Az előző posztban írtam arról, hogy milyen sok területet érintő hatása van az élelmiszer-pazarlásnak. Ha nem nézünk nagyon messzire, csak a saját háztartásunkra, akkor is egyértelmű, hogy a kukába dobott étel kukába dobott pénz, ezt pedig biztosan mindannyian szívesen elkerülnénk. A tudatosság az elkerülhető élelmiszer-hulladékok esetében kapja legnagyobb szerepet a megelőzésben és a potenciálisan hulladékká váló élelmiszer megmentésében is. 

Megelőzés

bevásárlólista nagy segítség abban, hogy ne vásároljunk mást vagy többet, mint amire valóban szükségünk van. Amikor bevásárlólistát írok, átgondolom a következő napok, következő hét étkezéseit, benézek a hűtőbe és a kamrába. Ha közeli lejáratú, 
már csaknem elfelejtett élelmiszerre bukkanok, akkor a menüt áttervezem úgy, hogy a közeli lejáratú elfogyasztásra kerüljön. Ha kipihent vagyok, és nem zakatol a fejemben ezer gond és gondolat, akkor elég fejben terveznem a menüt, de én jellemzően le is írom, ez tűnik biztosnak. Bevásárlólistát írhatunk okostelefonnal is, nem szükséges hozzá  alkalmazás, egy sima jegyzet is elég. A telefont ritkábban felejti otthon az ember, mint a cetliket.

A vásárlás után a következő kritikus pont nálunk az iskolai tízórai és uzsonna. Előfordul, hogy a sietségben nincs idő egyeztetni az iskolai tízórait a gyerekekkel és túl sokat csomagolok. A maradék mire hazaér, ritkán van gusztusos állapotban, és megesik az is, hogy az iskolatáskában marad másnapig vagy (juj!) egész hétvégére. Ha egyeztetem a gyerekekkel, hogy mit és mennyit szeretnének vinni, vagy ha maguknak csomagolnak, akkor általában nincs maradék.

Kidobásra kerülő maradék forrása lehet még az otthoni étkezésekkor a tányérokon megmaradó étel. Nálunk mindenki maga dönti el, mennyi étel kerüljön a tányérjára, de azt viszont meg is kell enni. (Nyilván nem kényszerítem, de egy dörgedelmet meg kell hallgatniuk, ha egymás után többször is étel marad a tányérjukon.) Amit kiszednek, az lehet nagyon kevés, akár csak kóstolónyi adag, és lehet többször is szedni, így elkerülhető, hogy túl sokat szedjenek, és a tányéron maradék legyen. Vendégségben is ezt támogatom, hiszen sokféleképpen főzünk, a gyerekeknek gyakrabban jelent kihívást egy, az otthonitól eltérő ízvilággal megbirkózni, mint a felnőtteknek, ezért mindig szabad csak kóstolót szedni. Nálam is így van, és soha nem bánt, ha néha egy-két nálunk vendégségben levő gyerek nem szed még egyszer, az én konyhám számára szokatlan lehet az otthonihoz képest. 

Mentés

Amikor esélyes, hogy ha nem vagyok résen, egyik-másik étel a kukában landol, akkor újratervezek. Ami a fazékban marad, de nem volt akkora sikere, hogy újra feltálaljam, azt átalakítom. Így lesz a maradék pörköltből lasagne vagy húsos batyu, esetleg húskrém. A maradék leveszöldségből zöldséggolyó, szendvicskrém, püréleves, de itt is felbukkan a lasagne-szerű rakott tészta: fehér mártással és tésztával rétegezve a durvára aprított leveszöldség nagyon finom egytálétellé változik. A szikkadt sütemény, péksütemény híg pudinggal leöntve, aszalt gyümölccsel gazdagítva nagyon finom vacsora vagy desszert. A bánatossá váló gyümölcsökből kompót lesz. Ha túl sok tésztát főztem köretnek, akkor tésztasalátát keverek a maradékból uzsonnára vagy vacsorára. Olajosan vagy majonézesen is finom, nagyszerű változatai vannak aszerint, hogy mi lapul a hűtőben, hússal, sajttal, zöldségekkel vagy gyümölccsel, olajban eltett paprikával és paradicsommal is sikere szokott lenni. A maradék kenyeret felkockázom, sózom, borsozom, esetleg zöldfűszerekkel hintem meg, finoman megforgatom olívaolajon és megpirítom. Nagyon jó krém- és pürélevesekhez. 

Ha az újragondolás már nem járható út, mert a maradék valakinek a tányérján keletkezett, nekünk kézenfekvő, hogy az ételmaradék java, amikor húsos részek maradnak meg, az a kutyának jut, a főtt étel és a péksütemény maradéka a disznókáknak és a tyúkoknak megy. A növényi részek pedig természetesen a komposztra kerülnek. 

Remélem, néhány ötletemmel új lendületet tudok adni az élelmiszer-hulladék mennyiségének csökkentésére a háztartásodban! Örülnék, ha megírnád, ha egy konkrét problémával nehezen birkózol meg, hátha tudok segíteni megtalálni a megoldást!

Dóra


How can you take action against food waste
Wasting food is important not only for your wallet and trash, but also because it is the culmination of a much more far-reaching problem. Reducing and...
Kids and food waste
How can children be made to handle food more consciously? Can wastage be avoided by feeding school-age children?...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!