Egy kis történelem: 

A szuperélelmiszerek piaca a 90-es években indult fejlődésnek, mikor is 1990-ben megjelent Michael van Straaten és Barbara Giggs Superfoods című bestsellere. Ezt követően az amerikai Nature Nutrition magazinban is megjelent egy publikáció arról, hogy egyes élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, magok, halfajták, stb…) bizony sokkal magasabb arányban tartalmazzák a számunkra létfontosságú tápanyagokat, mint mezei társaik. A könyv és a cikk olyannyira hatásosak voltak, hogy a szabályozások nem is tudtak lépést tartani a superfood-ok hirtelen jött népszerűségével, ezért inkább az EU 2007-ben betiltotta a kifejezés kereskedelmi és értékesítési használatát. Azóta csak azok az élelmiszerek hívhatók szuperélelmiszereknek, amelyek hatása tudományosan is bizonyítható.

Milyen egy igazi Superfood?

Röviden: tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, tápanyagokkal. Egyik kedvenc táplálékszakértő ismerősöm szokta mondogatni, hogy valójában, ha minden, az egészséges működéshez szükséges tápanyagot szeretnél bejuttatni a szervezetedbe, az ébren töltött óráid nagy részét evéssel kéne töltened.

Nem így a superfood-ok esetében, hiszen ezek kis mennyiségben is biztosítják számodra a muníciót! 

Emellett a táplálkozástudomány az utóbbi évtizedekben egyre inkább hangsúlyozza a természetes alapanyagok fogyasztásának fontosságát (lásd cleaneating, vagy a raw food diet). Azt mondják, hogy amit eszel, azt úgy edd meg, ahogy a természetben is megtalálod.

A szuperélelmiszerekre is igaz, hogy a legjobb nyers állapotukban fogyasztani őket, de hát előfordul, hogy a körúton, vagy a magyar mezőkön sétálgatva épp nem akadsz rá egy acai- vagy goji bogyóra sem.

Éppen ezért, a legtöbb szuperélelmiszert a webáruházak, vagy bioboltok polcain találod meg. Fontos, hogy utánajárj, hogy hogyan került a polcokra az adott superfood. Egyrészt nézd meg, hogy az összetevők organikus gazdálkodásból származnak-e (erről bővebben ebben a blogbejegyzésünkben olvashatsz), másrészt az is fontos, hogy az előállítás során az élelmiszer „nyers” maradjon.

A Zöldmaminál ezekre mindig kiemelt figyelmet fordítunk, így lehetséges, hogy 2 legújabb Superfood termékcsaládunk nem csak a tápanyag miatt szuper, hanem azért is, mert hozzájárul a bolygónk fenntartásához.

Berlin Organics termékeket célzott felhasználáshoz javasoljuk, például a szépséged megőrzéséhez, sportoláshoz, koncentráció erősítéséhez, éjszakázáshoz, vagy tisztítókúrához...

 

...a Lifefood BIO nyers szeleteit pedig a mindennapi rohanásban az egészséges nassoláshoz!

+1 ok, amitől szuper: a webshopban ezeket a körúton, vagy egy magyar mezőn sétálgatva is beszerezheted! :)

Őszintén szólva, a különböző táplálkozási tanácsokat mindig kétkedve fogadom, a diétákat pedig egy nagy adag szkepticizmussal, de a szuperélelmiszerek a maguk nemes egyszerűségében abszolút meggyőztek- remélem Téged is;) 

Which is the size of the ecological footprint I like?
Szeretem az egyszerűséget. Az ökológiai lábnyom fogalma pedig a lehető legegyszerűbb elven alapul. Nagyjából megmutatja, hogy a jelenlegi állapot szer...
Environmentally, simply read the signs!
Évek óta áramlik felénk a sok információ arra vonatkozóan, hogy a bolygónk védelme érdekében sokkal környezetbarátabb életmódot kell folytatnunk. - Zö...
Leave a comment
Note: HTML is not translated!