Édesanyám biztosan döbbenten olvassa majd, hogy az izzadásról írok, mert ezen a téren a véleményünk némiképpen eltérő. Én a civilizált, ugyanakkor a természeteshez legközelebb álló megoldásokat szeretem, ami a vidéki életmódommal jól összeegyeztethető, számára a civilizált azonban jóval erősebb hangsúlyt kap. Lehet, hogy egy-két lépéssel szigorúbban kellene hozzáállnom az izzadáshoz nekem is, ha naponta használnám a tömegközlekedést, vagy tevékenykednék olyan helyen, ahol az egy főre jutó négyzetméterek száma nekem amúgy is hátborzongatóan alacsony. Nade csapjunk bele! Miért izzadunk és mi a teendőnk az izzadással? 

Az izzadás a test hőszabályozásáért felelős, amely alapvető fontosságú az életben maradáshoz. Az izzadság 99%-a tiszta víz, a maradék pedig só, szénhidrát és fehérje. A hőháztartásért felelős verejtékmirigyek testszerte megtalálhatók a talpunktól a fejünk búbjáig. Mellettük a hónaljban és a nemi szervek környékén működnek az ún. apokrin verejtékmirigyek, ezek termelik az izzadságnak azt a részét, amely a bőrön levő baktériumokkal találkozva szagossá válik. Ezeknek a nonverbális kommunikációban van szerepe, pl. a párválasztásban, a vérrokonok felismerésében, az érzelmek és az egészségi állapot szavak és tettek nélküli közlésében. Bár az e téren történő kommunikáció szerepe az embernél alaposan elkopott, én nem szeretem lebecsülni: számomra rémálom lenne olyan emberrel élni, akinek a természetes testszagát nem szeretem. Megfigyelheted magadon, hogy más az izzadságod szaga a ciklusod fázisaiban, más, amikor megijedsz és amikor beteg vagy. Nekem vannak szeretem és nemszeretem észleléseim ezen a téren. Az izzadás sportolás közben nem csak fizikailag fontos, hanem lelki szempontból is: egy izzasztó edzés után erősebbnek, fittebbnek, szinte legyőzhetetlennek érezhetjük magunkat. Azonban a testszagunkat kordában tartani civilizált világunkban alapvető akkor is, ha a lehető legtermészetesebben szeretnénk élni. A társas érintkezés illemtana megköveteli, hogy ne terheljük egymást túlságosan sem testszagunkkal, sem választott illatainkkal. Az alumínium-sókat tartalmazó dezodorok elzárják a verejtékcsatornák kivezető nyílásait, így magát az izzadást gátolják. Egészséges mértékű izzadás esetén nem valószínű, hogy használatukkal jót teszünk a szervezetünknek. Állhatnak fenn olyan állapotok vagy betegségek, amelyek túlzott mértékű izzadást okoznak, ami miatt indokolt izzadásgátló használata, de erről, azt gondolom, orvosnak kell döntenie.

Az első a higiénia: reggel és este mosd meg a hónaljadat és az intim testtájat, ez sportolás után is alap. Ha használsz dezodort, amely illatával elnyomja a testszagot vagy a baktériumok elszaporodását gátolva akadályozza annak kialakulását, azt mindig tiszta bőrfelületre vidd fel. A szappan, ha nem sikerült teljesen lemosni, megváltoztathatja a dezodor illatát a bőrön. A natúrkozmetikumok nem tartalmaznak alumínium-sókat, az izzadást összehúzó hatású gyógynövényekkel kis mértékben gátolhatják, nedvességet felszívó növényi összetevőkkel (keményítők, pl.: tápiókakeményítő vagy nyílgyökérliszt) vagy szódabikarbónával csökkenthetik az izzadtság érzését, illóolajokkal gátolhatják a baktériumok szaporodását (pl.: teafa, levendula, manuka) és takarhatják el a testszagot. Akár naponta többször is lehet használni ezeket, de ne feledd előtte megmosni a hónalj bőrét. Szerintem ezt a munkahelyi mosdóban is meg lehet tenni, csak egy apró, saját törölköző kell hozzá. (Én így tettem régen a multinál és most a falusi munkahelyemen is, de ennek működőképességében fent már emlegetett anyukám határozottan nem ért egyet, ami abból is fakadhat, hogy én kisnyuszi voltam, ő meg felsővezető. Tehát ebben is, mint mindenben mindenki maga kell, hogy tisztában legyen az igényeivel és a lehetőségeivel.) Ha natúrkozmetikumot használsz, tartsd szem előtt, hogy a natúrkozmetikumok tartósítása növényi konzerválószerekkel történik, ezért jó óvni őket a hőtől és a napfénytől, mert ezek csökkenthetik az eltarthatóságukat. Ne hagyd a deódat az autóban nyáron, inkább dobd be a táskádba. A natúrkozmetikum dezodorok mellett az eszköztárban lapul még az egyre népszerűbb Nuud krém, amely szintén nem gátolja az izzadást, de mikro ezüst tartalma segítségével a baktériumok elszaporodását és ezzel a testszag kialakulását is megakadályozza.

Izzadni egészséges, ne szégyelld és ne légy rá büszke sem, csak kezeld természetesen!

Saving water in the kitchen garden
Collect rainwater smartly, irrigate consciously, so that water shortages don't hit you unprepared...
Countdown starts
The start of school is still 31 days away, whether this is a lot or a little is relative, but it is certain that we are just in time to bring awarenes...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like