Ez a süteményrecept úgy született, hogy túlbecsültem a gyerekek sütőtök iránti vágyát, és maradt csaknem fél kiló sült tök, ami vészesen közeledett a fogyaszthatóság határához. Ételt kidobni rettenetesen utálok, ritkán is kerül rá sor, leginkább olyan esetekben, amikor egy hosszú hétvége után kerül elő valami az iskolatáska mélyéből, mutatós, fehér penészkabátban. Ami azonban menthető, azt újragondolva, átalakítva, újrafűszerezve vagy körítve, új név alatt az asztalra teszem. Ez a sütemény olyan jól sikerült, hogy az őszi sütik rangsorának az élére ugrott nálunk. Könnyű, gyors, vegán. Ne habozzatok, süssétek meg még ma!
Hozzávalók:
45-50 dkg sütőtök, megsütve, összetörve vagy pürésítve
10 dkg olaj
15 dkg porcukor + 1 tk. vaníliás cukor
0,5 dl rizstej
2 ek lenmagból + 6 ek vízből vegán tojáshelyettesítő
18 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna
0,5 kk szegfűszeg
1 kk fahéj
1 csipet só
A lenmagot kávédarálóban megőrlöm, egy csészébe teszem és rámérek 6 ek vizet, majd félreteszem, amíg a lenmagőrlemény megduzzad. Egy 20x30 cm-es szögletes sütőtálat kikenek olajjal. A sütőt bekapcsolom, hogy előmelegedjen 200 fokra.
A puha sütőtököt, az olajat, a cukrokat, a rizstejet és a lenmagmasszát alaposan összekeverem. A lisztben elkeverem a sütőport, a sót és a fűszereket. A száraz hozzávalókat a sütőtökös masszába öntöm, alaposan összekeverem. A masszát a sütőtálba öntöm. A tetejére durvára vágott dió illik, ha szeretitek, és nem csípi meg a nyelveteket a dió, ne hagyjátok el!
A porcukorkészítéshez tipp: kávédarálóval pillanatok alatt készíthető porcukrot, én nem csak a lenmagot, de a cukrot is ezzel őrlöm.
Légkeveréses üzemmódban, 200 fokon sütöm kb. 35 percig. A szeleteléssel meg kell várni, amíg kissé kihűl, mert frissen nagyon lágy a tészta. Szerintem kedvenc lesz!