A díszcsomagoló papírokat egyszeri használatra találták ki, bár talán mind találkoztunk már valakivel, aki eltette és igyekezett újrahasználni őket. Zavar, hogy karácsonykor csupán az ajándékozás melléktermékeként egy gyerekméretű szemétkupac képződik a karácsonyfa mellett, még akkor is, ha az barna újrapapír. Azt szeretném vajon, hogy a gyerekeimnek természetes legyen, hogy letépkednek és elhajigálnak dolgokat, mert a karácsony ezzel jár? Nem, nagyon nem. Bőven elég az új játékok és használati tárgyak bolti csomagolása a kukának és a lelkemnek.

Néhány éve már próbálkoztunk azzal, hogy csomagolás helyett az ajándékokat egy szép terítővel letakartuk, de nekem hiányoztak a csomagok… Idén év közben, amikor ünnepeltünk, többféle módszert is kipróbáltam a csomagolópapír és az ajándéktáska helyettesítésére. A kedvencem a textil lett. Amikor a varrásnál anyagmaradékom keletkezik vagy elhasználódott ruhákat, lakástextilt válogatok, azt is figyelembe veszem, hogy jó lehet-e kendőnek vagy tasaknak. Pl. a nyáron szép kendőt készítettem egy összefestékezett virágos lányka nyári ruha festékmentes, alsó részéből. A gyerekzsúrokon lufi helyett színes kendőkkel díszítünk, ezeket turkálóban szereztem be 50 Ft-ért, és közülük is csomagolóanyaggá alakul egyik-másik szép darab. Persze, nem kizárólag a DIY létezik, csodaszép, minőségi, kész kendőket lehet vásárolni, vagy akár az ajándék egy része, pl. textilzsebkendő, konyharuha, párnahuzat, zokni vagy más ruhanemű is lehet díszcsomagolás, ha ügyesen hajtogatjuk. Már előre örültem az ősszel, amikor kedves barátunknak adhattuk át a régóta rejtegetett ajándékát, a kedvenc focicsapata színeiben pompázó és annak emblémájával díszített ágyneműhuzatot. Sikerült úgy behajtogatnom saját magába, hogy a barátunk csak akkor jött rá, hogy amit a kezében tart, az nem egy becsomagolt ajándék, hanem maga az ajándék, amikor kibontotta a hajtásokat. Akiknek még új, hogy textilbe csomagolok, jellemzően megkérdezik, hogy a csomagolás része-e az ajándéknak. Ez a kérdés lehetőséget ad arra, hogy ha valaki nem szeretné otthon tárolni és díszcsomagolásként felhasználni vagy más funkcióval továbbhasználni a csomagolást, akkor mindenféle rossz érzés nélkül otthagyhatja nálunk.

Amikor elkezdtem a textilbe csomagolással próbálkozni, még nem tudtam, hogy ez annyira nem elvetemült gondolat, hogy még neve és hagyománya is van, igaz, nem Magyarországon, hanem Japánban, furoshikinek hívják. Akár a netes képkeresőben, akár könyvtári barkácsfüzetben található rengeteg hajtogatási technika különféle formájú, méretű és súlyú ajándékok becsomagolására. 

Textileket használni díszcsomagolásként pl. a következő előnyökkel jár:

Számos alkalommal továbbhasználható

Akár anyagi ráfordítás nélkül elérhető

Ha minőségi, igényes darabot választunk, az ajándék része lehet

Változatosan használható

Strapabíró, biztonságos, nem olyan sérülékeny, mint a vékony papír

és nem utolsósorban teret ad kibontakoztatni a kreativitásod!

Vajon mi legyen az évek során felhalmozódott, néha nem csekély mennyiségű csomagolópapírral, ha most hirtelen furoshikire váltasz? Vonj be velük dobozt, külön az alját és külön a tetejét, akár otthoni tároló díszítésére, akár ajándékba (több szervezet fogad adományokat ilyen dobozban karácsony előtt). Így a csomagolópapír egy tartós tárgy kiegészítője lesz. 


Hajrá furoshiki!


Dóra


A 2. képen balra fent látható az említett önmagába csomagolt ágynemű, igaz, átkötöttem szalaggal, de a célomat, hogy mellőzem az egyszer használatos csomagolást, mégis esztétikusan csomagolva adjam át az ajándékomat, emellett is elértem, bár ez nem furoshiki.

The Perfect Christmas Present
Christmas presents and environmental consciousness - how could we match it?...
Harmony
Verseny-e egyre zöldebben működni és vajon mi a mércéje a zöldítésnek? Az új év kezdetén érdemes átgondolni nem csak azt, hogy mit értünk el a zöldíté...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like