Az adventi időszak a hétvégén megkezdődött, de adventi naptárral csak holnap kezdjük a visszaszámlálást karácsonyig. A napról-napra fogyatkozó apró ajándékok könnyen követhetővé teszik a kisebb gyerekek számára, ahogy közeledik az ünnep. Ezt persze tökéletesen megteszi egy 24 egységes papírcenti vagy egy miltonkapoccsal rögzített répaorrú papír hóember-óra is. Nem szeretem, amikor az ünnep hangsúlya átkerül az ajándékokra, ezért, bár a gyerekeim várják az adventi naptárat, igyekszem óvatosan bánni vele. Ha ajándékokat teszek bele és nem alternatív naptárat választok, mint a fordított adventi naptár vagy az élménycédulákból álló naptár, akkor főként apró finomságokat, vagy hasznos, mégis valami többletet adó kincseket választok. A gyerekeim általános iskolások, már értékelik akár az előre bekevert száraz forró csoki-alapanyagot, amelyből elkészítik vagy elkészítjük együtt a forró csokit és társjátékozás vagy meseolvasás közben elhörpöljük. Idén teszek a csomagokba sütiszaggatóval formázott birsalmasajtot, mézeskalácsot, aszalt gyümölcsöt, karácsonyi kekszet, kedves mintájú zoknit, kesztyűt és ajakbalzsamot is, és lesz az egyikben mézeskalácsos mintájú maszk, mosva, vasalva, használatra készen, kíváncsi vagyok a hatásra, de fogadni mernék rá, hogy tetszeni fog nekik és aznap abban mennek iskolába. 

Nem szeretnék az adventi naptárral sem szemetet gyártani, ezért a készen kapható naptárak nagy része eleve kiesik. Évekkel ezelőtt varrtam 24 zsákocskát, a számokat ráhímeztem és azt használtam újra egészen addig, amíg a három főre bővült gyerekcsapatom ki nem nőtte. Újat nem varrok, hanem kiborítom a fél pár zoknikat tartalmazó dobozt és választok 24 gyerekzoknit. Mindegyikre rácsipeszelek egy számot, ehhez príma a háztartásba kerülő, nehezen elkerülhető papírcsomagolásból vágott darabka.  A csipesz rögzíti a zoknikat is a szalagon, így nem csak az ajándék, maga a zsákocska, a zokni is fogy majd, a hatévesemnek is kristálytisztán mutatva, milyen gyorsan közeledik a karácsony. (Közben talán a zoknik párja is előkerül.)

Az adventi koszorúkon a hagyomány szerint már ég az első gyertya. Az adventi koszorú készítése új az adventi szokások körében. 1840-ben, egy evangélikus lelkész készített először adventi koszorút, egészen egyszerűt: egy fa kerékre 24 gyertyát rögzített, és minden nap meggyújtott rajta egyet. A katolikusoknál jóval később terjedt el, akkor már csak 4 gyertyával, az advent 4 vasárnapját jelképezve. Az első gyertyát a Szent András napjához legközelebb eső vasárnap vagy az adventi vasárnap előestéjén, szombat este szokás meggyújtani. Szeretem a hagyományokat, de az én adventi koszorúmon naptól függetlenül akkor gyúl gyertya, amikor körülötte vagyunk, amikor békében odaérünk. Ezt sokkal többre tartom, mint amikor ráfeszülünk egy muszáj-időpontra. Lassíts, figyelj befelé, tisztítsd meg a lelked a sártól, amit ráhordott az év – számomra az advent lényege ez. Szeretném, ha a naptár és a koszorú ennek lenne eszköze.

Békés készületet kívánok Nektek! Az adventi időszakban csupa olyan poszttal jövök, ami remélem, segíteni fog ebben. 


Environmentally friendly cleaning products
...
Environmentally conscious oral care
Hogyan mérlegeljünk, ha zöldebb megoldást keresünk a szájhigiéniában? ...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like
Dóra 22 November 2020

Reverse Advent Calendar

Reverse Advent calendar is the opposite of the usual Advent calendars where children get chocolates to count down the days until Christmas Day. With this calendar we count down days by placing something each day in the box. ...
views: 2394 read more ⟶