Elkészítési idő: előkészítés 15 perc, kelesztés 1 óra, sütés 15 perc/tepsi (légkeveréssel mehet 2 tepsi egyszerre)
Hozzávalók (4 tepsihez):
- 60 dkg kenyérliszt (sima liszttel is működik)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 csipet cukor (kristálycukor, a cukorpótlókkal nem működik az élesztő)
- 2 csapott tk. só
- 2 ek. olíva olaj
- 3 dl langyos víz
Ha szeretnéd ízesíteni, aprított aszalt paradicsommal, zöldfűszerekkel, fokhagymás sóval vagy aprított fokhagymával, de felnőtteknek akár zúzott csilipaprikával is megteheted. A fenti tésztamennyiséget felezni szoktam, a dagasztásnál a fél adagba szóróm a kb. 1 ek fűszert vagy aprított hozzávalót és úgy dagasztom készre. Az így kapott kétféle ízesítésű tésztát külön edényben kelesztem.
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrom vagy a dagasztógép tégelyébe öntöm és hagyom, hogy az dolgozzon. Ha a tészta szép, sima felületű, letakarva kelni hagyom kb. 1 órát. Ezután 10-15 cm hosszú, ceruzavastagságú rudacskákat sodrok belőle, vagy kis diónyi golyókat formázok. Tepsibe teszem, egy kis helyet hagyok közöttük, hogy ne nőjenek össze. 180 fokon, kb. 15 perc alatt megsülnek. Akkor a legjobb, ha ropogósak!
Előre elkészíthető, fémdobozban jól eltartható. Ha gyerekekkel együtt sütöd, akár formázni is lehet belőle, karikát, perecet, szívet hajtani a hengerekből. Az íze ugyanolyan jó lesz, a megjelenése pedig plusz örömforrás a kicsiknek!
Vidám sütést kívánok!
Dóra