Az idei OT szervezését a WWF Magyarország vállalta. Kiemelt téma volt idén a Tisza és az aszály, ehhez pedig ideális helyszínt nyújtott Csongrád, ez a mesés, Tisza-parti település, a két folyó találkozásánál a Kőrös-torokkal. Számos zöld civil szervezet vállalt szerepet a beszélgetésekben és a programokban. Ezen a találkozón nem csak civil szervezet képviselőjeként, hanem akkor is részt vehetsz, ha nem vagy szervezet tagja, de érdekel a környezet- vagy a természetvédelem, vagy pusztán a természet, a fenntarthatóság kérdésköre, a környezet és az egészségünk kapcsolata, vagy anyaként, apaként foglalkoztat, milyen jövőt teremtünk, milyen világot hagyunk örökül a gyermekeinknek. 

A háromnapos program során párhuzamosan futó előadások és kerekasztal beszélgetések között kellett választani, ami nem volt könnyű, hiszen mind érdekes és értékes gondolatokat felsorakoztató lehetőségnek ígérkezett. Az előadásokat és beszélgetéseket élményprogramok egészítették ki, pl. madármegfigyelés, erdőfürdő, meditáció és különféle vezetett túrák. A néhány órás képzések lehetőséget adtak arra, hogy civil szervezet vezetőjeként vagy aktív tagjaként csiszoljunk egyes technikáinkon, amelyek alapvetőek a tagok toborzásához és megtartásához, mint a motiválás, a kommunikáció vagy a lehetőségek feltárása és megragadása. Az ebédszünet és az esti kötetlen mulatság pedig szabad teret biztosított a kapcsolatépítésre vagy arra, hogy egyszerűen jól érezzük magunkat hasonlóan gondolkodók társaságában. 

Ragyogó napsütésből mentünk be a vetítőterembe és miközben a filmvetítésen ültünk, majd részt vettünk a Verespatakról készülő dokumentumfilm rendezőjével folytatott beszélgetésben, hirtelen érkező vihar cibálta meg a környéket és öntötte el villámárvízzel Csongrád utcáit. A háromórás program után újra kilépve a művelődési házból látszólagos béke és napsütés fogadott bennünket, esőillattal a levegőben és súlyos, leszakadt ágakkal szerteszét. A moziterem kellemesen hűvös, besötétített, csendes párhuzamos valóságában fogalmunk sem volt arról, hogy vihar tombol kint. Ugyanilyen könnyű a megszokott, kényelmes életünkben azt hinni, hogy nincsen semmi baj, a világunk örökké fennmarad, a szupermarketben mindig kapható lesz minden, az autónk és az aszfaltozott utak bárhova elvisznek és ha esik egy kicsit, behúzódunk a klimatizált otthonunk védelmébe.

De mi van, ha tévedünk? 

Követhetitek a zöld civil szervezetekkel kapcsolatos információt a Facebookon a Zöld Civil oldalon, vagy weboldalukon, a zoldcivil.hu-n, hogy ne maradjatok le a következő találkozóról és egyéb hírekről sem. 

Kids and food waste
How can children be made to handle food more consciously? Can wastage be avoided by feeding school-age children?...
Save water sensibly!
Drought is getting closer to us more and more often than we can dismiss it as just a worrying news on the internet. How do we do good in terms of wate...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like