A vásárlásban gyorsan sikerült leváltanom az egyszer használatos eszközöket, majd ahogy elhasználódtak, a többszöri használatra gyártott műanyagokat is elkezdtem lecserélni vászonra, fémre vagy üvegre. A mosogatásban viszont nehezen tudtam változtatni, a habos műanyag szivacs és a műanyag flakonos folyékony mosogatószer nagyon jól teljesít, nehéz elengedni. 

Amit lehet, mosogatógéppel mosogattatok el, naponta egyszer telik meg nálunk a 12 terítékes gép. Emellett a főzésnél használt lábosokat, serpenyőket, a süteménykészítéshez szükséges tálakat és néhány kényes poharat kézzel mosogatok el. A műanyag mosogatószivacs sokáig tartja a habot és a dörzsis része többfunkcióssá teszi, ami nagyon kényelmes. Azonban ezt a kis holmit hetente, kéthetente muszáj volt lecserélnem, ha a jobb minőségű, drágábbat választottam is. Elhasználódott, ellaposodott vagy elkezdett kellemetlen szagot árasztani. Próbálkoztam a takarításnál bevált, régi pólóból szabott rongyokkal, de ezek nem voltak megfelelőek, egyáltalán nem lehetett mosogatószer-takarékosan használni őket. A mikroszálas mosogató-és takarítókendőket nem szerettem volna kipróbálni, hiszen a célom az volt, hogy a jól működő műanyag szivacsot csakúgy jól működő természetes anyagú mosogatóeszközre cseréljem. Tavaly beszereztem egy puha sörtéjű és egy erős sörtéjű nyeles Redecker mosogatókefét, nagyon elégedett vagyok vele azóta is. Praktikus, jól használható, tartja a habot, és amikor elhasználódik, lehet csak a fejet cserélni, amely kizárólag fából és típustól függően állati vagy növényi sörtéből áll. Így a kerti komposztdombom ezzel is meg tud majd birkózni. Én néhány edényt mégis egy marokba fogható, puha szivaccsal szeretek leginkább elmosogatni, például a habveréshez használt üvegtálamat és a nagymamámtól örökölt kényes, festett üveg ünnepi talpas poharakat. Ezért a kefék mellé tovább kerestem azt az eszközt, amely teljesen száműzi a műanyag szivacsot. Minden nyáron táborozunk egy-két hetet az erdőben, ahol igyekszem a lehető legjobban minimalizálni a nem természetes anyagok, eszközök, csomagolások használatát. Ott (is) nagyon zavart a műanyag szivacs, ezért néhány éve vásároltam egy, különben mosakodáshoz árult természetes luffa szivacsot. A luffa egy éretten étkezésre nem alkalmas tökfajta, amelyről, miután kiszárad, héja lehúzható, majd száraz, szivacsos belseje 

 enyhe dörzsölésre is alkalmas mosogató- vagy mosdószivacsként használható. Sokáig bírja, használat közben puhul, fellazul, lassan le-lemorzsolódnak belőle rostok. Annyira szerettem ezt használni a táborozáskor, hogy azóta otthon is ezzel mosogatok. Bő egy év után, amikor kitelt az ideje, a komposztba dobtam, mint növényrész, teljesen, természetes módon elbomlik. Ezzel a fanyelű kefe és tökbélszivacs kombinációval már teljesnek érzem a mosogatóeszközeim fegyvertárát. Tavaly megpróbálkoztam a luffatök termesztésével is, velem együtt két barátom is megpróbálta a saját kertjében, de nekünk nem sikerült. Talán a bakonyi klíma az oka, talán más, én nem adom fel, idén újra meg fogom próbálni. Addig is, amíg boltban veszem, tanulok friss tapasztalatomból: ebben is érdemes a megbízható minőségűt választani. Az elhasználódott, öreg luffám pótlására az egyik drogérialánc boltjában vettem egy kínai luffa belet, de az olyan merev, hogy gyakorlatilag használhatatlan. Még jó, hogy miközben megörültem annak, hogy feleannyiba kerül, mint a megszokott, észnél voltam és nem engedtem a késztetésnek, hogy vegyek rögtön kettőt… Megint egy megerősítés, hogy csak annyit vásároljak, amennyire valóban szükségem van.

A mosogatószeremet olyanra cseréltem, amely nagyrészt növényi, kevésbé ártalmas a környezetre és a flakonja újrahasznosított. Vannak ennél zöldebb módszerek, én itt tartok most. Számomra jó minden lépést meglépni, én így tudom beépíteni az új szokásokat, lépésről lépésre haladva, minden változtatáshoz hozzászokva, a családom többi tagjának is időt adva arra, hogy megszokja az újat. 


Dóra


How should I store bread?
Preventing moldiness and drying-up without plastic in bread storage...
Füstölt sajtos, medvehagymás zabtallér recept
Gyors és egyszerű, füstölt sajtos, medvehagymás zabtallér recept, könnyen beszerezhető alapanyagokból....
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like
Zöld Mami 12 April 2019

Spring cleaning

Így végezd el a tavaszi nagytakarítást tudatosan - egy kis odafigyeléssel elkerülheted a vízszennyezést és a felesleges hulladék keletkezését. Dóra most veled is megosztja takarítási rutinját, amit az évek során kifejlesztett....
views: 297 read more ⟶