Műanyagmentesen, egészségesen és természetesen csomagolni, pakolni?


Összegyűjtöttük nektek az általunk eddig leghasznosabbnak és legegyszerűbbnek vélt megoldásokat otthonra, amelyek segítenek elkerülni, vagy minimalizálni az egyszer használatos műanyagok használatát. Nem csak azért, mert ártalmasak a környezetre, hanem mert ártalmasok lehetnek a saját, és családunk egészségére is.

Nézzük tehát a nekünk eddig legjobban bevált lehetőségeket!

1. Ételtárolás

Ez talán az egyik legmacerásabb kérdéskör, de egyben az egyik legtöbb alternatívát nyújtó is.

Ezen a téren, ha az elkészült ételek tárolásáról beszélünk, mi az üveget és a rozsdamentes acél tárolókat preferáljuk elsőként. Hogy miért? Mert rendkívül széles a felhasználásuk köre, nagyon könnyen tisztíthatóak, abszolút időtálló, és még a külsejükkel is feldobják a konyha, spájz vagy hűtő hangulatát, a miénkről már nem is beszélve. :)

A befőttes üvegeket talán már nem is kell nagyon szóba hozni, de nekünk az egyik kedvenc alternatívánk. Biztos, hogy mindenkinél lapul pár üveg, és a száraz tartós élelmiszerek, mint például a tészta vagy rizs mellett kiváló a fűszerek vagy levesek tárolására, a piacra pedig, ha magunkkal visszük, teljesen elkerülhetjük a felesleges csomagolóanyagokat. Amennyiben még kreatívak is vagyunk, egy kis dekorációval valóban konyhánk ékei lehetnek.

Hasonlóan állunk a különböző csatos üvegekhez. Kevesebb jobb megoldást tudunk például a tej tárolására, de a házi készítésű szörpöknek, italoknak is remek tároló lehetőség, de a kamrában használva tehetünk bele olajat, ecetet is.

A legújabb kedvenceink most, a rozsdamentes acélból készült, különböző méretű és formájú tároló dobozok. Praktikusak, mert nagyon egyszerű és gyors a tisztán tartásuk - mosogatógépben is moshatók. Könnyű ételt vinni bennük a munkahelyre, iskolába, köszönhetően a csatos fedelüknek, és bevásárlásnál a piacon is szintén nagy segítséget nyújtanak. Arról nem is beszélve, hogy a rozsdamentes acél természetesen BPA és ftalát mentes. Ez azt jelenti, hogy káros vegyi anyagok nem juthatnak az élelmiszerbe.

Visszatérve a tartós élelmiszerekre, a vászon és pamut zsákok még kiváló lehetőséget nyújtanak nem csak a bevásárláshoz, de nyugodtan tárolhatunk benne lisztet, rizst, zöldségeket a spájzban. Természetesen szellőznek, és egy gyors mosással, öblítéssel szintén könnyedén tisztán tarthatóak. 


2. Fürdőszobai tárolás

Nem a legegyszerűbb feladat, hiszen a higiénia az első! A fürdő óhatatlanul is párás és vizes, így nehezebb megtalálni a megfelelő tároló, rendszerező eszközöket. De a helyzet az, hogy ami működik a konyhában, az működik a fürdőszobában is. Mi arra biztatunk, hogy használj itt is befőttes üvegeket, acél dobozokat és textileket! A bambuszból készült dobozok is hasznosak lehetnek még. Hasznosítsd újra, amit csak lehet, légy kreatív. Rengeteg szuper ötletet találhatsz youtube-on és pinterest-en is.


3. Tárolás a lakás más helyiségeiben

Erről valószínűleg egy teljesen külön bejegyzést is lehetne írni, és ez még lehet, hogy meg is fog történni. Szóval most a teljesség igénye nélkül, a számunkra legkedvesebb-, praktikusabb megoldások jönnek.

Már évek óta hódít a raklap őrület. Mi tagadás, mi magunk is beleszerettünk. Kell hozzá némi kézügyesség, de (már a fentebb említett youtube videók segítségével) nem túlzás azt állítani, hogy bárki barkácsolhat magának egy szuper kis dobozt vagy akár egy kis asztalt is. A papírdobozos tárolás még mindig használatban van nálunk is, hiszen olcsó és rengeteg igen dekoratív darabot lehet könnyen beszerezni, illetve újra felhasználni. Időközben viszont arra is rájöttünk,  hogy a textil dobozok jobb alternatívákat nyújtanak. Nem csak azért, mert könnyen tisztíthatóak, de igazán feldobják a szoba hangulatát, és sokkal időtállóbbak mint papír társaik.


Keressük tovább a lehetőségeket, ötleteket, hogy a műanyag használatát teljesen kiiktassuk az otthonunkból, és az életünkből. Nem mindig a legegyszerűbb megoldás a legjobb, ezért adunk időt magunknak is, és Titeket is erre biztatunk. Érdemes azért mindig logikusan átgondolni, hogy mivel használunk és ártunk többet a természetnek. Értjük ez alatt azt, hogy ha például most gondolkozol egy zöldebb életmód kialakításán, és otthonodban több műanyag eszköz és tároló is található, akkor ne kezd el azonnal kidobni az összeset! Ha vannak olyan strapabíró, jobb minőségű műanyag tárgyaitok, amik még mindig jól használhatóak, akkor inkább használjátok azokat addig, amíg az elhasználódás miatt már valóban  ki kell őket szelektálni a háztartásból. A lényeg, hogy legközelebb, ha szükséged lesz valamilyen háztartási eszközre, akkor először is gondold át, hogy hogyan tudnád azt újrahasznosított vagy környezetbarát alternatívával megvalósítani.

Sok kis lépés idővel messzire visz, és lehetőséget nyújt egy élhetőbb, egészségesebb és fenntarthatóbb életforma felé. A nagy hulladékcsökkentési célkitűzés- a harmadik lépés után
Fürdőszoba- kihívás: egyre közelebb a zéró hulladék fürdőszobához ...
Zero waste carnival season - is it possible?
Hogyan minimalizáljuk a hulladékot a farsangi szezonban?...
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like