Néhány évvel ezelőtt elegem lett abból, hogy a bolti szaloncukor rengeteg szeméttel jár, és az én ízlésemhez mérten túl édes. Valami igazán minőségit szerettem volna helyette, ezért kezdtünk kísérletezni a házi szaloncukorral. A bevált receptünk a következő:

Hozzávalók:

  • 80 dkg aszalt gyümölcs, tetszés szerint (a fele szilva legyen a megfelelő állag eléréséért)
  • porcukor
  • kb. 5 ek. darált zabpehely (kávédarálóval készítem)
  • néhány kanál likőr és/vagy frissen facsart narancslé
  • 400 g jó minőségű étcsokoládé a bevonáshoz
  • a csomagoláshoz zsírpapír vagy selyempapír, esetleg táblás csokiról mentett fényes fólia

Az aszalványokat termelőnél,  zöldségesnél, piacon vagy csomagolásmentes boltban szerezheted be kimérve, saját edénybe méretve.

Elkészítési idő: kb 2,5 óra.


Az aszalt szilvákat félbevágjuk, hogy biztosan magmentesek legyenek, majd az összes aszalt gyümölcsöt ledaráljuk. Belekeverjük a darált zabpelyhet, néhány kanál likőrt és/vagy narancslét, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nagyon ragacsos, ez ne tántorítson el! A munkalapra porcukrot hintünk, és a masszából egy adagot kivéve vékony hengert sodrunk a porcukros felületen. A porcukor arra szolgál, hogy a darált gyümölcs ne legyen ragacsos, a masszába belekeverni nem kell. A hengerből kb. 3 cm-es darabokat vágunk (vagy amekkora tetszik). A darabkákat félretesszük addig, amíg az összes szaloncukrot megformázzuk. Gőz felett felolvasztunk kb. 4 tábla jó minőségű, 60-70%-os étcsokoládét. A megformázott darabokat egyesével, villa segítségével a felolvadt csokiba mártjuk, megforgatjuk, majd zsírpapírral leterített tálcára tesszük. Hűvös helyen másnapra szépen megdermed és csomagolásra kész lesz. 


Mi ajándékba is szoktunk készíteni ebből az édességből, akkor golyókat formázunk és a csomagoláshoz az év során eltett arany színű táblás csoki fóliákat használjuk fel. 

A gyerekekkel együtt készíteni is jó móka, nem lehet elrontani, nem baj, ha kisebb és nagyobb darabok is lesznek, csak a tiszta kezekre és munkafelületre kell gondot fordítani. Nálunk a férjem készíti el a masszát, a gyerekekkel én formázom, és ahogy készülnek, a férjem már mártja is a darabokat az olvadt csokiba. A csomagolás az én dolgom, akinek van kedve, besegít, vagy csak odaül mellém és beszélgetünk közben. Tökéletes adventi családi program, próbáljátok ki! 


Dóra


Adventi naptár
Mit tegyünk a gyerekek adventi naptárjába, ha az ünnepre hangolódás, a gyerekek öröme és a minimumra szorított hulladék egyformán fontos szempont?...
A legjobb karácsonyi ajándék
Van-e recept a legjobb karácsonyi ajándékhoz? Milyen elvek vezérelhetnek, ha örömöt szeretnénk szerezni, de fontos a környezettudatosság?...
Dóra
Budapesten születtem, de már 10 éve egy Veszprém megyei kis településen élek. Férjemmel 3 kisgyereket nevelünk és igyekszünk megvalósítani azt, hogy a háztartásunk minél kisebb környezetterheléssel működjön.
tovább ⟶
Írj hozzászólást
Megjegyzés: A HTML kódok nem engedélyezettek!
Talán ez is tetszhet