Az alapvető különbség a kémiai fényvédők és a fizikai fényvédők között, hogy a kémiai fényvédőknél az összetevők elnyelik az UV sugarakat, viszont a bőrbe is beszívódnak. A fizikai napvédők hatóanyagai finomra porított ásványok (általában cink-oxid vagy titán-oxid), amik a bőr felszínén képeznek réteget és visszaverik az UV sugarakat.

Mindenképpen nézd át az általad választott naptej összetevőit. Mi a nem nano részecskés fizikai napvédők mellett tesszük le a voksunkat. A kémiai anyagok akár már a bőrre kerülve is irritálóak lehetnek, de a bőrön átjutva még nagyobb kockázatot jelenthetnek. 


Az alább felsoroltak a kémiai fényvédők alapvetői összetevőinek számítanak, de hatásuk a legtöbb tanulmány szerint az érzékeny bőrűeknek ártalmasak.


Oxybenzone1

(Más neveken benzophenone-3, 2-hydroxy-4-methoxybenzophenone, BP3, kereskedelemben előforduló elnevezések még: Milestab 9, Eusolex 4360, Escalol 567, HAHSCREEN BZ-3)

Az oxybenzone használata nagyon elterjedt a naptejekben az UV fények elnyelésének képessége miatt. De megtalálható a körömlakkokban, illatosítókban, hajlakkokban, műanyagokban, játékokban.

Az oxybenzone-ról számtalan publikáció jelent meg, hogy kontakt dermatitiszt (bőrgyulladást) és allergiát okoz (Scheuer Elyse, Warshaw Erin, University of Minnesota 2006)

Egy 2008-ban végzett tanulmányban a megvizsgáltak 96,8%-ának mutatták ki az oxybenzone-t a vizeletéből, tehát a bőrön keresztül felszívódik és bejut a szervezetbe. 

Vizsgálatok szerint az anyatejből is kimutatható. Állatkísérletekben pedig kimutatták, hogy hatással van a hormonháztartásra.

Az oxybenzone hatására az óceánokban élő korallok kifehéredhetnek, ami a halálukhoz vezet.


Homosalate3

Kémiai UV szűrő, a naptejek körülbelül 45%-ában megtalálható! 

A bőrön keresztül felszívódik és hatással van a hormonháztartásra. Károsítja az ösztrogén, az androgén és a progeszteron hormonokat. Sajnos rengeteg állatkísérletet végeztek patkányokon ebben a témában. Ami még ijesztőbb, hogy az arc bőrén 4-szer akkora mennyiségben tud felszívódni, ezt embereken mutatták ki. Kimutatható az anyatejben.

Bomlástermékei mérgezőek.

(Publikációk 2005-ből Heather AE Benson, Vikram Sarveiya, Stacey Risk, Michael S Roberts: Influence of anatobmical site and topical formulation on skin penetration of sunscreens)


Octisalate4 

Kontakt dermatitiszt, allergiát okoz (Shaw DW 2006. Allergic contact dermatitis from octisalate and cis-3-hexenyl saliclate. Dermatitis 17(3): 152-155

Japánban némely kozmetikumokban teljesen betiltották, a fennmaradókban pedig korlátozták a használatát.

A környezetre káros anyagként azonosították (Environment Canada Domestic Substance List).


Octocrylene5

Erősen allergizál. A bőrön keresztül felszívódik és kimutatható a vizeletből és az anyatejből is. Káros hatással van a korall zátonyokra, így az óceániai Palau szigetén 2018-ban, az amerikai Virgin szigeteken pedig 2019-be betiltották, az oxybenzone-nal és az octinoxate-tal együtt. 


Octinoxate

Az ő számlájára is felírható a kontakt dermatitisz, a bőrirritáció, és az allergia. Állatkísérletek szerint az ösztrogénhez hasonló hatása van, így várandósoknak egyáltalán nem ajánlott az oktinoxát tartalmú készítmények használata, csecsemők számára szintén nem.


+1 gondolat:

Az aeroszolos naptejek vagy bármilyen más aeroszolos készítmény még a tüdőbe is bejut.

Ha teheted mellőzd ezeknek a használatát.Kellemetlen lehelet okai és kezelése otthon
...
Bemutatkozik Orsi a Zöldmami alapítója
Bemutatkozik Orsi a Zöldmami alapítója...
Leave a comment
Note: HTML is not translated!