A legtöbbünknek, elsősorban a hely hiánya miatt nincsen lehetőségünk szürkevíztárolót és visszaforgató rendszert kialakítani, mégis tudunk tenni azért, hogy kisebb legyen a vízlábnyomunk, hogy a mosdóvíz, esetleg a mosóvíz ne egyenesen a szennyvízbe kerüljön, hanem használhassuk még egy körben.

Néhány éve vásároltam 5 vödröt, és annyit tettem még, hogy zuhanyozásnál a kád dugóját lezártam. Egymás után letusolunk, majd a felfogott vizet kimertük a kádból és azzal öntöttük le a WC-t. A vödröket egy-két hetente ecetes vízzel kiöblítettem, így nem lettek büdösek vagy gusztustalanok. Természetesen ez a vödörmosó víz is a WC-leöntő vízbe került. Nem nagy kaland, igaz? Akinek a kádba engedi a vizet a mosógépe, ugyanezt a mosóvízzel is megteheti, de ha rá is van kötve a szennyvízrendszerre a gép, akkor sem megoldhatatlan, hogy ne a csatornába, hanem a kádon át vagy egyenesen egy hordóba kerüljön a mosógép által leengedett víz. Két dolog azonnal látványossá válik ezzel a szokásváltoztatással: hogy mennyi vizet használunk el mosakodásnál, illetve, hogy mennyire víztakarékos a mosógépünk valójában.

Átalányt fizetünk, így az évfordulókor érkezett az örömteli meglepetés: a havi díjat csökkentette a szolgáltató, mert a vízfelhasználásunk csökkent. Örültünk, vödröztünk, aztán ahogy teltek az évek, valahogy elkezdett feledésbe merülni az elhatározás, a vödrök kikerültek a fürdőszobából, a dugó maradt nyitva, egészen néhány héttel ezelőttig, amikor is megérkezett a vízszolgáltató legutóbbi éves időszakra vonatkozó elszámoló számlája. Ez kevésbé volt örömteli meglepetés. Azzal, hogy az elmúlt évben elhanyagoltuk csupán a mosakodáskor használt víz felfogását, 30 000 Ft különbözetet kell befizetnünk. Mondja nekem valaki, hogy a környezetvédelemmel nem lehet spórolni!

Azon nyomban úja bevetettük a vödröket. 

A mosogatásnál is lehet takarékosan bánni a vízzel, miközben nem engedünk a higiéniából. A mosogatógépek víztakarékosabbak, mint a folyóvízzel történő mosogatás, de mindent nem lehet begyömöszölni a gépbe: nekem minden nap összejön egy nagy kupac mosatlan edény az ötfős háztartásban. Mindenféle vizet felhasználok a szennyeződés nagyjának eltávolításához a főzőedényeknél, nagyobb eszközöknél: tésztafőző vizet, zöldség főzéséhez használt vizet, stb., a mosogatásnál a habos részt nem folyóvízzel végzem el, viszont az öblítésnél gyenge sugárral, de folyóvizet használok. Még takarékosabb lenne, ha ez a második fázis sem folyóvízben történne, de az nálunk nem ment át a higiéniai elvárások mércéjén. 

Az iskolai, munkahelyi kulacsokban megmaradt vizet a virágokra öntjük, de még a maradék teát is, ha van ilyen – sajnos gyakran előfordul, hogy a gyerekek bögréjében marad.

Akinek van kertje, erkélye, akár egyszerűen hordóban vagy vödörben is gyűjtheti az esővizet, mosásnál, mosogatásnál az előkészítő öblítéshez, virágöntözéshez, felmosáshoz, stb., felhasználható. 

Azt gondolom, mindenki ott igyekezzen tenni, ahol neki belefér. Ha emellett mindig teszünk egy kis lépést előre, hosszú távon messze jutunk. 

 


Allergy vs organic cosmetics
Perubalsam allergia és a biokozmetikumokban használható tartósítószerek...
Rethink your old clothes!
Making new textiles from old clothes is easy and environmental friendly...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like