Gyerekkoromban, amint beköszöntött az ősz, gyakran készült nálunk illatos gyömbérkenyér. Ezt a receptet mint nélkülözhetetlen konyhakincs hoztam magammal a felnőtt életembe, és gondoltam újra úgy, hogy csak növényi alapanyagokat használjak az elkészítésénél, de megmaradjon az állaga és az íze. A tojást a kevert sütiknél könnyen ki lehet váltani lenmagőrlemény és víz összekeverésével készíthető, kocsonyás masszával, a vaj pedig egész jól helyettesíthető növényi olajjal, ha aránylag kevés kell a tészta elkészítéséhez. Növényi ital készítővel csinálok rizstejszínt, de mielőtt kaptam ezt a hasznos kis gépet, felfőztem a rizst, botmixerrel pürésítettem, majd leszűrtem, így is lehet. Géppel gyorsabb és könnyebb, de gép nélkül is vállalható a feladat.
Íme a recept:
100 g nem túl markáns ízű növényi olaj
230 g cukor
1 dl rizstejszín
3 ek őrölt lenmag + 9 ek langyos víz – kb. 5 percig kell állni hagyni, hogy kocsonyás legyen
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
250 g sima liszt
1 tk sütőpor
1 tk fahéj
1 mk kardamom
1 mk gyömbér
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
Gyömbérrajongóknak friss gyömbérrel – egy nagy diónyi gyömbért reszelek bele a nagy lyukú reszelővel, gyerekeknek és óvatosabbaknak a kandírozott gyömbért ajánlom, kb. 2 ek apróra vágott gyömbér elég bele.
24 cm-es, kerek, csatos tortaformában, 180 fokon, kb. 35-40 percig sütöm, tűpróbával érdemes ellenőrizni.
Vidámító csemege a ködös, őszi napokra.