A fogmosás, szájápolás sarkalatos, gyerekkorunk óta belénk plántált alapvetés, még ha valószínűleg a gének szerepe is óriási abban, hogy a fogaink meddig lesznek segítőink az életben. Mivel azonban nem lehetünk biztosak abban, hogy körültekintő gondoskodás nélkül is megfelelő állapotban kitartanak, a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy vigyázunk a fogainkra és a gyerekeinket is erre neveljük. Hogyan tegyük ezt zölden, vagy legalábbis zöldebben, mint a megszokott? 

A jól ismert fog-és szájápolási eszközök és szerek sora a műanyagsörtés, műanyag nyelű fogkefével kezdődik, a sok összetevős, műanyagtubusos fogpasztával folytatódik és esetenként kiegészül műanyag fogselyemmel vagy egyéb fogköztisztítóval, műanyag flakonos, számtalan izgalmas összetevőt felsoroló szájvízzel és hasonlókkal. Hogyan válthatunk olyan megoldásra, amely zöldebb, de ugyanolyan kényelmes, mint a megszokottak és előnyös tulajdonságai, hatásai megfelelőek a számunkra?

Mitől inkább környezetbarát egy eszköz, egy termék? Lehet természetes körülmények között lebomló, műanyag helyett fa, papír, vagy egyéb növényi anyag. Készülhet újrahasznosított és/vagy újrahasznosítható anyagból, ha megfelelően kezeljük, ez is lehet jó megoldás. Vannak olyan fogkrémek, amelyekben a dörzsölő hatást apró műanyagszemcsékkel szeretné biztosítani a gyártó, ezek is mikroműanyagok, az ilyen termékek használatát mindenképpen mellőzném. A műanyag tubus átka, hogy nagyon nehéz belőle maradék nélkül kinyerni a fogkrémet, de egy az egészségre nézve előnyös, kérdéses hatású anyagoktól mentes, környezetbarát összetételű fogkrém esetében egy ilyen termék is lehet jó kompromisszum, egy lépés az inkább környezetbarát megoldás felé. Vannak azonban még zöldebb megoldások, például a fogpor vagy a fogszappan és a szilárd fogkrém. Az utóbbiak papírcsomagolásúak, fogport pedig üvegtégelyben is vásárolhatsz. Igaz, ha az üvegtégely egyutas csomagolóanyag, az sem igazán környezetbarát megoldás. Sajnos én nem ismerek olyan lehetőséget, amely Magyarországon akár vidéken is elérhető és a kozmetikai üvegtégelyek visszagyűjtését biztosítja, de vannak alternatív megoldások ezeknek a tégelyeknek a környezetbarát kezelésére, ha figyelmet tudunk fordítani rá. Az én kedvencem a papírdobozos, barátságos összetételű fogmosótabletta, ezt egyszerűen szét kell rágni és mehet is a fogmosás. Mivel nem zsíros, a papírdoboz tisztán bedobható a szelektív papírgyűjtőbe, de akár komposztálható is, vagy újra is használható gombok, apróságok tárolásához, ha erre van igény. Van ismerősöm, aki maga készíti a fogkérmet a családja számára, szuper keverék, az összetétel személyre szabottságát illetően, nincs ennél jobb választás. A használati tubusa sokszor újratölthető, tartós tubustégely, viszont nyilvánvaló, hogy az alapanyagainak relatíve kis kiszerelést biztosító műanyag tubusa, flakonja lesz, amelyről gondoskodni kell, amikor kiürülnek. 

A hagyományos fogkefe környezetbarát alternatívái a különféle fából, akár növényi sörtével gyártott fogkefék, amely, ha a sörtéje is természetes, akár otthon is komposztálható. A fogorvosunk egyértelműen az elektromos fogkefe mellett teszi le a voksát, így nálunk a mindennapi használatban elektromos fogkefe van, de ha valamiért nem itthon mosunk fogat, fa nyelű fogkefét használunk. Az elektromos fogkefe feje környezetbarát verzióban is elérhető, a cserénél így nem kell választanunk a környezetbarát megoldás és a kiváló tisztító hatás között. Az elektromos fogkefe alsó része sok évig kiszolgál, ha vigyázunk rá, ha viszont feladja a harcot, ugyanúgy kell kezelni, ahogy a többi elektromos hulladékot: nem a kukába dobni, hanem leadni hulladékgyűjtő udvarban vagy települési elektromoshulladék-gyűjtés alkalmával. 

A fogselyem esetében nem tudok olyat, ahol ne kellene választani a vegán és a műanyagmentes között, a természetes, lebomló változatok tartalmaznak állati eredetű összetevőt, jellemzően hernyóselymet és méhviaszt. A műanyag toknál azonban több, sokkal inkább környezettudatos megoldás is létezik, pl. az üveg vagy az újrahasznosított papír. Szájvíz esetében nem csak folyadékként kiszerelt készítmények állnak rendelkezésünkre, hanem vízben feloldható tabletta is, ez kényelmes, könnyen szállítható megoldást is biztosít. 

Az összetétel/idő/anyagi ráfordítás/csomagolás/egészségre gyakorolt hatás szempontjai között mindenkinek magának kell mérlegelni, nincs egy általános, mindenkire érvényes, tökéletes megoldás. Ne várd el magadtól, hogy egy lépésben, azonnal lecserélsz minden hagyományosat szuperzöldre, a kis lépések technikája a legtöbbünknek megvalósíthatóbb, mint az egy nagy váltás bevezetése. Figyelni a lehetőségeket, tájékozódni, mérlegelni, fejlődni – ez segít környezettudatosabbá válásban és sok kis sikert nyújt a mindennapokban.

Last minute advent calendar
...
Conscious housekeeping and Lent
Fast to be cleansed, not only in body and soul, but also in your household!...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like