Hogy megőrizzük a természetes vizeink egészségét, a növény- és állatvilágot, nagyon fontos, hogy ha hajóra szállunk, figyeljünk oda néhány dologra, amivel sokat segíthetünk, hogy ne szennyezzünk a vizeket és a környezetet. A Balaton Magyarország vízrajzának meghatározó eleme, élővilága rendkívül gazdag, fürdésre és sportolásra is egyaránt kifejezetten alkalmas, így saját érdekünk, hogy folyamatosan óvjuk a káros behatásoktól.

A következőkben egy amolyan pipalistát találhattok, amelyekre ha odafigyeltek, máris sokat tettetek!


Környezetbarát hajózás CHECKLIST


1. üzemanyag

Még a vitorlás hajókban is van motor, amit a kikötőből elinduláskor és a kikötőbe beparkoláskor használhatunk, ezt időnként tankolni kell. Az üzemanyag feltöltést nagyon figyelmesen végezd! Tanuld meg a megfelelő eljárásokat és használd a szükséges eszközöket, amivel még könnyebbé teheted a folyamatot (tölcsér, gallér, különböző üzemanyag felszívó anyagok). Lassan töltsd föl a tartályt, hogy elkerüld a túlfolyást. Mindenképp akadályozd meg, hogy az üzemanyag a vízbe kerüljön. Ha mégis megtörténik, vannak anyagok, amelyek csak az üzemanyagot szívják magukba, a vizet nem, így el tudod távolítani a víz tetejére került olajfoltot. Ha nagyobb a szennyeződés, értesítsd a kikötőt vagy a megfelelő természetvédelmi hatóságot. A kifolyt üzemanyag, vegyszerrel való "szétcsapatása" nem kifejezetten környezetkímélő, sőt kifejezett káros, ilyet ne csinálj!

Biztos ami biztos legyél felkészülve arra, hogy az üzemanyag esetleg a vízbe kerül, ehhez legyen nálad olyan anyag, amivel felitathatod a vízről vagy körbe zárhatod a vízen megakadályozva a terjedését. Minden kiömlött anyagot másképp kell kezelni, vedd fel a kapcsolatot a kikötővel és kérj segítséget. 

2. carbon lábnyom

Csökkentsd a carbon lábnyomod! Ha csökkented az üzemanyag felhasználást, nem csak a környezeti terhelést csökkented, hanem a pénzeddel is felelősen bánsz. Ne vigyél magaddal extra súlyt a fedélzeten, tartsd rendben és tisztán a hajódat, rendszeresen tartsd karban a motort így az üzemanyag fogyasztásod is csökkenni fog. Használd minél többet a vitorlát, a motort csak akkor kapcsold be, amikor szükség van rá és engedélyezett.

3. szennyvíz a hajón

Használd a hajó WC tartályát és tartsd a szennyvizet a tartályban, amíg a partra nem érsz és a kijelölt helyre, le nem tudod engedni. 

4. tisztítószerek a hajón

Go Green! Vizsgáld át a tisztítószereidet, olvasd el a címkéket, használj természetes, nem mérgező, szerves vagy biológiailag lebomló tisztítószereket. 

5. a hajó festése

A hajó aljának védelménél is figyelj oda, hogy környezetbarát festéket használj. A legtöbbször ezekben a festékekben réz van, ami mérgező a vízi növényekre és állatokra. 

6. ismerd meg

Szánj egy kis időt arra, hogy megismered a víz élővilágát, mielőtt hajózni kezdenél. 

7. Reduce, reuse, recycle

Csökkentsd, használd újra, hasznosíts újra! Válassz más opciót az egyszer használatos műanyagok helyett. Elérhetőek már komposztálható poharak, tányérok, evőeszközök, amiknek használatával csökkentheted a műanyagszemét további növekedését és vizet spórolsz a mosogatás helyett.

A hajón is gyűjtsd szelektíven a szemetet és a kikötőben tedd a megfelelő tartályokba, hogy újrahasznosításra kerülhessenek. Kérdezd meg, hogy van-e komposzt elhelyezésére lehetőség a környéken, így már igazi feketeöves környezetbarát hajóssá válhatsz. 

Utolsó és egyben legfontosabb!

Ne dobj SEMMIT a vízbe ami nem oda való! 


Tavaszi csirkemelles zöldségkrémleves recept
Krémleves zöldségekből csirkemell darabokkal...
Mi tilos és mi kötelező - jogszabályi kitekintés a környezetbarát hajózásról
A víziközlekedés rendjéről szóló törvény környezetvédelemmel kapcsolatos kötelességek és tiltások....
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like