Először is, tartozom egy vallomással. Nem hiszek abban, hogy létezik a zéró hulladékot termelő háztartás. Sokkoló ezt hallani egy zöld(ülő) mamitól? Akkor megmagyarázom. Szinte biztos, hogy vannak háztartási gépeink, bútoraink, egyéb eszközeink, gyerekeinknek játékai, amiből hosszabb-rövidebb idő után hulladék lesz. Sajnos, vagy nem, az biztos, hogy nem mehetünk vissza az időben, és nem élhetünk a civilizáció közepén úgy, ahogy mondjuk az indiánok éltek nem is olyan nagyon régen. De a környezettudatos életmód nem lehetetlen.

Én ezért csak még nagyobb felelősséget érzek, hogy csökkentsük az egyszer használatos műanyag dobozok mennyiségét a háztartásunkban, hogy kiváltsuk az egyszerhasználatost a sokszor használhatóval, hogy ne vigyünk haza feleslegesen túl sok mindent, amiből nemsokára hulladék lesz, csomagolóanyagok, kényelmi haszontalanságok formájában.A szelektív hulladékgyűjtést otthonról hozom, anyukánk már gyerekkorunkban komposztált, külön gyűjtöttük az újságot, az üveget, majd amikor bejöttek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, bár a közelünkben még nem volt, anya szelektálva gyűjtögette a háztartási hulladékunkat, és amikor dolgozni vagy ügyeket intézni ment, elvitte egy útbaeső szigethez. Nem régen részt vettem egy beszélgetésen a helyi KineDokdokumentumfilm-klubban, a vetítés a környezetvédelemről szólt. Azzal találtam szembe magam, hogy bár a legjobb szándékkal szelektálunk, a szelektív hulladékgyűjtés csak a kisebbik rossz, és ha megnyugtatjuk a lelkiismeretünket, hogy teszünk vele a környezetért, az tulajdonképpen tévút. A megoldás sokkal inkább az lenne, ha nem vinnénk haza feleslegesen egyszer használatos műanyagokat. Ezzel a céllal néztem át a szelektív szemetesünk tartalmát.

Amit találtam, az jó sok tejes doboz, gyümölcslés doboz, sörös alumíniumdoboz, magvak, rizs, tészta zacskói, mirelit zöldségek csomagolása, samponos- és tusfürdős flakonok és hasonlók voltak. Hogyan lehetne mondjuk a felére csökkenteni ezt?

Először is, megszüntettem a dobozos sör vásárlását, csak üvegeset veszek. Igaz, az üvegekért betétdíjat kell fizetni, és nehezebb is lesz a vásárolt holmi, de a betétdíjat visszakapjuk, a fáradozásért pedig kárpótolhat a tudat, hogy valóban tettünk valamit a környezetért!

Tejet egy közeli tehenészetből kezdtem el vásárolni, de termelői piacon is hozzá lehet jutni, sőt, tejautomaták is vannak néhány helyen. Így mindig saját edénybe kapom a tejet, amelyet forralás után üvegekbe töltve teszek a hűtőszekrénybe. Számomra a csomagolásmentes mogyoró- és egyéb magvásárlásra megoldást jelent a korábban is említett közeli bolt, ahol lehet kimérve kapni magvakat és hüvelyeseket, sőt, még bulgurt is.

Te is felderítheted, hol lehet a közeledben kimérve kapni ilyesmit! Én befőttes üvegeket szoktam vinni, de lehet vászonszütyő, vagy más, ami számodra praktikus és sokszor újrahasználható.

                                                                

Sajnos tésztát és rizst a közelben nem kapok kimérve, és egyelőre nem vagyok akkora sztár (és időnagyhatalom), hogy az előbbit magam készítsem, így ez egyelőre marad a megszokottak szerint. A mirelit zöldségek egy részét meg tudtam oldani úgy, hogy a termelőtől vásárolt, friss zöldséget magam készítem elő, és nejlon helyett többször használható – akár műanyag – edényben fagyasztjuk le.

A jégkrémes dobozok, aki nem akar lemondani a jégkrém élvezetéről és ezért gyűlik ilyen a háztartásában, kiválóak erre a célra. Nálam ilyesmikben lapul sok-sok zöldborsó.

Mivel éppen itt a gyümölcsszezon, a legjobbkor kezdem a kukareformot: gyümölcslé helyett literes üvegeket vettem, és leporoltam a gyümölcscentrifugát. Egyelőre frissen préselem, 1-2 napig üvegben, a hűtőben eláll. A gyümölcslé téli eltevésére is van tervem, ehhez azonban már lékészítőt fogok használni, ez nagyobb beruházást igényel, de akár többen összeállva, közösen is beszerezhettek egyet- mi családi szinten két háztartásban használjuk. Az eltett levek 3 évig elállnak a hőkezelés miatt és a visszamaradó gyümölcsöket befőttes üvegben, süteménytölteléknek teszem el. Néhány éve, amikor anyósom meglepett egy óriási adag meggyel, már próbáltam ezt, és bevált. Persze kell hozzá egy nap, amíg a gyümölcsöt előkészítem, és a lé lecsorog. A környezettudatos háztartás valóban igényel plusz energiát, de ettől csak még értékesebb az eredmény!

                                                            

A konyha után a második legnagyobb hulladéktermelő helyiség nálunk a fürdőszoba. Tusfürdők, samponok, körömkefe, fogkefék, hajgumik, intimbetétek, fültisztító pálcikák, eldobható borotva és sok egyéb gyűlik itt össze. A szelektív gyűjtőbe innen is kerül jó néhány hulladék, de sajnos a kukában is landol, mert még nem mindenre találtam zöld megoldást.

A fogkefe-problémára a környezetbarát megoldást a Zöldmami webshopban beszerezhető bioplasztik-, vagy bambusz fogkefék nyújtják, fültisztító pálcikát pedig vehetünk műanyagmenteset ugyanitt. Női intim higiénia és babapelenkázás terén, ha a mosható intimbetétés pelenka még túl mély víz lenne, ajánlom a Naty-termékeket a babáknak és a mamáknak is. Utazáskor én is ezeket használom.

Ezzel együtt, azt hiszem, a fürdőszobában még lesz dolgom, ha felére szeretném csökkenteni a keletkező hulladék mennyiségét, és ez megér egy külön fejezetet!

Egy hónap múlva beszámolok, mire jutottam vele!

Apropó, hallottatok a műanyagmentes júliusról?

A nagy hulladékcsökkentési célkitűzés – apró lépésekben egyenesen előre!
Májusi blogunkban Dóra elindult a nulla hulladékot termelő háztartás útján- és beszámolt ez első tapasztalatairól, illetve eredményeiről. Olvasd el és...
A nagy hulladékcsökkentési célkitűzés - harmadik lépés
Fürdőszoba-kihívás, siker: 85%...
Zöld Mami
Zöld Mami
tovább ⟶
Írj hozzászólást
Megjegyzés: A HTML kódok nem engedélyezettek!
Talán ez is tetszhet