Az ecet a kedvencem. Szeretem az illatát, csillog tőle a fiacskám haja, sőt, az én kócos loboncom is, de csillog a csap és folttalan a csempe, iszkol a gomba, aminek kevés a 60 fokos mosás. És akkor a salátáról még szót sem ejtettem. Az ifjúkori nyarak, amikor születésnapot ünnepeltünk és a grillvacsorához mama nagyszerű salátái kerültek az asztalra, a dresszing illata ma is felhozza az emlékét. Hát jó, én szeretem. De mit mondjak annak, aki ódzkodik az illatától? Aki a klórban bízik, ha fertőtlenítésről van szó? Milyen paletta áll rendelkezésünkre természetes és természetes összetevőkből álló tisztítószerekből? 

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett az allergiások és az asztmások száma, amely növekedést amerikai vizsgálatok nem csak a környezetszennyezés számlájára írják, hanem a túlfertőtlenítésére is. Egészen egyszerűen összefoglalva az az immunrendszer, amely a túlzott fertőtlenítés miatt nem tud megedződni, nem találkozik elegendő baktériummal ahhoz, hogy felismerje, mely betolakodókat kell veszélyesnek kezelnie, túlreagál, ártalmatlan anyagokra allergiás vagy akár asztmás reakciót produkál. Háztartási körülmények között, alapvetően egészséges emberek közösségében elegendő a szappanos kézmosás és a szelídebb, természetes tisztító- és mosószerek használata. A túlfertőtlenítés káros hatása a szervezetünk működésére tény, tudjuk, hogy vannak olyan baktériumok, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. De hogyan találjuk meg az egyensúlyt, hogy otthonunk a magunk számára kényelmesen tiszta, de ne túlfertőtlenített legyen? 

A takarításnál szeretek egyszerű szereket használni, amelyek nem tartalmaznak a környezetre káros összetevőket és nincs természetellenes illatuk sem, mert az tüsszögőrohamot vált ki nálam (azt hiszem, Rumcajsz volt így a kölnivel), de ugyanakkor azt várom a tisztítószereimtől, hogy megkönnyítsék a számomra unalmas takarítást, ne kelljen hosszasan sikálnom, hatékonyak legyenek, azaz bízhassak abban, hogy a lakásunk megfelelően tiszta lesz. Az én két csodafegyverem az ecet és a citromsav. Nem csak a takarításban, vízforraló, öntözőkannák vízkőmentesítésében, de a mosást követő öblítésben is szerepet kap. Nálunk nagyon kemény a víz, jóbarátom szokta mondani, hogy a törülközés nálunk extrával jár, kettő az egyben: bőrradír szolgáltatást is nyújtunk hozzá. Engem nem zavar, de anyukám, amikor meglátogat bennünket, meg szokta jegyezni, hogy sprőd a törölközőnk. Az ecet enyhít ezen, ha nem is varázsol. Aki szereti az öblítőket, jó választás lehet a Cleanne kínálata, 100%-ban természetes összetevőkből állnak, természetes gyümölcs- és fűszerillatúak és tapasztalatom szerint puhábbak voltak a ruháink, amikor kipróbáltam egyet közülük. Az öblítői mellett a Cleanne-nek, de a szintén magyar Cleanecónak és Greenbioticnak is vannak tisztító- és mosószerei, a Souldropsnak pedig mosószerei, öblítői és mosogatószerei, amelyek szelíd, de hatékony szerek. A környezetbarát, magyar termékek piaca bőséges, nem kell alkut kötni a megfelelő összetevők és a hazai termék között, mindkettőt biztosítják számunkra ezek a márkák. 


Gingercake recipe
Gingercake without butter and egg...
Last minute advent calendar
...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like
Zöld Mami 12 April 2019

Spring cleaning

Így végezd el a tavaszi nagytakarítást tudatosan - egy kis odafigyeléssel elkerülheted a vízszennyezést és a felesleges hulladék keletkezését. Dóra most veled is megosztja takarítási rutinját, amit az évek során kifejlesztett....
views: 487 read more ⟶