A karácsony végével elmúlik az év is, ez mindig egy kicsit elcsendesít, elgondolkodtat… Milyen is volt az elmúlt évem? Sikerült-e mindent teljesítenem, amit az év elején terveztem és szerettem volna? És itt nem csak a pályafutásra, a szerelmi életemre, hanem az egészségemre és a szellemi fejlődésemre is gondolok. Összességében a kérdés az, hogy az életem minden területével elégedett vagyok-e? És jól éreztem-e magam az adott évben? Ha a válasz nem, akkor nyilván valamit változtatnom kell, hogy ez jövőre ne így legyen!

Nem szeretem kifejezetten az újévi fogadalmakat, valahogy rossz érzésem van tőlük… kötnek még akkor is, ha jó célt szolgálnak. De az, hogy év végén csinálok egy „nagytakarítást” és egy tervezetet a jövő évemre, az már bejáratott szokás.  Megnyugtat, ha tiszta fejjel és tudatosan kezdek neki az évnek.

De térjünk vissza kicsit arra, miért is nem kedvelem a fogadalmakat: ha fogadalmat tennék valamire, úgy érezném, hogy annak még akkor is meg kell felelnem, ha időközben rájöttem, hogy nem akarom, vagy meggondoltam magam. Például, ha Szilveszterkor megfogadom, hogy jövőre leadok 5 kg-t, de aztán 2,5 kg mínusznál rájövök, hogy többet nem akarok fogyni, mert így is szuperül érzem magam a bőrömben… akkor le kéne fogynom még egyszer ennyit, csak, hogy teljesítsem a saját magamnak tett ígéretemet?! Vagy megfogadom, hogy heti 5x lejárok edzeni, de ha heti 4x megyek le az edzőterembe és már azt is elégnek érzem, akkor a maradék egyet kényszerből csinálom?  Nem azért, mert örömet okoz? Akkor nem biztos, hogy a legjobbat teszem magammal. És ez, egy nagyon fontos pont! Nyilván vannak kivételek, de az életet élvezni kell és olyan dolgokkal kitölteni a napjainkat, amik energiával töltenek fel, mosolyt csalnak az arcunkra, és amik boldoggá tesznek.

Persze, mértéket is kell tartanunk, mert nem lehet mindig csak a mának élni. De törekedjünk arra, hogy a mindennapjainkat az általunk választott cselekedeteink töltsék ki, és ne olyanok dolgok, amik külső kényszerből jönnek. 

Legyünk a 2018-as évben egy kicsit jobban svédek, és alkalmazzuk a tőlük jövő filozófiát, a Lagom-ot, ami a se sokat, se keveset elvén alapszik!

Na de! Lássuk, fogadalmak nélkül, hogyan tudjuk teljesíteni az évelején kitűzött célokat:
1. Yearcompass
2. Több féle évtervező előadásra, workshopra is jelentkezhetsz Januárban, ami segít a célok kitűzésében és a motiváció megtartatásban hosszú távon, például:
Megoldás műhely
Színezd újra, 2018
Ács Zoltán - évtervezés
3. Motivációs naptárral is segítheted a minannapjaidat, amit akár Te magad állítasz össze olyan idézetekkel, motiváló tartalmakkal, amik számodra sokat jelentenek, vagy rábízhatod magad egy megrendelhető motivációs naptárra.
4. Ha szeretsz csapatban dolgozni, akkor pedig jó választás lehet egy meetup!
5. Persze, ha jobban szereted a megszokott környezetet, akkor szervezzetek a barátokkal egy olyan délutánt, amikor végig veszítek az évet és megtervezitek a következőt! Ha kell egy kis motiváció ez a video biztosan segít, ha elakadtál! 


Ezek a füzetek/naplók kérdésekkel segítenek lezárni az előző évet és megtervezni a következőt. Ami a legjobb benne, hogy ingyenesen letöltheted és azon kívül, hogy rászánsz egy kis időt, nincs másra szükséged.

Viszlát 2017, hello 2018! :)

"
Ki is az igazi Zöldmami? :)
A Zöldmami megújulása kapcsán beszélgettünk Orsival és Dórival, a Zöldmami megálmodóival a kezdetekről, a minőségellenőrzésről és életemódról...
Környezettudatosan, egyszerűen - olvass a jelekből!
Évek óta áramlik felénk a sok információ arra vonatkozóan, hogy a bolygónk védelme érdekében sokkal környezetbarátabb életmódot kell folytatnunk. - Zö...
Zöld Mami
Zöld Mami
tovább ⟶
Írj hozzászólást
Megjegyzés: A HTML kódok nem engedélyezettek!