A Föld napján beszélgettünk a kislányaimmal a környezetvédelemről. A nagyobbikkal, Ágival, aki 8 éves, elhatároztuk, hogy egy hónapon át minden nap teszünk valamit a környezetünkért. Minden apróság számít, Ági például azt vállalta, hogy nem használ szívószálat, hogy ezzel kevesebb legyen a szemét. Abban is megállapodtunk, hogy megbeszéljük, melyikünknek mi a nehéz ebben a kihívásban. Ági arról számolt be, hogy nem mindig jut eszébe, hogy választhatna textil zsepit a papír helyett – ezt úgy próbálom megoldani, hogy a zsebkendős fiókba mindkét fajtát odateszem (a férjem csak papír zsebkendőt hajlandó használni, de nem haragszunk érte. Én is csak apró lépésekkel haladok előre, ő pedig egyre több ilyen aprósággal megbarátkozik. Egyszer talán a textil zsepinek is eljön az ideje!) Bár a háztartásunkban keletkező hulladék szelektálása és a komposztálás mindig természetes volt, Ági azt mondta, hogy néha könnyebb gyorsan kidobni a fürdőszobai kukába a WC papír gurigáját, a fogkefe csomagolását vagy a kiöblített tusfürdős flakont. Megbeszéltük, hogy ha úgy érzi, nincs ideje elvinni a konyhában levő szelektíves dobozig, akkor ne dobja ki a kukába sem, inkább hagyja a fürdőben és vigye ki később (ebből jellemzően az van, hogy kiviszem én, de ez talán belefér). A kislányom azt mondta még, hogy amikor a nagyapjuk szeretne venni nekik egy jégkrémet, akkor hiába választaná ő helyette a fagyit, nem lehet, mivel a mi lakóhelyünkön nincsen fagylaltos. Lehet, hogy ez nem tűnik olyan nagy problémának, de szerintem egy gyereknek ez bizony az! És nagyon tetszik nekem, hogy az én nyolcévesem gondolkodik ilyesmin.

                                                    

Nálam a tervezés elmaradásán véreznek el a dolgok. Ha megtervezem a heti, sőt, inkább kétheti menüt nem csak az ebédeket, hanem a reggeliket, tízóraikat, uzsonnákat és vacsorákat, az sokat segít abban is, hogy milyen tárolókat készítsek be a bevásárláshoz. A termelőtől való vásárlás a konyhai zero waste avagy a nulla hulladék egyik alapköve, de ha nincsen a közelünkben termelő, akkor mit tegyünk? Évek alatt sikerült összeállítsak egy térképet a közeli termelőkről, akiktől a legfontosabb alapanyagokat beszerzem. A csomagolás nélküli boltok a megyénkben még nem terjedtek el, de van olyan helyi bolt, ahol lehet olajos magvakat, lencsét, babot kimérve vásárolni. Most találtam egy kistermelőt, aki a házi sajtot nem csomagolja előre, vihetem magammal a méhviasszal átitatott vászonkendőimet, és abba csomagoltathatom a sajtot. A húsvásárlásnál meg tudom oldani, hogy az otthonról hozott fedeles üvegedénybe kérjem – már, ha nem felejtem otthon az edényt… A másik akadályozó tényező, hogy megint ellógom mostanában a kifli- és kenyérsütést, pedig a bolti pékáru csak nejlonzacskóban képes kibírni néhány napot, a házi pedig a sűrűn szőtt kenyérruhában friss marad akár 5 napig mindenféle nejlon nélkül, tehát egyértelműen az a nyerő. 

                                                                

A hulladékcsökkentés tervezés kérdése, ami nem mindig egyszerű, ha a nap aktív részében folyamatosan csicsereg a háziasszony mellett 1-2-3 apró gyermek, ráadásul én estére olyan fáradt tudok lenni az aprók koordinálásától, a velük való egyeztetéstől, hogy nem vagyok már alkalmas az átgondolt tervezésre. De nem baj, nem az a célom, hogy megvalósítsam a semennyi hulladékot sem termelő álomháztartást, hanem, hogy kis lépésekkel folyamatosan haladjunk előre, egyre csökkenjen a kommunális hulladékunk mennyisége, és ne szegjék a kedvünket a nehézségek és a kudarcok. 


Vajon hol tartunk majd egy hónap múlva? Feltétlenül beszámolok!


Dóra


Miss Zero Waste, Bea Johnson
Ma szeretnénk nektek bemutatni egy számunka nagyon inspiráló hölgyet, Bea Johnsont, aki május 4-én ismét Magyarországra látogat. A kétgyermekes, franc...
The second step
First of all, I owe a confession. I do not believe there is a zero-waste household. Shocking to hear this from a green (sitting) mamit? Then I'll expl...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like