Görög Ibolya protokoll szakértővel beszélgettünk a hétköznapi viselkedési szabályokról, arról, hogy milyen szokásokat tartsunk meg a járványveszély után azok közül, amelyeket most a járvány miatt vezettünk be. Május 12-i bejegyzésünk második, befejező részét olvashatjátok.


ZM: Ahogy változik az életünk, lesznek olyan illemszabályok, amelyek elavulnak és keletkezhetnek újak, mint akár most is járvány idején könyökérintés? Mi az amire biztosan számíthatunk, hogy fennmarad?

GI: A viselkedéskultúra folyamatosan változik, de lassabban, mint a társadalmi folyamatok. A viselkedés viszi át a kultúrát. Nem tudni még, hogy mi marad meg és mi változik a járvány után, nem volt még erre példa az életünkben. A könyökösszeütés biztos, hogy nem marad meg, a politikusok különösen imádnak kezet fogni, pláne, ha fotós is van a közelben. A kézfogás nagyon mély gyökerekkel bír az európaiságunkban. Esetleg megritkul és felveszi a helyét a beszélgetésünk elején említett fejbólintás már csak azért is, mert teljesen elfogadott. Két angol ismeri egymást mondjuk húsz éve, egyszer fogtak kezet, mikor bemutatkoztak egymásnak. Egyébként a fejbólintás, köszönés, vagy a köszönés helyett a neve: mosoly, biccentés, Mr.Baker?!  - és kész. 

ZM: Csányi Vilmos könyvében olvastam, hogy az egyik, amiben különbözünk az állatvilágtól, az, hogy összetett szabályrendszereket tudunk értelmezni és követni. Én ebben hiszek, hogy ennyi ember egy rakáson, csak akkor tud nyugodtan, békében élni, ha bizonyos szabályokat betartanak és ezek között az illemszabályok nagyon alapvetőek lennének.

GI: Igen, pont erről beszéltem, mikor a cikk legelején elmondtam a viselkedéskultúra definícióját. Minden kultúrában, népcsoportban alakulnak ki szabály- és jelzésrendszerek, és aki ezeket nem követi, kiközösítik, megvetik, de legalább is utálják. Ezért ha az európaiságunktól eltérő kultúrájú országba megyünk, jobb, ha előbb utánaolvasunk, hogy ott mik a szokások. Ugyanis az együttélésünk egyik fontos elvárása, hogy a befogadó kultúrát tiszteljem. 

ZM: Mi lenne az az esetleg 10 dolog, amire felhívná a figyelmünket a jelen helyzetben, amiket a járvány után is be kéne tartanunk?

GI:

- Aki belép, köszön. Köszönni kell!

- Ne erőltessük a kézfogást, de rá kell nézni az illetőre.

- A testi higiénia kötelező, büdös ember az EU-ba nem kap vízumot – ahogy mondani szoktam.

- A tegezést azonos neműek között az idősebb, férfi-nő kapcsolatban viszont csak a nő kezdheti, rangtól és kortól függetlenül. Nyilván családon belül a sokkal idősebb férfi kezdeményezheti, de egyébként, pl. munkahelyen, csak a nő. A tegezést visszautasítani sértés. Legfeljebb ha olyan tegezett le, akivel nem akartam volna, másnap magázom.

- A mobiltelefon fontos, de ha valakivel beszélünk, a jelen lévő ember a fontosabb. Nagyon megalázó, hogy ha beszélek hozzá és ő közben nyomogatja a készülékét. Nincs annál szomorúbb látvány, mint mikor a család ül az asztalnál, vacsora, és mindenki külön-külön a mobiljába, tabletjébe bújik. Kérem szépen, beszélgessünk egymással!! Most, a járvány idején talán többet figyelünk egymásra, ez maradjon is meg. A mobilt ki lehet kapcsolni, az életfunkciók nem állnak le attól, ha nincs bekapcsolva! 

- Az öltözködésben nem az a fontos, hogy mi a divat, hanem hogy mit üzenünk vele. Azt kell felvenni, amit el akarok hitetni magamról. 

- Tanuljunk meg beszélgetni. Ha mond valaki valamit, arra nem az a válasz, hogy „és akkor én..” vagy „nekem meg..”  Amit a másik mond, arra figyeljünk és abba kérdezzünk bele: „és hogy történt?” 

- Igyekezzünk kerülni a csúnya beszédet, azt is megalázza, aki mondja. Ha valaki olyan szót használ, amit nem kéne, nézzünk rá, hogy „hogy mondta?”  A nyelvtanilag hibás beszéd olyan, mint a szájszag. Erről tán nem is kell többet mondanom. Leírva aztán végképp szörnyű.

- És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, az étkezés. Van az a mondás, hogy „láttad te már enni?” És nem a két-könyv-a-hónom-alatt  feszes ülést kérem, de egyet nagyon: a könyökünket soha ne támasszuk az asztalra! 


ZM: Köszönöm a beszélgetést!


Görög Ibolya protokoll szakértő. A témában számos könyve megjelent. Rendszeresen tart előadásokat cégeknél, intézményeknél, de sok a mindenki által elérhető nyilvános előadása is. ez utóbbiakból több felkerült a youtube-ra is. A honlapja (www.gprotokoll.hu) nyilvános, az ott megadott e-mail címen közvetlenül is megkereshető. 


A beszélgetés első részét itt találod!


Interview with Ibolya Görög protocol expert about behavioural capacities
Régi illemszabályok, új szokások, sokféle szokásunkon változtatnunk kellett a járványveszély miatt. Vajon melyik változás lenne jó, ha megmaradna a já...
Kellemetlen lehelet okai és kezelése otthon
...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like