Március 1-je az újrapapír napja. Ez a nap arra hívja fel a figyelmünket, hogy tudatosan fogyasszunk papírt és amikor csak lehetséges, válasszuk az újrahasznosított papírt az újjal szemben. Az új papír esetében a végtermék súlyának csaknem háromszorosa annak a fának a súlya, amelyből a papír előállítható. Magyarországon fejenként kb. 90 kg papírt fogyasztunk évente. A szelektív gyűjtésbe kerülő papír mennyisége kevesebb, mint a felhasznált mennyiség fele. Az új papír előállítása igen energia- és vízigényes, fehérítők és más vegyszerek felhasználásával történő folyamat. A papírgyártás kiemelkedően vízigényes iparág. A szelektíven gyűjtött papír újrahasznosítása ezzel szemben 75%-os víz- és 60%-os energia megtakarítással valósítható meg. 

Hogyan lehet takarékosabban bánni a papírral? 

  • Jegyzetfüzet helyett használj mellékesen keletkező papírt, boríték hátulját, teafilter tasakját, értesítő levelek hátoldalát vagy jegyzetelj elektronikusan.
  • A hivatalos értesítések, számlalevelek (ha vannak) hátulját a gyerekek rajzolásra használhatják.
  • Csak azt nyomtasd ki, amit tényleg muszáj, és csak annyi példányban, amennyi feltétlenül szükséges.
  • Papírtörölköző helyett használj textil kéztörlőt (én tartok a táskámban egy kis tasakban egy nagyobb textilzsebkendőt és áruházi, színházi, éttermi mosdóban abba törlöm a kezem kézmosás után).
  • Konyhai papírtörlő helyett válaszd a konyharuhát, papírszalvéta helyett a mosható textilszalvétát.
  • Otthon használhatsz kevesebb WC papírt, ha van bidéd vagy más lehetőséged lemosni magad.
  • Az újságokat, folyóiratokat elolvashatod elektronikus formában.
  • A borítékokat, ha lehetséges, használd újra! Ez főleg talpas vagy buborékos boríték esetében valósítható meg. Nem ciki a címzést átragasztva újra felhasználni ezeket. Akár tudathatod is a címzettel, hogy környezetvédelmi okból teszel így. 
  • Az italos karton dobozok alapanyagának túlnyomó része papír, amely újrahasznosításra kerül, ha szelektíven gyűjtjük. De mivel ez a csomagolás több rétegből áll, az újrahasznosítása energiaigényes folyamat. Emiatt részesítsd előnyben vele szemben a visszaváltható csomagolást, ha ez nem lehetséges, akkor az üveg, esetleg az egyszerű PET csomagolást. 
  • Támogasd a tudatos papírfogyasztást a munkahelyeden is, a hely ismeretében találj ki alkalmazható megoldásokat! 

A háztartásba kerülő papírt pedig a lehető legnagyobb mértékben gyűjtsd szelektíven: gyakorlatilag minden szelektálható, amely nem zsíros és nem higiéniai papír (zsebkendő, szalvéta, WC papír természetesen nem). 


Milyen termék kapható újrapapír alapanyagból? 

Szinte bármi. A WC papírtól a papír zsebkendőn, az irodai fénymásolópapíron, kávéfilteren, uzsonnástasakon és az iskolai füzeteken és sok egyében át a mappákig. Természetesen csomagolópapír is létezik újrapapírból. Újrapapír és újrapapír között is van különbség: választhatunk fehérített és fehérítetlen terméket, az utóbbi természetesen kevesebb vegyszer felhasználásával készül. 

Könyvek

Könyvmoly vagyok, de jellemzően csak akkor szoktam megvenni egy könyvet a saját könyvtáramba, ha már ismerem, és úgy gondolom, többször is szeretném még elolvasni vagy örülnék, ha a gyerekeim is a kezükbe vennék majd. Azelőtt könyvtárból szokta kikölcsönözni a könyveket, de nagyon jó lehetőség az e-könyv vásárlása is. 

Számomra a papíráru vásárlásánál is az az elsődleges mérlegelési szempont, hogy valóban szükségem, szükségünk van-e az adott termékre, ha pedig igen, akkor igyekszem az újrapapírból készült termékeket beszerezni. Ez még ma sem mindig egyszerű, amikor folyamatosan szembesülnünk kell a ténnyel, hogy feléljük a bolygót, de meggyőződésem, hogy ha a vásárlói oldalról kitartóan jelentkezik az igény, akkor egyre könnyebben lesz elérhető az újrapapír alapanyagú termék mindenből. 


Dóra


Füstölt sajtos, medvehagymás zabtallér recept
Gyors és egyszerű, füstölt sajtos, medvehagymás zabtallér recept, könnyen beszerezhető alapanyagokból....
Bébiétel recept - tejszínes csirkés sült karfiol recept
Egyszerűen elkészíthető tejszínes, csirkés sült karfiol recept...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like