Lassan itt a húsvét, már biztosan javában takarítjátok, csinosítjátok a lakást, tavaszváró díszbe öltözik kint és bent a tér. Az én gyerekeim nagyon várják a hétvégét. Ti hogyan ünnepeltek? Sok dísszel, ajándékokkal, vagy szerényebben? Ez alkalommal néhány húsvéti, zöld ötletet hoztam nektek. 

Csokoládé vagy más édesség a legtöbb nyuszifészekben felbukkan, az áruházak polcai már hetek óta roskadoznak a csokitojások, csokinyulak, csokibirkák és csokicsirkék alatt. Melyiket válasszuk, ha fontos szempont a környezettudatosság? Bevallom, én a csokifigurákat nem kedvelem, bár a csomagolásuk édesipari csomagolófólia, azaz egy vékony alumínium fólia, és akár az alufólia, elméletileg újrahasznosítható, de a miszlik külön gyűjtése és újrahasznosítása valószínűleg életszerűtlen. A gépi- vagy kézimunkával a figurákra hajtogatott színes fóliát ritkán szedegetik le a gyerekek egyben, inkább ezer kis cafatban hagyja el a csokifigurát a csomagolás. Ha mégis ilyet választunk, ügyeljünk arra, hogy a csomagolás darabkái ne maradjanak a szabadban, ahol a madarak tápláléknak vélhetik azokat. Érdemes figyelni az összetételére (akár az egészség, akár a fenntarthatóság szempontjából) és arra, hogy a csomagolófólián kívül ne legyen több csomagolás az édességen. Ha van rá időnk és kedvünk, jó minőségű étcsokoládéból és tejszínből pompás trüffelgolyót készíthetünk, amelyet kakaóporba hempergetve majd díszített befőttesüvegbe téve helyettesíthetjük a csokitojást. Az élő állat ajándékozása sokszor balul sül el. A kisnyuszi, kiscica a húsvét elmúltával is gondozásra szorul. Ha nagyon vágyik is a gyerek egy kis jószágra, inkább készítsük fel a kisállat gondozására, tanuljunk együtt a kisállat igényeiről, és ha a gyermek érettnek tűnik a feladatra, akkor válasszunk állatkát közösen, ne húsvétra lepjük meg vele. Nagy örömet szerezhetünk a gyerekeknek azzal, hogy ha a csokikat, apróságokat nem a nyuszifészebe tesszük, hanem a kertben, vagy védett helyen a szabadban elrejtjük. 

A lakás díszítésében a természetes anyagból készült, tartós húsvéti díszeket részesítsük előnyben az egy szezonra készült díszek helyett. Választhatunk olyanokat, amelyeket a tavaszi metszés során feleslegessé vált gallyakból, rügyes ágakból, szalmából és papírból készítünk. Én az asztalra mindig állítok egy vázában virágos ágacskákat, amelyre a régebbi húsvétokon festett, kifújt tojásokat vagy papírból a gyerekeimmel készített tojásokat akasztunk. Az asztal dísze lehet lágytojások megőrzött héjában, egy kis földben elültetett néhány szem búzamagból kikelt búzafű, tojás-fűfej. Nálunk él még a locsolkodás hagyománya, hétfőn izgatottan várjuk a legényeket az előző nap festett tojásokkal. Itthonra kifújt tojásokat festek, a locsolóknak viszont kemény tojást, felénk ezt várják, ezt szeretik. A főtt tojás szobahőmérsékleten csak két napig tárolható biztonsággal, ezért festünk mi péntek helyett vasárnap, és az elkészült tojásokat éjszakára a hűtőbe tesszük. A hagymahéjat hetek óta gyűjtögetem a festéshez, de ha te nem tetted, és szeretnél hagymahéjjal festett tojást, egy szupermarketben gyorsan, ingyen be tudod gyűjteni a hagymásrekeszek aljából a szükséges mennyiséget – kevésbé hangulatos, mint a gyűjtögetős készülődés, de a célnak hibátlanul megfelel. A nagylányom és én a hagymahéjjal mélyvörösre festett tojásokat karcolással díszítjük. Árral vagy pengével óvatosan húzva a vonalakat finom mintákat hozhatunk létre, amelyek a tojáshéj eredeti színében látszanak majd. Ez a kedvenc technikám, de olyan sokféle közül választhatunk, hogy festéssel, rajzolással, ragasztással, szalvétatechnkával, matricázva, pettyegetve, írókázva díszítsünk tojást, hogy akár kevesebb, akár több időt szeretne valaki a tojásfestésre szánni és akármilyen kézügyessége van, megtalálja a hozzá passzolót. 


Dóra

Spring Bike Maintenance
Check this out on your bike after the winter...
Painting eggs with onion peel
Paint eggs with natural materials...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like
Zöld Mami 12 April 2019

Spring cleaning

Így végezd el a tavaszi nagytakarítást tudatosan - egy kis odafigyeléssel elkerülheted a vízszennyezést és a felesleges hulladék keletkezését. Dóra most veled is megosztja takarítási rutinját, amit az évek során kifejlesztett....
views: 591 read more ⟶