felületen. A porcukor arra szolgál, hogy a darált gyümölcs ne legyen ragacsos, a masszába belekeverni nem kell. A hengerből kb. 3 cm-es darabokat vágunk (vagy amekkora tetszik). A darabkákat félretesszük addig, amíg az összes szaloncukrot megformázzuk. Gőz felett felolvasztunk kb. 4 tábla jó minőségű, 60-70%-os étcsokoládét. A megformázott darabokat egyesével, villa segítségével a felolvadt csokiba mártjuk, megforgatjuk, majd zsírpapírral leterített tálcára tesszük. Hűvös helyen másnapra szépen megdermed és csomagolásra kész lesz. 


Mi ajándékba is szoktunk készíteni ebből az édességből, akkor golyókat formázunk és a csomagoláshoz az év során eltett arany színű táblás csoki fóliákat használjuk fel. 

A gyerekekkel együtt készíteni is jó móka, nem lehet elrontani, nem baj, ha kisebb és nagyobb darabok is lesznek, csak a tiszta kezekre és munkafelületre kell gondot fordítani. Nálunk a férjem készíti el a masszát, a gyerekekkel én formázom, és ahogy készülnek, a férjem már mártja is a darabokat az olvadt csokiba. A csomagolás az én dolgom, akinek van kedve, besegít, vagy csak odaül mellém és beszélgetünk közben. Tökéletes adventi családi program, próbáljátok ki! 


Dóra

Advent Calendar
What should we put in the little bags of the advent calendar? ...
The Perfect Christmas Present
Christmas presents and environmental consciousness - how could we match it?...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like