Az aszály egyre gyakrabban kerül közelebb hozzánk, mintsem letudhatnánk annyival, hogy csak egy aggasztó hír a neten. A nyár elején Budapest agglomerációját is érintette az öntözési tilalom, de olyan is előfordul, hogy egyszerűen nem jön víz a csapból. A szárazság miatt tűzgyújtási tilalom van érvényben, emellett a napjainkat befellegző változások arra ösztönöznek, hogy gondosabban tervezzünk, takarékoskodjunk, ha tehetjük, termesszünk otthon zöldségféléket vagy éppen befőzéssel gondoljunk az elkövetkező időkre. De ha előfordul, hogy nem öntözhetünk, mi lesz a sok munkával gondozott konyhakerttel? Hallhattunk olyan hírt, hogy a víztakarékosság a csatornarendszerek átmosását teszi szükségessé, mert a kisebb mennyiségű szennyvíz nem mossa át megfelelően a rendszert. Akkor mivel is teszünk jót? 

A tavaszi, a csatornázási műveknél tett látogatásunkon megtudtuk, hogy a szennyvízrendszert a jelenlegi vízfelhasználásnál valóban nagyobb mennyiségű víz átfolyására tervezték, ezért a lakossági vízfogyasztás csökkenésével eleinte jelentkeztek problémák a rendszer nem megfelelő mértékű átöblítődése miatt, amelyre azonban a csatornázási művek gyorsan tudott reagálni a rendszer tisztításával. Ez nem ivóvízzel történik, így a vízspórolásunk egyáltalán nem hiábavaló. Erről az alapról indulva világos, hogy a csatorna állapota miatt felesleges a szükségesnél több vizet engedni a lefolyóba. Nézzük, hol foghatunk a csatornába kerülő vizeken otthon? 

A tészta és tojásfőzésére, gyümölcs és zöldség mosására használt vizet, a kulacsainkban vagy esetleg a poharakban megmaradt vizet és akár teát is összegyűjthetjük szobanövényeink vagy cserepes növényeink öntözésére. Én erre egy csinos, régi zománcozott kannát tartok a mosogató mellett. 

A csapokra felszerelhetünk a víztakarékos fejet, amely kb. 25%-kal kevesebb víz átfolyását teszi lehetővé. A perlátor levegővel dúsítj fel a kifolyó vizet, így nem okozza azt az érzetet, hogy „nem jön rendesen” a víz a csapból, tehát nem okoz kényelmetlenséget. 

Az, hogy fogmosásánál elzárjuk a csapot, ma már alap, de emellett, ha van helyed és erőd a napi pluszmunkához, javaslom, zuhanyozz a kádban, a ledugózott kádból a kimert vizet a WC öblítéséhez lehet használni. Ennél a trükknél érdemes odafigyelni arra, hogy ugyanúgy, ahogy a kétféle öblítési lehetőséget biztosító tartályoknál, a vödörből a WC-be öntött víz esetében is vegyük figyelembe, hogy a megfelelő öblítéshez elegendő vizet öntsünk a lefolyóba. A mai WC papírok közül néhány milliórétegű és paplanpuha, emiatt nem is mállik szét gyorsan, hanem a lefolyóba kerülő olajos, zsíros szennyeződésekkel és popsitörlőkkel akadályokat, zsírszörnyet alkot. 

Egy csöpögő csap, vagy szivárgó WC lassan hatalmas mennyiségű víz elpazarlásáért lehet felelős. Ne halogasd, javíttasd meg az ilyesmit amint lehet. Ugyanígy, ha a vízszámládban, vagy a mérőórán a fogyasztásban ugrásszerű változást tapasztalsz, szinte biztos, hogy szökik valahol a víz, azaz csőtörés áll az ügy hátterében. 

Talán nem is gondolnád, hogy a palackozott víz fogyasztása nem csak a szeméttel kapcsolatban lehet probléma, hanem a vízfogyasztásban is: egy liter palackozott víz előállításához a tartalom többszörösére van szükség. Fogyassz inkább csapvizet. 

A modern mosó és mosogatógépek nem csak kevesebb áramot használnak, de alacsonyabb vízfelhasználású programokat is választhatsz a menüjükből. Ismerd meg a háztartási gépeidet és válaszd tudatosan a legmegfelelőbb programot! Ha nincsen mosogatógéped, mosogass állóvízben. Ha ügyelsz a mosogatandó edények sorrendjére, valamint nem hagyod rászáradni a maszatot az edényre jelentősen kevesebb vízzel megoldhatod a mosogatást higiéniai áldozat nélkül. 

Kerüld a folyó vízzel történő olvasztást és hűtést! 

Apró változtatások, amelyekkel sok vizet megspórolhatsz, de nem okoznak jelentős kényelmetlenséget, ha az otthonodhoz és az életmódodhoz megfelelően válogatsz közülük.

31. Zöld Civil Országos Találkozó
...
Saving water in the kitchen garden
Collect rainwater smartly, irrigate consciously, so that water shortages don't hit you unprepared...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like