Egyre erősebben motoszkálhat mostanában bennünk a gondolat, hogy ha nem is tudunk önellátókká válni, de alábbadjunk a kényelmünkből és lehetőségeinkez mérten gondoskodjunk valamennyi zöldségről, gyümölcsről, amelyet akár el is tehetünk télre. Azonban a nyár elején Budapest környékét is érintette vízhasználati korlátozás, Szentendrén nem volt szabad autót mosni, medencét feltölteni és öntözni, és Solymáron az is előfordul, hogy egyszerűen nem jött víz a csapból. De ha előfordul, hogy nem öntözhetünk, mi lesz a sok munkával gondozott konyhakerttel? 

A lakáson belül nevelt növényeknek elegendő vizet lehet összegyűjteni a főző- és mosóvizek felfogásával, erről az előző posztomban bővebben írtam. A konyhakertnek azonban ez nem lesz elegendő, különösen kánikula idején. 

A kiskert öntözéséhez gyűjtsd az esővizet! Ezt akár egy balkonméretű kert esetében is megteheted. Ha lakásban laksz, és az erkélyen nincs helyed erre, keresd a lehetőséget a társasházban az összefogásra. Én a teraszon hagyományos zománcozott lavórban gyűjtöm a vizet, amelyet az eső elvonultával hordóba öntök, és árnyékos helyen, lefedve tárolok felhasználásig. Akár ad hoc is kipenderíthetsz az erkélyre, teraszra egy vödröt vagy tálat zivatar idején. Ezzel ugyan nem váltod meg a világot, de szert tehetsz akár 12 l vízre, nekem éppen ennyi jött össze a legutóbbi felhőszakadáskor 2 lavórból. 

Egy lépéssel előrébb jársz, ha lehetőséged van nagyobb tartályok elhelyezésére a csatornával ellátott melléképületek vagy akár a főépület mellett. Ezek a tartályok a felszínen vannak, érdemes őket a kevésbé napos oldalon elhelyezni. Még több lehetőséget biztosít a kertben a földbe ásott esővíztartály vagy betonozott akna, amely a tetőről lefolyó csapadék végállomása. Ebből szivattyúval, vagy kötéllel rögzített vödör segítségével lehet öntözni. 

Az öntözési feladatot időzítsd reggelre vagy estére, hogy megakadályozd az elkerülhető párolgást és megóvd a növényeket az égéstől. Ne a leveleket, hanem a növény tövét öntözd! Gondoskodhatsz a bogyós bokrok és más növények tövének takarásáról, ezzel szintén csökkentve a párolgást. 

A szórófejes öntözés helyett válaszd a kannával vagy locsolócsővel célirányosan történő öntözést, mert a levegőbe juttatott vízpermet jelentős része elpárolog, főleg, ha nap közben, napsütésben öntözöl. Ilyen esetben akár 40%-kal kevesebb víz tud hasznosulni. Nagyobb mennyiségű vizet ne egyszerre juttass a növényre, hanem több részletben, mert a talaj esetleg nem tudja egyszerre befogadni a vizet és az elfolyik.

Ismerd meg a növényeidet: annyit öntözz, amennyire szükségük van! A gyümölcsfák hálásak a vízért, de gyógy- és fűszernövényeket nem célszerű buzgón öntözni, mert a túlzott öntözés következtében csökken az illóolajok kialakulása. 

Save water sensibly!
Drought is getting closer to us more and more often than we can dismiss it as just a worrying news on the internet. How do we do good in terms of wate...
We sweat, naturally
Why do we sweat and what do we do with sweating? How do we handle it healthily and decently?...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like