A minap olvasott "riogató" cikk az öblítőszerekről vitt rá, hogy megosszam az én allergiáim történetét. Mivel sajnos az a típus vagyok, aki bizonyos illatanyagoktól képes egész napos fejfájást kapni, így nálam a parfümök 90%-a kiesett a játékból, az öblítőkkel sokáig szintén ez volt a helyzet, de amikor olyan kemény a törölköző öblítő nélkül, hogy ledörzsöli a bőrt a testedről, akkor azért nem adod fel a keresést, szerencsére a Souldrops termékcsalád meghozta a várvavárt eredményt és újra élvezhetem a puha törölköző előnyeit.

Az allergiáim hivatalosan bőrgyógyász által beazonosított allergiák, kezdem az elsővel, ami a legtöbb keresztett kapta, a hátamon elhelyezett tapaszok levételekor. Amikor a bőrgyógyásztól azt hallod, hogy "húha ez nagyon durva" és mindeközben te nem látod a hátadat, hát lever a víz. Essünk neki ennek a sok keresztet kapott allergiának, aminek a "perubalsam" nevet adták.

A "0015 perubalsam" főcím alatt az alábbi felsorolás taláható:

Kb. 60-70%-ban:

fahéjsavból, cinnamylcinnamatból,

benzylbenzoátból,

benzoesavból,

benzylalkoholból,

vanlinb l, nerolidiolból áll a maradék 30-40% : a

conferyl-alkohol benzoesavval és fehérjesavval képzett

észtereinek polimerjei alkotják.

Előfordulás és expozíciós lehetőségek:

Különböző externák, kúpok, kozmetikumok, rúzsok, parfümök, hajszeszek, gyermekápolási cikkek, repellensek, fényvédők, barnítószerek, szappanokban, samponokban lévő különböző illatanyagok, fogászati kezelőanyagok (tömés), fogkrémek, sebészetben alkalmazott granulációt elősegítő anyagok, citrusfélék, lekvárok, sütemények, rágógumi, illatosított tea, dohány, köhögés-ellenes cukorkák, teák, szörpök, fagylalt, kóla, fűszerek, vanília, curry, ketchup, chili-szósz, chutney, befőttnek elrakott zöldségek, vermut, ízesített italok tartalmazzák.

Ez egy a beazonosított allergiáim közül, de máris magyarázatot adott a gyerekkoromban tonnaszámra fogyasztott cini-minis fahéjas gabonapehelytől miért pattogzott ki az egész homlokom, amit annó persze a serdülőkornak tudtunk be.

Ezt a mennyiségű idegen szót természetesen elsőre meg sem jegyeztem, a verdikt a bőrgyógyászomtól az volt, hogy szépen lassan cseréljek le minden kozmetikumot és tisztítószert bióra, vagy dermokozmetikumra, nálam elsőkörön itt indult a zöldülés.

Persze az összetevőket továbbra sem figyeltem, elég volt annyi, hogy hajrá biokozmetikum, nagy lelkesedéssel és megnyugvással kezdtem el vásárolni a különböző bio kencéket és  egyből jött is a következő sokk, amikor ezektől a bio cuccoktól ugyanúgy kivörösödött az arcom. Szerencsére a gyártó nagyon kedvesen levezett velem arról, hogy mi történhetett és ki is derült gyorsan, hogy a biokozmetikumokban is vannak tartósítószerek, mégha ezek természetes anyagok is.

De hát tudjuk, hogy valaki a mogyorótól fullad, van akinek a dinnye okoz gondot és számtalan természetes anyag is tud allergiát okozni az embereknél. Az hogy valami természetes még nem jelenti azt, hogy feltétlenül jó neked. Vagy akár kis mennyiségben jó lehet, de nagyobb mennyiségben már akár mérgező. Szóval óvatosan az öreg Földanyával, mert tud rafkós lenni az öreglány, de az is lehet hogy mi puhányodtunk el ebben a nagy civilizációban..

Sorolom máris a biokozmetikumokban található engedélyezett, természetes tartósítószereket:

benzoesav (természetes forrása a benzoegyanta), nátrium-benzoát, szorbinsav, kálium-szorbát, szalicil, leucidal, dehydroacetic acid, glükonolakton, benzyl alkohol, natapres, rokonsal (benzoesav és szorbinsav keveréke) stb.

És bumm meg is van az egyezőség. A nálam allergiát okozó anyag, bizony fellelhető a biokozmetikumokban is, ráadásul természetes összetevő.

Persze továbbra sem adtam föl a keresést és megtaláltam a nekem megfelelő biokozmetikumot, csak kicsivel több nyomozás után.

Én a magam részéről nem leszek továbbra sem önjelölt bőrgyógyász, kozmetológus, gyógyszerész, vegyész stb, ezeket meghagyom a szakembereknek, nem kutyulgatok otthon magamnak krémeket a megfelelő tudás nélkül. Attól még, hogy valami természetes nem biztos, hogy nekem vagy neked is jó.

Ismerjétek meg a saját testeteket, figyeljetek a reakcióira, azonosítsátok az esetleges allergiákat és olvassátok az összetevőket!

Amit megvesztek legyen jó nektek és a környezetnek egyarát. 

What is the Dead Turtle logo?
What is the Dead Turtle logo?...
Water saving - let's talk about it again
Water is treasure. How save water in daily life?...
Leave a comment
Note: HTML is not translated!