Az élelmiszer-pazarlás nem csak a pénztárcádat terheli és a kukádat eteti, de a környezetre is felesleges terheket ró. Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente. Ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Brüsszelig állna, ami kb. 1300 km-t jelent. Az élelmiszer-pazarlás csökkentése hozzájárul az éhezés és az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemhez. Ha pazarlunk, akkor több élelmiszer kerül megtermelésre, mint amennyire szükségünk van. Ez a szükségesnél nagyobb mezőgazdasági területeket igényel, és esetleg több haszonállat tartását, amelynek közvetve és közvetlenül is nagyobb területigénye is van. A mezőgazdasági termelés vízfelhasználásának egy része így kárba vész, ahogy a termeléshez szükséges egyéb erőforrások felhasználása is. A hulladéklerakók is területet igényelnek, és ráadásul az élelmiszer-hulladékok bomlása felelős a légkörbe kerülő CO2 10%-áért. 

Az élelmiszer-pazarlás a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék nagy részét jelenti. A háztartásokon kívül, a kereskedelemben, a vendéglátóiparban, a mezőgazdaságban is keletkezik élelmiszer-hulladék, ezt élelmiszer-veszteségnek nevezzük. Mi magunk az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért tehetünk közvetlenül, ráadásul sikeresen. 

Az élelmiszer-hulladékokat 3 csoportba osztják. Az első a nem elkerülhető élelmiszer-hulladékok csoportja, ide tartoznak az emberi fogyasztásra nem alkalmas élelmiszerrészek, pl. a csont, a tojáshéj, a nem fogyasztható növényi héjak és magházak. A 2. csoport a lehetségesen elkerülhető élelmiszer-hulladékok: az egyéni ízlés vagy az egészségi állapot miatt el nem fogyasztott, de alapvetően fogyasztható élelmiszerek. Pl., amikor a kislányomnak mozog a foga, nem tudja elrágni a kenyérhéjat, és az megmarad, a kisfiamról pedig tudom, hogy nem szereti a kakaóscsiga legszélső részét, ezért azt mindig a tányérján hagyja. Ezeknek az élelmiszer-hulladékoknak a keletkezése nagyobb átgondoltsággal elkerülhető. A 3. csoportba az elkerülhető élelmiszer-hulladékok tartoznak. A háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladékok csaknem fele ebbe a kategóriájába tartozik. Ilyen a lejárt szavatosságú élelmiszer, pl. amikor túl sokat vásároltunk valamiből vagy megfeledkeztünk egy-egy termékről, ami a hűtőben vagy a kamrában lapul és az időközben már nem lesz alkalmas arra, hogy fogyasztásra kerüljön. Ilyen a tányéron maradó, kiszedett főtt étel, a mások számára pl. higiéniai vagy egészségügyi okból nem vonzó, kézzel tört vagy felerészt elfogyasztott, kikanalazott ennivaló, a megmaradt iskolai, munkahelyi tízórai, uzsonna, amely egy műszak után sem biztos, hogy megőrizte eredeti külsejét, de ha meg is feledkezünk róla egy éjszakára, akkor valószínűleg már a szavatossága is problémássá válik. Azok az élelmiszerek is ide sorolhatók, amelyek a nem megfelelő tárolás miatt váltak fogyasztásra alkalmatlanná vagy taszítóvá, elszíneződtek, megszikkadtak, megolvadtak, stb. Ha túlbecsüljük a főtt étel mennyiségét, és az a kukába kerül, akkor is elkerülhető élelmiszer-hulladékról beszélünk. A NÉBIH felmérése szerint legtöbb élelmiszerhulladék a készételekből keletkezik. 

Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a kidobásra kerülő élelmiszer mennyiségét? Tudatossággal, előre tervezéssel, újragondolással nagyon sokat! A megelőzésre és a megmentésre is vannak tippjeim, amelyeket szeretnék megosztani veletek. Szerdára érkezik az első poszt a témában, mégpedig rögtön a legnagyobb falattal, az elkerülhető élelmiszer-hulladékokkal kapcsolatos praktikákkal. 


Dóra

Safe Suncare
...
Avoidable food waste - avoidable? How?
Ideas for everyday life to really avoid avoidable food waste....
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like