Jövő héten szerdán kezdődik a nagyböjt, amely függetlenül attól, hogy vallásos-e valaki, jó alkalmat teremt a tisztulásra, a tudatosabb életvezetésre. A téli időszakban jellemzően több időt töltünk az otthonunkban, de ahogy közeledik a tavasz, egyre növekszik bennünk a vágy, hogy beengedjük a várva-várt napfényt a házunkba és a lelkünkbe egyaránt. 

Böjtölni a legismertebb módon a hús és alkohol, esetleg még a tejtermékek elhagyásával szokás. A fenntarthatóság szempontjából a húsfogyasztás elhagyása vagy minimalizálása kiváló törekvés. Ha nem az abszolút zérót tűzöd ki célul, tekintsd át a mindennapjaidat! Melyik napokon lenne számodra a legkönnyebb megvalósítani a húsmentes étkezést? Jelölj ki változást jelentő, esetleg kihívást is nyújtó, de elérhető célt. Mi a téli időszakban több húst eszünk, mint az év másik felében, a nagyböjt számomra megkezdi az átvezetést a várva-várt nyári időszakba, amikor a zöldségek, gyümölcsök kerülnek határozott  túlsúlyba az étrendünkben. Mivel családra főzök, és nehezen állom meg, hogy ha a többiek tányérjára húst is teszek, az enyémre ne kerüljön, ezért három-négy húsmentes napot tartok ebben az időszakban az egész családnak. A húsos napoknál is visszafogottabb mennyiségeket főzök, hogy a maradékkal se csússzunk bele a húsmentes napokba. Az alkoholelhagyás az átlagos fogyasztási szokásaink arányában pozitívan mutatkozhat meg pl. a háztartásban keletkező hulladék mennyiségében is. Ha pl. az a szokásod, hogy minden nap megiszol egy doboz sört, vagy 2-3 naponta elfogy egy üveg bor, akkor az a böjt végén egy bevásárlózsáknyi sörösdoboztól vagy borosüvegtől kíméli meg a szelektív gyűjtődet. Tudjuk, hogy a szelektív gyűjtés nem az álomállapot, hanem csak a kisebb rossz a háztartásihulladék-keletkezésben, ez mindenképpen pozitív eredmény. Ha egy lépéssel előrébb jársz és visszaváltható üveges sört szoktál vásárolni, akkor is megvan a lemondásod eredménye a hulladék szempontjából is. Az édesség is nagyszerű terep a böjben, lemondva róluk próbára teheted magad, hogy más forrásokat találj saját magad kényeztetésére, sétálj, jógázz vagy elkezdj futni. Ez egyértelműen hasznára válik nem csak a háztartásod hulladéktermelésének, de az egészségednek is. A csoki, cukorka, sütési hozzávalók tasakjai nem tűnnek jelentős térfogatnak, de ha egy hónapig gyűjtögetnéd, megmutatkozna, hogy nem is olyan csekély mennyiség, ami képes összegyűlni. A mértékletesebb fogyasztás mindenképpen kevesebb hulladékot jelent. Érdemes átgondolni, mi az, ami a te életedben nem csak a hulladékkeletkezés szempontjából, hanem az egészséget tekintve is kedvező hatással jár, és aszerint kiválasztani azt vagy azokat a termékeket, amelyekről legalább erre az időszakra lemondasz. 

A tavaszt várva ösztönösen is szeretnénk kisöpörni a téli begubózás hordalékait, kitakarítani a házat, a kertet. Ha kifogytál a tisztítószerekből, elkoptak a takarítóeszközök, most itt az alkalom tudatosan pótolni őket olyan változatra, amely még egy lépéssel előrébb jár a környezettel való összhang felé. Az eszközökből vásárolj komposztálhatót, hosszú élettartamút, a tisztítószereket racionálisan minimalizáld és válaszd a környezetre nem ártalmas összetételű szereket. Az ablaküveg ragyogó tiszta lesz alkohol, víz és ecet keverékétől is, de a készen kapható ablaktisztítók között is találsz szelíd keverékeket. Törekedj az egyszerűre, és figyeld a változást! A böjt kicsit több, mint 40 napja ideális időtartam ahhoz,hogy egy szokásod megváltoztatása beépüljön a mindennapjaidba és rutinná váljon. Eleinte nem könnyű, tudom, de ha van keret, van cél és akár ilyen kézzelfogható dolgokban, mint a keletkező szemét mennyisége, heti szinten látod az eredményt, a siker megtart a kitűzött célod felé vezető úton. Akkor se csüggedj, ha nem sikerül maradéktalanul teljesíteni, amit terveztél. Gondold át, mi nem sikerült és mi lehetett ennek az oka? Talán túl sokat akartál változtatni? Talán túl nagy volt a vállalás, vagy esetleg a veled egy háztartásban élők számára tűnt túl gyorsnak? A böjtben szerzett tapasztalatokkal jó eséllyel sikeresen vághatsz bele az életmódváltoztatásba a tudatos háztartásvezetés terén. 

Sok sikert, kívül-belül tisztaságot hozó böjtöt kívánok nektek!


Dóra
Environmentally conscious oral care
Hogyan mérlegeljünk, ha zöldebb megoldást keresünk a szájhigiéniában? ...
Out in the open
Take a trip for your mental health...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like
Zöld Mami 12 April 2019

Spring cleaning

Így végezd el a tavaszi nagytakarítást tudatosan - egy kis odafigyeléssel elkerülheted a vízszennyezést és a felesleges hulladék keletkezését. Dóra most veled is megosztja takarítási rutinját, amit az évek során kifejlesztett....
views: 591 read more ⟶