Nem így terveztem a tavaszt, és ezzel biztos, hogy nem vagyok egyedül. Ha minden a terv szerint alakult volna, ma a kisfiam szülinapját ünnepeljük a nagymamijával, két megyével keletre. De most nem megyünk messzebb, mint ahova muszáj, nem utazunk kedvtelésből vagy olyasmiért, ami halasztható. És újratervezünk, aztán meglátjuk, ahogy telik az idő, hogy min kell változtatni.

Az elsődleges szempont az, hogy minimalizáljuk annak lehetőségét, hogy vírust utaztassunk, hogy ne szedjünk össze és ne adjunk át semmilyen náthát, betegséget, amely plusz igénybevételnek tenné ki a mi vagy a környezetünkben lévők immunrendszerét. Ezért mondtunk le vagy halasztottunk el minden utazást, amelyet a szomszédos kisvárosoknál messzebbre terveztünk. Azokat is csak akkor keressük fel, ha fontos, akkor is igyekezni fogok én egyedül ügyet intézni, mert én garantáltan nem szopom az ujjam, nem nyalogatom a közpadot, ha rá is ülök és a legkisebb hibaszázalékkal teljesítem a nem-nyúlunk-az-arcunkhoz kihívást. Így vigyázunk magunkra, a nagyszülőkre, mindenkire. Az időnk nagy részét itthon fogjuk eltölteni.

Szempont marad, hogy ha lehet, ne növekedjen a szeméttermelésünk. Ennek jegyében most sem vásárolok meg olyasmit, amelyre nincsen szükségem, hamar szemétté válik, vagy kiváltható hulladékmentesen. Nem vettem fertőtlenítő kendőket, a Cleaneco alkoholos fertőtlenítő folyadékát használom otthon, a munkahelyemen és az autóban, amelyet eddig is használtam, igaz, eddig csak pl. pultfertőtlenítésnél a konyhában vagy kozmetikumkészítésnél (ha nagy ritkán előfordult ilyen). Nem vettem kézfertőtlenítő szereket sem, mert a mi életmódunk nem indokolja, van lehetőségünk akkor megmosni a kezünket, amikor csak akarjuk, de városi környezetben ennek beszerzése érthető. A szokásosnál gyakoribb kézmosás miatt több szappant és kézkrémet kellett vásárolnom. Az előbbivel számoltam, de az utóbbi szükségessége az elmúlt hét során mutatkozott meg, nagyon kiszáradt a kezünk bőre a sok kézmosástól, pedig csak normál szappanunk van, nem fertőtlenítő hatású. A gyerekek bőre is csúnya lett, náluk rásegített a dologra a suliban kihelyezett fertőtlenítő szappan. (Nyilván nem panaszképpen írom, legyen csak kint fertőtlenítő hatású szappan. Pusztán közlöm a tapasztalatot a száraz gyerekpraclikról.) Nap közben ki-ki a saját kedvenc kézkrémjét használja (van közötte műanyagtubusos és kézműves, visszaváltható/újratölthető tégelyes is), esténként azonban inkább shea vajjal vagy shea vaj-avokádóolaj keverékéből itthon készített habbal kenjük be a kezünket. A shea vaj csodálatos bőrtápláló. A közepes (400 ml) kiszerelésű nálunk normál működés mellett több évig elég (pedig én a sarkamat is shea vajjal kenem esténként). Most gyorsabban fog fogyni, de tartós, csavaros tetejű műanyag doboza, amikor kiürül, nagyon jó tárolódoboznak az irodában, a gyerekszobában vagy ahol szükség van rá. Igaz, hogy a shea vaj nagyon lassan szívódik be, de közvetlenül lefekvés előtt használva ez nem okoz gondot.

A vásárlás eddig rutin művelete is átgondolásra szorul. Nagyobb hangsúlyt kap a (két)heti menüterv, mert a gyerekek minden nap itthon lesznek. Átgondoltam a napi 5 étkezést, ehhez igazítottam a bevásárlólistát. Csak azt veszem meg, amit felírtam, de már a vásárlásnál rugalmasabbnak kell lennem, mint korábban, mert előfordulhat, hogy valamit nem tudok beszerezni, azt helyettesítem mással. Amellett, hogy figyelmet kap a kiegyensúlyozott táplálkozás, az is fontos, hogy ne töltsem el az egész délelőttöt a konyhában, hiszen úgy tűnik, a szokásos teendők mellett a gyerekek tanulását is támogatnom kell a jövő héttől, ezért olyan ebédeket írtam a menübe, amelyek gyorsan elkészíthetők. Ma délután sütünk egy nagy adag édes és sós kekszet a kis étkezésekhez a jövő hétre. Ezt megoldhatnám boltival is, de mivel eddig nem tettem, biztosan növelné a szemétmennyiségünket, így ezt a lehetőséget meghagyom akkorra, ha nem sikerül jól gazdálkodnom az idővel. Az, hogy átgondoltabban mozdulunk ki, így vásárolni sem megyünk majd akármikor, jó alkalom arra, hogy beszélgessünk az élelmiszer-pazarlásról és igyekezzünk minél kevesebb élelmiszer-hulladékot keletkeztetni.

A jövő hétfőt kineveztem takarítónapnak, első nap délelőtt valószínűleg még nem lesz kész tananyag, így ideálisnak tűnik, ha aznap együtt kitakarítunk, és várjuk, hogy új információk ismeretében kialakíthassuk azt az ideiglenes rendet, amely várhatóan heteken át lesz a napi életünk iránytűje.

 

Baby food recipes - vegetable puree
Easy, yummi, free from gluten, vegan homemade baby food for 10 monthts old babies....
Creativ cooking during pandemic
Hogyan minimalizáljuk az ételmaradékot, miközben változatosan főzünk és kiegyensúlyozott étrendet biztosítunk az otthon tanuló porontyainkank (is)? ...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like
Zöld Mami 12 April 2019

Spring cleaning

Így végezd el a tavaszi nagytakarítást tudatosan - egy kis odafigyeléssel elkerülheted a vízszennyezést és a felesleges hulladék keletkezését. Dóra most veled is megosztja takarítási rutinját, amit az évek során kifejlesztett....
views: 297 read more ⟶
Dóra 14 June 2019

Summer Holiday

A hétköznapokban odafigyelünk a hulladékminimalizálásra, arra, hogy a szokásaink minél kevesebb terhet rójanak a környezetre, elsősorban éppen azért, hogy szemünk fénye ugyanúgy rendelkezhessen majd élettérrel, ha felnő, ahogy mi. Hogyan oldható meg ez a nyári szünetben?...
views: 287 read more ⟶