Gyerekkoromban, amint beköszöntött az ősz, gyakran készült nálunk illatos gyömbérkenyér. Ezt a receptet mint nélkülözhetetlen konyhakincs hoztam magammal a felnőtt életembe, és gondoltam újra úgy, hogy csak növényi alapanyagokat használjak az elkészítésénél, de megmaradjon az állaga és az íze. A tojást a kevert sütiknél könnyen ki lehet váltani lenmagőrlemény és víz összekeverésével készíthető, kocsonyás masszával, a vaj pedig egész jól helyettesíthető növényi olajjal, ha aránylag kevés kell a tészta elkészítéséhez. Növényi ital készítővel csinálok rizstejszínt, de mielőtt kaptam ezt a hasznos kis gépet, felfőztem a rizst, botmixerrel pürésítettem, majd leszűrtem, így is lehet.  Géppel gyorsabb és könnyebb, de gép nélkül is vállalható a feladat. 


Íme a recept:


100 g nem túl markáns ízű növényi olaj

230 g cukor

1 dl rizstejszín

3 ek őrölt lenmag + 9 ek langyos víz – kb. 5 percig kell állni hagyni, hogy kocsonyás legyen

100 g teljes kiőrlésű búzaliszt

250 g sima liszt

1 tk sütőpor

1 tk fahéj

1 mk kardamom

1 mk gyömbér

1 késhegynyi őrölt szegfűszeg

Gyömbérrajongóknak friss gyömbérrel – egy nagy diónyi gyömbért reszelek bele a nagylyukú reszelővel, gyerekeknek és óvatosabbaknak a kandírozott gyömbért ajánlom, kb. 2 ek apróra vágott gyömbér elég bele. 

24 cm-es, kerek, csatos tortaformában, 180 fokon, kb. 35-40 percig sütöm, tűpróbával érdemes ellenőrizni. 

Vidámító csemege a ködös, őszi napokra. 


Rethink your old clothes!
Making new textiles from old clothes is easy and environmental friendly...
Environmentally friendly cleaning products
...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!