A múlt heti bejegyzés elején említettem, hogy miről beszélgetünk a gyerekeinkkel a víz világnapja kapcsán. Az ésszerű vízhasználat mellett az is szóba szokott kerülni, hogy milyen anyagok kerülnek a szennyvízbe. Persze, azért vannak a víztisztító telepek, hogy a szennyvizet megtisztítsák, de úgy tudom, mindentől nem lehet megtisztítani a vizet, különben is, nem lenne ésszerűbb már a keletkezésnél odafigyelni arra, hogy minél kevesebb szennyező anyag kerüljön bele? Ezért mi arra a vízre is igyekszünk vigyázni, ami végül a szennyvízcsatornába jut, arra törekszünk, hogy minél kevesebb vegyszert juttassunk bele. 

Odafigyelek arra, hogy olyan mosószereket válasszak, amelyek minél kevesebb vegyszert tartalmaznak, de a mosóhatásuk azért megfelel az elvárásomnak. Többféle szerem van, magasabb hőfokú mosásnál – törülközők, konyharuhák, alsóneműk - használok mosószódát, nátrium-perkarbonátot (ez a folttisztító só néven is ismert por), ezeket meleg vízben feloldom, és úgy öntöm a dobra. Szeretem a Bio-D mosóporát is, ennek összetevői között is szerepelnek az előbb említett szerek, és az 5%-nál kevesebb felületaktív anyag, illetve zeolit tartalmával passzol a környezetterhelés csökkentését megcélzó háztartásomba. Használok folyékony mosószert is, ide ennél is figyelek az összetevőkre. A legegyszerűbb azt szem előtt tartani, hogy ne legyen benne sok belőlük, hogy a felületaktív anyagok (surfacant) jelzett százalékos arányai alacsonyak legyenek és a féleségük se legyen sok (ha háromféle felületaktív anyag van benne és mind 5-15%, az összességében már elég tömény). A finomabb anyagú ruhaneműkhöz folyékony mosószert használok, pl. a Because We Care folyékony mosószerét. A mosószappan a pecsét keletkezése után rövid időn belül alkalmazva kiviszi a meggy-és csokifoltot is. Mosás terén sincsen egyetlen üdvözítő út, tuti recept, ami mindenkinek beválik, de a kevesebb, egyszerűbb elvét többféle úton is lehet követni. 

A mosásnál felmerülő vízszennyezéssel kapcsolatban a mikroműanyagokról is szoktunk beszélni. Bár vannak műszálas ruháink, törekszem arra, hogy minél kevesebb kerüljön be a háztartásba, mert mosás közben mikroszálak válnak le róluk, ezek pedig ugyanúgy viselkednek, mint a mikroműanyagok, veszélyeztetik az élővizek állatvilágát. Mert nagyon nehéz kiszűrni őket, a legjobb megelőzni a keletkezésüket. Sportruházatot azonban egyre nehezebb nem mű-vagy kevert szálasat találni a boltokban. (Fájdalmamra azt tapasztaltam, amikor pótoltam a szétkopott farmeremet, hogy a kedvenc farmermárkám gyártója sem 98% pamut alapanyagból készíti már a farmert, pamut 1% sincs benne, van helyette lyocell, poliészter, viszkóz és elasztán – ez a 2% elasztán maradt meg a régi összetételből… Egyre inkább úgy érzem, hogy ha minőségi, az egészségemre nézve kedvező és kevésbé környezetterhelő ruhaneműket szeretnék hordani, akkor varrónővel kell elkészíttetnem a ruhatáram elemeit. A márkás ruhánál nem fog többe kerülni, és ha már a jó nevű márkában - nem fast fashion- sem bízhatok anyagösszetétel terén, akkor nincs más ötletem.) A műszálas és a kevert szálas ruhaneműinket kímélő programon és alacsony hőfokon mosom, alacsonyabb fordulatszámú centrifugázással, így csökkentve azt a hatást, ami elősegítheti a mikroszálak leválását az anyagról. Igen, tudom, hogy a pamut előállítása nagy környezetterheléssel jár, de mindent nem lehet elérni, megváltoztatni, nullázni. Számomra elég az, hogy törekszem a minél kevesebb szemét, minél kevesebb hulladék és minél kisebb környezetterhelés elérésére a háztartásvezetésben és a mindennapi életben. A reális cél már fél siker!

A konyhában nem csak a mosogatószer lehet vízszennyező, hanem az olaj és zsír is. Az olajat összegyűjtve le lehet adni, érdemes utánanézni, hol fogadják. Nem kell hozzá speciális edény, nálam egy régi mosószeres flakonban gyűlik. A fogyaszthatatlan zsiradékot a szemetesbe szoktam kikotorni, lehet, hogy ennél van jobb módszer, nyitott vagyok az ötletekre! Az elsődleges cél az volt, hogy ne a lefolyóba kerüljön. Ugyanez a helyzet a gyógyszermaradékokkal: természetesen ezek sem kerülhetnek a szennyvízcsatornába, saját üvegében marad, majd leadom a legközelebbi patikában. 

Sok-sok apróság van, amit egészen kis erőfeszítéssel meg lehet tenni a vízszennyezés csökkentéséért. Ha mindenki csak egyet-kettőt megtesz közülük, hatalmasat lépünk előre. 

Homemade bread secret
Dora shares our favorite homemade bread recipes....
What you don't know about that isn't exist
What is the problem with the factory farming? How can you manage a more sustainable kitchen?...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like