Minden évben új ötlettel állok elő az adventi naptárral kapcsolatban, mert a gyerekeimnek fontos, és én sem bánom, ha van. Tavaly beszámoltam nektek arról, hogy mi, hogy vált be az eddigi ötleteim közül. Amikor édességes naptárunk volt, sokat küzdöttem azzal, hogy reggeli előtt ne falják be a csokit vagy sütit, és mivel a december amúgy is bővelkedik nassolnivalókban, feleslegesnek is tartom a csokis naptárat. Abban az évben, amikor apró ajándékos adventi naptárunk volt, néha az agybaj kerülgetett, hogy naponta három újabb jojóval, üveggolyóval, kacattal növeljük a háztartás nevű szemétüzemünket, ezért ez tiltólistára került nálunk. Kedvencem, a cédulás adventi naptár is elvérzett azon, hogy többször nem tudtuk megvalósítani a programos cédulákon szereplő terveket, mert az elkészítéskor nem láttam előre, hogy mennyi leckéje van egy adott napon a gyerekeknek, mennyire fáradtak, milyen az idő, vagy mihez van kedvük. A tavalyi kreatív batyukkal ugyanez volt a helyzet: boldogan festegették, barkácsolták a díszeket, de az iskolai és különórai elfoglaltságok miatt gyakran kifutottunk az időből, és nem mindig tudott önfeledt készülődést adni a zsákocskában talált készlet. Idén, amikor a jól ismert külső tényező fenekestül felforgatta az életünket, még inkább arra jutottam, hogy az adventi naptár legyen olyan, amivel másvalakinek is szebbé tehetjük az ünnepét. 

A fordított adventi naptárról már hallottam, Amerikában hagyománya van a segítő szervezetek körében. Ezzel a naptárral ugyanúgy követhetjük a karácsonyig előttünk levő napok számát, mint azokkal, amelyekből a gyerekek kivehetnek egy falatnyi édességet, de ebből nem kiveszünk valamit minden nap, hanem beleteszünk. Egy-két papírdobozból, 10 lap (dobozoldal vagy karton) és egy olló segítségével egyszerűen elkészíthető a kalendárium. Ahogy egyre több ajándék kerül bele, fogynak az üres rekeszek: ezek fogyatkozásával számolunk vissza karácsonyig. Izgultam, amikor elmondtam a gyerekeimnek, hogy idén fordított adventi naptárunk lesz, de lelkesen fogadták. Már el is készítettük a dobozunkat, a gyerekek szabad kezet kaptak a dekorálásában. December 1-jétől minden nap bele fogunk tenni egy-egy kisebb ajándékot, olyasmit, ami pluszt jelenthet egy szegény sorsú embernek. Karácsony után pedig elvisszük az egyik helyi segítő szervezethez. 


Mielőtt belefogsz, érdemes megtudni, milyen segítő szervezet működik a közeledben, akik fogadnak karácsony után olyan jellegű adományt, amilyet a fordított adventi naptárral összeállítani szeretnél! (Utcai Gondozó Szolgálat, Katolikus Karitász, Vöröskereszt, Üdvhadsereg, stb.) Ha ismersz olyan embert, akin személyesen, közvetlenül tudsz segíteni, készíthetitek az ő számára is. A dobozba kerülhetnek akár alapvető élelmiszerek, de lehet olyan is, ami valami igazi karácsonyi pluszt nyújthat egy szegénységben élő, magányos vagy beteg embernek: ajakbalzsam, dezodor, borotválkozáshoz vagy szájápoláshoz kapcsolódó termékek, meleg zokni vagy kesztyű, stb. 

Igazán kíváncsi vagyok, e te gyerekeid hogy fogadják ezt az ötletet? Nálatok beválik? Ha van kedved, jelezz vissza nekünk! 

Ebben az időszakban, amikor a találkozásainkat a minimumra csökkentjük, a közösségi adventi események elmaradnak, az ingyenes, nyilvános adventi koncerteket nem tarthatjuk meg, mindenki éhesebb a törődésre és a szeretetre. A fordított adventi naptár lehetőség egy kicsit mindebből adni olyanoknak, akik a leginkább rászorulnak a gondoskodásra. 


Dóra


A Greenman konyhai komposztáló vödör tisztítása
Tudtad, hogy nem kell minden használat után eltisztítanod a komposztáló vödrödet? Tuti tippek a tisztításhoz és az esetleges szagok eltávolításához....
Greenwashing
Green or seems to be green? How can I find the good alternatives?...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like