A kenyérsütést akkor tudom végezni, amikor itthon vagyok. Ha itthonról dolgozom is közben, annyi idő mindig jut, hogy többször, de rövid időre visszatérjek a tésztához és elvégezzem a soron következő műveletet (akár átgyúrni, formázni kell, vagy csak a sütő hőfokát leszabályozni). Előfordul, hogy egymást követő napokon kell házon kívül dolgoznom, olyankor jön a bolti kenyér. Olyan megoldást kerestem a kenyértárolásra, amely mind a házi, mind pedig a bolti kenyér esetében a lehető legjobban működik. A házi kenyér előnye, hogy kevésbé morzsálódik, pontosan tudom, miből készült és egy kicsit jobban eláll akkor is, ha letakaratlanul kint felejtem a konyhaasztalon. Napokig azonban a házi sem bírja megfelelő tárolás nélkül. Amikor elkezdtem itthon sütni a kenyeret, kaptam a barátnőmtől egy régi, sűrű szövésű vászon kenyérruhát, olyat, amilyet nagyanyám lánykorában használtak. Meglepett, hogy ha ebbe csomagolom a kenyerünket, az 2-3 napig megőrzi a minőségét és a 4. napon is fogyasztható, nem penészedik meg és csak minimálisan szikkad. Amikor mosásban volt, akkor azonban hiányzott, hiába helyettesítettem a két legvastagabb konyharuhámmal, az meg sem közelítette a kenyérruha eredményét. Méteráruboltban kerestem olyan anyagot, amelyből még egy kenyérruhát készíthettem volna, de nem kaptam sehol.
A bolti kenyeret saját vászontáskába szoktam kérni a péknél, mindig ügyelek, hogy tiszta, vasalt szatyrot adjak át, így sosem volt semmi gond, mindig kiszolgáltak. Mivel nincs nejlontasak, fel sem merül, hogy a bolti nejlonban tároljam a kenyeret otthon, évekkel ezelőtt viszont így történt. Jól emlékszem a gumiszerű kenyérre, amely a zacskós tárolás során kialakul. Ha nem lenne kifogásom a zacskózás ellen, ezt akkor sem sírnám vissza. A bolti kenyér azonban kevésbé bírja jól kenyérruhában, kb. egy nappal hamarabb élvezhetetlen lesz.
A gyerekek babakora óta használok PUL-os zsákokat eleinte a pelusok tárolásához, aztán uzsonnához, uszodai cucchoz is, de a kenyértárolást nem tudom elképzelni benne. A PUL egy szuper vékony műanyag réteg textíliára laminálva. A legrégebbi zsákjaim tavaly kezdtek tönkremenni, ez úgy néz ki, hogy a műanyag réteg megrepedezik és elkezd foszlányokban leválni a textilről. A karcolás, dörzsölés nem tesz jót a PUL-nak. Sérült felületű zsákban én nem szívesen tárolnék élelmiszert, nem tudom elképzelni, hogy egy sérült műanyagrétegű szatyorbelsőről nem fognak óhatatlanul leválni picike műanyagfoszlányok. A PUL nagyszerű anyag, de műanyag, és az én célom az, hogy a műanyagok csak ott legyenek jelen a háztartásomban, ahol ésszerűen, megfelelően kiváltani őket nem tudom. A kenyértárolás nem ez a terület. Próbálkoztam fa és fém kenyértároló dobozzal is, de egyik sem volt legalább olyan jó, mint a kenyérruha.
Ami végül a tuti befutó lett nálunk, az az üvegfedeles jénai edény. Néhány éve vettem egy kacsasütő jénait, de a tervezett szerepben nem vált be, így a szekrény tetején porosodott, amíg rá nem jöttem, hogy ez az ideális kenyértároló, amit keresek. Most már több mint egy éve ebben tartjuk a kenyeret, akár bolti, akár házi kenyérről legyen szó, de a zsömlét, kiflit is ebbe teszem, amikor azt sütök vagy veszek. Tökéletesen megóvja a pékáru állagát, ebben napokig minőségcsökkenés nélkül fogyasztható marad. Jobb, mint a kenyérruha, amely a tál használatba állítása előtt a kedvencem volt. Üvegtálban összehasonlíthatatlanul élvezhetőbb marad a kenyér a nejlonzacskós tárolással szemben is. Hátránya, hogy fix méretű és az üvegtetőt figyelemmel kell kezelni, hiszen törékeny. Én általában nagy kenyeret sütök, ötünknek hamar elfogy, de ha a te háztartásodban jellemzően csak fél kilós kenyér vagy néhány kifli van jelen a mindennapokban, akkor nem kell kacsasütő jénaiban gondolkodni, elég egy kétszemélyes fedeles üvegtál, ilyen talán van is a szekrényben. Ha egy-két hétig tudod nélkülözni, anyagi ráfordítás nélkül kipróbálhatod kenyértárolóként. A házi kenyér esetében meg kell várni, hogy az teljesen kihűljön, mielőtt az üvegtálba teszed és befeded, különben az edény bepárásodik és úgy már el tud indulni a penészedés. A teljesen kihűlt kenyér viszont nem penészedik meg benne. Havonta egyszer szoktam elmosogatni a tálat, a köztes időben csak kiborítom belőle a morzsát, és ha szükséges, áttörlöm tiszta konyharuhával. Most már bő egy év tapasztalatával tudom ajánlani nektek ezt a módszert a kenyértárolására.