Kérésetekre, íme a zöldséggolyók receptje:

Amikor nagy adag zöldség- vagy húslevest főzök, vagy egyáltalán, amikor ilyen levest készítek, mindig van leveszöldség-maradék, mert én szeretem, ha sok zöldség fő a lébe. Többféle módon igyekeztem már feltálalni a zöldségeket, de leggyakrabban a tyúkok etetőjében végezte az eredmény. Ezek a golyók viszont minden várakozásomat felülmúlták. Hogy ne legyen „vadasízű” (mert döbbenetemre a család nem szereti a vadast), külön készítek sárgarépás és külön fehérzöldséges golyókat. Az arányokat a receptben becsültem, érzésre szoktam készíteni, a lényeg, hogy ne legyen se túl laza, se túl kemény. Én ezekbe a levesekbe teszek 1-1 db paradicsomot és zöldpaprikát is, azt nem szoktam beletenni a golyókba, de a hagymát igen.

Hozzávalók:

  • maradék leveszöldség, kb. 50 dkg (nálam kb. a fele sárgarépa, fele vegyes egyéb leveszöldség)
  • 20 dkg sajt (én natúr, érlelt, trappista jellegű házi sajtot használok, de bármilyen kemény vagy félkemény sajt jó), nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 2 tojás
  • apró szemű zsemlemorzsa (én a megmaradt kenyeret megszárítom és kétszer átengedem a konyhai robotgépem reszelőjén, de boltban is kapható)
  • só, bors, esetleg zöldfűszerek ízlés szerint

A maradék levest leszűröm, a zöldségeket alaposan lecsepegtetem. Villával kiszedegetem a sárgarépát, majd pürésítem. Hozzáadom az egyik tojást, a reszelt sajt felét és egy pici borsot. Lehet, hogy só nem kell bele, attól függ, mennyire volt sós a leves. Villával összekeverem, majd teszek bele annyi zsemlemorzsát, hogy éppen lehessen a masszából golyókat formálni, de ne legyen kemény. A golyókat megforgatom még egy kis zsemlemorzsában és egymás mellé teszem egy tepsiben (a tepsit az étel leragadása ellen szokásaidnak megfelelően készítsd elő). A maradék leveszöldséget: karalábét, zellert, petrezselyemgyökeret, paszternákot, hagymát beleteszem a kiürült keverőtálba és ugyanúgy elkészítem a golyókat, ahogy a répából tettem. Ezeket is a tepsibe teszem.

180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe teszem, (ha szükséges, 10’ után leszabályozom 160 fokra). Kb. 20-25’ alatt a külseje roppanósra sül, a belseje lágy, de átsült lesz. Érdemes egy golyót félbevágni és tesztelni, hogy átsült-e, mielőtt az egészet kiveszed a sütőből (ha nem, a félbevágott golyót nyugodtan hagyd a tepsin tovább sülni).

Nagyon finom vacsorára magában, vagy ebédre rizzsel, bulgurral vagy kuszkusszal.

A massza nagyon jól fagyasztható is, én úgy is szoktam készíteni, hogy a golyók felét sütöm csak meg egyszerre, a többit pedig tálcára téve egy éjszaka alatt mélyhűtöm. Reggel leszedegetem őket a tálcáról és dobozba téve tárolom tovább a mélyhűtőben felhasználásig. Amikor a tálcát kiveszed a mélyhűtőből, érdemes néhány percet várni, hogy könnyen fel lehessen szedni a golyókat, aztán viszont gyorsan dobozba és vissza a fagyasztóba, hogy ki ne engedjenek!

Fogyasszátok egészséggel!

(A képen nem az én zöldséggolyóim vannak, ne haragudjatok, ha sikerül jó képet készítenem itthon, rögtön lecserélem ezt!) 


Dóra

Creativ cooking during pandemic
Hogyan minimalizáljuk az ételmaradékot, miközben változatosan főzünk és kiegyensúlyozott étrendet biztosítunk az otthon tanuló porontyainkank (is)? ...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like