Ha már legutóbb a kirándulásról írtam, mostantól leírom azt is, hogy lehet egyszerűen otthon elkészíteni olyasmiket, amik kiránduláskor, utazáskor, jó ha vannak, de nehéz megúszni a csomagolást, ha készen veszed. Az első legyen a kedvencem, a müzliszelet! 

Csomagolásmentes müzliszelet 

Az alugőzölt csomagolóanyagok az elsők között kerültek tiltólistára a háztartásban. A müzliszelet azonban hasznos kis energiabomba, amiről nem akartam lemondani. Sok kísérletezés után született ez a recept. Ez a finomság nekünk jobban ízlik, mint a bolti, tartalmát tekintve pedig a legtöbb készen kaphatót legyőzi.

125 g vaj

100 g cukor (én kókuszvirágcukrot teszek bele)

125 g cukormentes, darabos mogyoróvaj (készítheted otthon napraforgóolajjal, a készen kapható tudtommal mind pálmaolaj alapú)

70g méz

200 g zabpehely

150 g aszalt gyümölcs apróra vágva (tartsd meg az arányt, különben nem lesz jó a szeletek állaga!)

150 g magkeverék (tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag)

Hugh Fearnley- Whittingstall receptje volt a fő alap. Ő több (150 g) és más fajta (barna cukor) cukrot ír, több (75 g) mézet és csurgat ezen kívül még a sütésre kész massza tetejére is, a magkeverékbe tesz mákot is és a masszába belereszeli 1 narancs és 1 citrom héját. Nála a magyar fordításban „Mézes-mogyorókrémes energiaszelet”néven található meg a River Cottage minden napra című könyvében. 

Egy szögletes hőálló edényt (nekem 20x30-as jénai van) kibélelek sütőpapírral. A vajat, a cukrot, a mézet és a mogyoróvajat egy közepes méretű lábasban kis lángon összeolvasztom. Ebbe öntöm bele a többi hozzávalót, elkeverem, majd az egészet a kibélelt edénybe öntöm, elsimítom, lenyomkodom. Előmelegített sütőben 160 fokon, légkeveréssel 30-35 percig sütöm. Este sütöm, reggelre kihűl a sütőedényben, akkor kiborítom (amíg nem hűl ki, szétesik), szeletelem és zárható dobozba teszem. 

Kirándulásra, iskolai uzsonnához vagy akár munkahelyi nasinak is nagyon jó!

Spring is here
Dora tells us how to go on a trip with the family, what they bring with them and what they pack....
Clothes recycling
Dóra tavaszi blogbejegyzésében a ruhák újrahasznosításáról mesél, hogy családjában, hogy rendszerezik és használják újra a ruhákat....
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
1 comments
Gabi
Gabi
Monday 11th March 2019

Szuper a recept! Köszönöm :)

Showing 1 to 1 of 1 (1 Pages)
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like