Kérésetekre, íme a zöldséggolyók receptje:
Amikor nagy adag zöldség- vagy húslevest főzök, vagy egyáltalán, amikor ilyen levest készítek, mindig van leveszöldség-maradék, mert én szeretem, ha sok zöldség fő a lébe. Többféle módon igyekeztem már feltálalni a zöldségeket, de leggyakrabban a tyúkok etetőjében végezte az eredmény. Ezek a golyók viszont minden várakozásomat felülmúlták. Hogy ne legyen „vadasízű” (mert döbbenetemre a család nem szereti a vadast), külön készítek sárgarépás és külön fehérzöldséges golyókat. Az arányokat a receptben becsültem, érzésre szoktam készíteni, a lényeg, hogy ne legyen se túl laza, se túl kemény. Én ezekbe a levesekbe teszek 1-1 db paradicsomot és zöldpaprikát is, azt nem szoktam beletenni a golyókba, de a hagymát igen.
Hozzávalók:
- maradék leveszöldség, kb. 50 dkg (nálam kb. a fele sárgarépa, fele vegyes egyéb leveszöldség)
- 20 dkg sajt (én natúr, érlelt, trappista jellegű házi sajtot használok, de bármilyen kemény vagy félkemény sajt jó), nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 2 tojás
- apró szemű zsemlemorzsa (én a megmaradt kenyeret megszárítom és kétszer átengedem a konyhai robotgépem reszelőjén, de boltban is kapható)
- só, bors, esetleg zöldfűszerek ízlés szerint
A maradék levest leszűröm, a zöldségeket alaposan lecsepegtetem. Villával kiszedegetem a sárgarépát, majd pürésítem. Hozzáadom az egyik tojást, a reszelt sajt felét és egy pici borsot. Lehet, hogy só nem kell bele, attól függ, mennyire volt sós a leves. Villával összekeverem, majd teszek bele annyi zsemlemorzsát, hogy éppen lehessen a masszából golyókat formálni, de ne legyen kemény. A golyókat megforgatom még egy kis zsemlemorzsában és egymás mellé teszem egy tepsiben (a tepsit az étel leragadása ellen szokásaidnak megfelelően készítsd elő). A maradék leveszöldséget: karalábét, zellert, petrezselyemgyökeret, paszternákot, hagymát beleteszem a kiürült keverőtálba és ugyanúgy elkészítem a golyókat, ahogy a répából tettem. Ezeket is a tepsibe teszem.
180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe teszem, (ha szükséges, 10’ után leszabályozom 160 fokra). Kb. 20-25’ alatt a külseje roppanósra sül, a belseje lágy, de átsült lesz. Érdemes egy golyót félbevágni és tesztelni, hogy átsült-e, mielőtt az egészet kiveszed a sütőből (ha nem, a félbevágott golyót nyugodtan hagyd a tepsin tovább sülni).
Nagyon finom vacsorára magában, vagy ebédre rizzsel, bulgurral vagy kuszkusszal.
A massza nagyon jól fagyasztható is, én úgy is szoktam készíteni, hogy a golyók felét sütöm csak meg egyszerre, a többit pedig tálcára téve egy éjszaka alatt mélyhűtöm. Reggel leszedegetem őket a tálcáról és dobozba téve tárolom tovább a mélyhűtőben felhasználásig. Amikor a tálcát kiveszed a mélyhűtőből, érdemes néhány percet várni, hogy könnyen fel lehessen szedni a golyókat, aztán viszont gyorsan dobozba és vissza a fagyasztóba, hogy ki ne engedjenek!
Fogyasszátok egészséggel!
Dóra