Ha a télre félretetted a biciklidet, sőt, az egész család teljes bringaparkja a garázsban pihent, vagy most szereztél be egyet, magadnak hogy tavasztól kisebb szénlábnyommal járd az utadat, ne feledkezz el a bringa karbantartásáról. A téli álomból felébresztett biciklit nyilván felpumpálod, különben elindulni is nehéz lenne, de nézd is át a gumikat, elég jó állapotban vannak-e a biztonságos közlekedéshez? Nem kopottak túlzottan? Nem repedezett a gumi? Ép a szelep? A következő alapvető teendő a fékek ellenőrzése: nem koptak-e el a fékpofák? Egyenletes-e a kopásuk? A fékek beállítására is fordíts gondot: ha túl laza, hiába húzod a kart, nem fogsz tudni megfelelően fékezni, ha kemény, egy kisebb mozdulat után is fejre állhatsz. A láncot olajozd be kerékpárolajjal vagy bármilyen műszerolajjal (egy bicikli sfutár ismerősöm, akinek bringás ügyekben adok a szavára, óva int a közismert univerzális kenőspray használatától). A váltók beállítása a következő lépés: a cél, hogy minden sebességbe könnyedén tudj váltani, optimálisan kihasználva a bringád nyújtotta lehetőségeket. Végül pedig tisztítsd meg a bringád olajozást nem igénylő részeit, a vázat, a nyerget, a lámpákat, stb. Ha szeretnél egy kis pluszt vinni a műveletbe, használj kerékpártisztító spray-t, azt mondják, a rendszeres használatával kevésbé tapad a szutyok a biciklire. 

Ha a beállítások, esetleges cserék gondot okoznak, ne hezitálj: vidd szervizbe a gépet. Az egész szezonon át tartó, balesetmentes közlekedés egyik alapvető feltétele, hogy a kerékpárod megfelelő állapotban legyen. Ha bátrabb vagy, a YouTube-on nagyon jó bringakarbantartós videókat lehet találni, amelyek segítségével ezeket a munkákat magad is elvégezheted. 

Gondolj a kiegészítő felszerelésekre is: a bukósisak lakott területen kívül és 40 km/h feletti sebességnél kötelező, különben nem. Ennek ellenére, főleg gyerekeknek, akik a testarányaik miatt a felnőttekénél kitettebbek a fejsérülés veszélyének, érdemes bukósisakot viselni. (Isteni gondviselés, hogy a keresztfiam bukósisakban volt, amikor nekicsapódott a pinceajtó vas riglijének, így a bukósisakja repedt el, nem a csontja. Nincs jobb lecke, mint a saját tapasztalat, de nem baj, ha nem kell ilyesmit átélni, ahhoz, hogy bukósisakot tegyél a kis kobakokra.) A kesztyű sem kötelező, de ugyanígy nagyon jó szolgálatot tehet, főleg a gyerekeknek. Az eséskor begyűjtött, a tenyéren keletkező sérülések hosszú napokra, néha hetekre megnehezítik a mindennapi tevékenységet a kezekkel. 

A KRESZ által előírt kötelező kerákpár-felszerelésekről közérthető tájékoztatást kaphatsz a Magyar Kerékpárosklub weboldalán. A kerékpárosklub ráadásul rendszeresen tart ingyenes képzéseket kezdő városi kerékpározóknak. Akkor is hasznos, ha nem vagy teljesen kezdő.

Balesetmentes, boldog bringázást kívánok!


Dóra


Hello my bike!
Stories about my previous life on two wheel and how it works today...
Easter - without plastic
Green ideas for Easter...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!