A kenyérsütést akkor tudom végezni, amikor itthon vagyok. Ha itthonról dolgozom is közben, annyi idő mindig jut, hogy többször, de rövid időre visszatérjek a tésztához és elvégezzem a soron következő műveletet (akár átgyúrni, formázni kell, vagy csak a sütő hőfokát leszabályozni). Előfordul, hogy egymást követő napokon kell házon kívül dolgoznom, olyankor jön a bolti kenyér. Olyan megoldást kerestem a kenyértárolásra, amely mind a házi, mind pedig a bolti kenyér esetében a lehető legjobban működik. A  házi kenyér előnye, hogy kevésbé morzsálódik, pontosan tudom, miből készült és egy kicsit jobban eláll akkor is, ha letakaratlanul kint felejtem a konyhaasztalon. Napokig azonban a házi sem bírja megfelelő tárolás nélkül. Amikor elkezdtem itthon sütni a kenyeret, kaptam a barátnőmtől egy régi, sűrű szövésű vászon kenyérruhát, olyat, amilyet nagyanyám lánykorában használtak. Meglepett, hogy ha ebbe csomagolom a kenyerünket, az 2-3 napig megőrzi a minőségét és a 4. napon is fogyasztható, nem penészedik meg és csak minimálisan szikkad. Amikor mosásban volt, akkor azonban hiányzott, hiába helyettesítettem a két legvastagabb konyharuhámmal, az meg sem közelítette a kenyérruha eredményét. Méteráruboltban kerestem olyan anyagot, amelyből még egy kenyérruhát készíthettem volna, de nem kaptam sehol. 

A bolti kenyeret saját vászontáskába szoktam kérni a péknél, mindig ügyelek, hogy tiszta, vasalt szatyrot adjak át, így sosem volt semmi gond, mindig kiszolgáltak. Mivel nincs nejlontasak, fel sem merül, hogy a bolti nejlonban tároljam a kenyeret otthon, évekkel ezelőtt viszont így történt. Jól emlékszem a gumiszerű kenyérre, amely a zacskós tárolás során kialakul. Ha nem lenne kifogásom a zacskózás ellen, ezt akkor sem sírnám vissza. A bolti kenyér azonban kevésbé bírja jól kenyérruhában, kb. egy nappal hamarabb élvezhetetlen lesz. 

A gyerekek babakora óta használok PUL-os zsákokat eleinte a pelusok tárolásához, aztán uzsonnához, uszodai cucchoz is, de a kenyértárolást nem tudom elképzelni benne. A PUL egy szuper vékony műanyag réteg textíliára laminálva. A legrégebbi zsákjaim tavaly kezdtek tönkremenni, ez úgy néz ki, hogy a műanyag réteg megrepedezik és elkezd foszlányokban leválni a textilről. A karcolás, dörzsölés nem tesz jót a PUL-nak. Sérült felületű zsákban én nem szívesen tárolnék élelmiszert, nem tudom elképzelni, hogy egy sérült műanyagrétegű szatyorbelsőről nem fognak óhatatlanul leválni picike műanyagfoszlányok. A PUL nagyszerű anyag, de műanyag, és az én célom az, hogy a műanyagok csak ott legyenek jelen a háztartásomban, ahol ésszerűen, megfelelően kiváltani őket nem tudom. A kenyértárolás nem ez a terület. Próbálkoztam fa és fém kenyértároló dobozzal is, de egyik sem volt legalább olyan jó, mint a kenyérruha.

Ami végül a tuti befutó lett nálunk, az az üvegfedeles jénai edény. Néhány éve vettem egy kacsasütő jénait, de a tervezett szerepben nem vált be, így a szekrény tetején porosodott, amíg rá nem jöttem, hogy ez az ideális kenyértároló, amit keresek. Most már több mint egy éve ebben tartjuk a kenyeret, akár bolti, akár házi kenyérről legyen szó, de a zsömlét, kiflit is ebbe teszem, amikor azt sütök vagy veszek. Tökéletesen megóvja a pékáru állagát, ebben napokig minőségcsökkenés nélkül fogyasztható marad. Jobb, mint a kenyérruha, amely a tál használatba állítása előtt a kedvencem volt. Üvegtálban összehasonlíthatatlanul élvezhetőbb marad a kenyér a nejlonzacskós tárolással szemben is. Hátránya, hogy fix méretű és az üvegtetőt figyelemmel kell kezelni, hiszen törékeny. Én általában nagy kenyeret sütök, ötünknek hamar elfogy, de ha a te háztartásodban jellemzően csak fél kilós kenyér vagy néhány kifli van jelen a mindennapokban, akkor nem kell kacsasütő jénaiban gondolkodni, elég egy kétszemélyes fedeles üvegtál, ilyen talán van is a szekrényben. Ha egy-két hétig tudod nélkülözni, anyagi ráfordítás nélkül kipróbálhatod kenyértárolóként. A házi kenyér esetében meg kell várni, hogy az teljesen kihűljön, mielőtt az üvegtálba teszed és befeded, különben az edény bepárásodik és úgy már el tud indulni a penészedés. A teljesen kihűlt kenyér viszont nem penészedik meg benne. Havonta egyszer szoktam elmosogatni a tálat, a köztes időben csak kiborítom belőle a morzsát, és ha szükséges, áttörlöm tiszta konyharuhával. Most már bő egy év tapasztalatával tudom ajánlani nektek ezt a módszert a kenyértárolására. 

Dóra
30 eco-tips to take from our ancestors
Previous generations were a lot more eco-friendly than we first thought! Across the world students are walking out of lessons and taking to the stree...
Do the washing up without plastic sponge
Plastic sink sponge makes big foam, good job and it's cheap. Anyway, we have much more better joices....
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like