Végre egyre kellemesebb az idő, lassan előkerülnek a vékonyabb ruhák a szekrényeink mélyéről. Én ilyenkor szoktam átnézni az átmeneti ruhák készletét. Amit a gyerekek kinőttek, vagy amit már nem szeretnék hordani a saját ruháim közül, azokat különválogatom. Nem vásárolunk sok ruhát, mégis minden évben keletkezik felesleg a szezonváltásoknál. Ezek leginkább környezetbarát kezelésére jól bevált rendszerem van. 

Van tárolóhelyem erre, ezért a kinőtt gyerekruhákat, amik még esélyes, hogy jók lesznek kisebb tesóra, elraktározom méret szerint válogatva. A nagyok között általában két szám a méretkülönbség, a középső és a kicsi között három. Eleinte előfordult, hogy mire előkerült egy ilyen, addigra a tesónak sem volt már jó. Ezért szezonváltáskor a félretett ruhákat is átnézem, és azokat, amelyek már csak egy számmal nagyobbak az aktuálisan szükségesnél, a reménybeli következő tulajdonos ruhásszekrénye tetejére rakott dobozba teszem. Ott kéznél van, és nem felejtődik el. (Hű, ez leírva sokkal bonyolultabban hangzik, mint amilyen a gyakorlatban!) Ami nem valószínű, hogy az adott szezonban jó lesz, azt visszateszem a raktárpolcra. Amit végleg kinőttek, vagy egyéb okból nem számíthat új gazdára a családban, de hibátlan, azt a helyi jótékonysági szervezetnek adom. Ha problémát jelent, hogy mit kezdj a felesleges ruhával, érdemes utánanézni, hogy a környéken milyen szervezetek működnek, ahol fogadnak ruhaadományt. A családsegítő, a Vöröskereszt helyi szervezete, a Katolikus Karitász helyi csoportja, vagy más egyházi csoportok általában foglalkoznak ilyesmivel. Tagja vagyok a településünkön működő csoportnak, ezért van alkalmam belülről is látni az adományok beáramlását és továbbadását, illetve azt, hogy a piszkos, tönkrement, használhatatlan ruha kezelése mekkora anyagi és fizikai terhet jelent az önkénteseknek. Ezért mindig tiszta, ép, hordásra alkalmas ruhaneműt adományozok. A többit, ami javításra szorul, viseltes vagy már teljesen hordhatatlan, a szupermarket melletti fehér gyűjtőkonténerbe viszem, ez sok városban ugyanúgy megtalálható, ahogy nálunk. Tavaly néztem utána, hogy a tulajdonos, a Textrade a hozzájuk érkező ruhákat válogatja, majd különféle módon – bálás ruhától a géprongyon át a textil újrahasznosításáig - kezeli. Ha nincs időd kitisztítani, rendbe hozni, nyugodtan dobd be a gyűjtőkonténereik valamelyikébe! Igaz, így nem jótékonysági szervezetnek adod, az is lehet, hogy ha elég jó, akkor egy turkálóba kerül, de ha nincs időd vacakolni a válogatással és a tisztítással, ez optimális megoldás. A kukát felesleges lenne hizlalni ilyesmikkel, amikor van esély arra, hogy hasznosuljanak.

A saját ruháimat is átnézem tavasszal és ősszel, és ami feleslegessé válik, azt továbbadom. Általában a jótékonysági csoportunkhoz kerül, de tartottunk már cserebörzét is a barátnőim és az ismerőseink részvételével. Egy ilyen alkalmon jutottam hozzá az egyik kedvenc szoknyámhoz és egy gyönyörű kendőhöz. Nagyon jó program, egy-két évente érdemes megszervezni. A Facebookon környéki csoportban is lehet új gazdát találni a ruhaneműknek, ezzel némi pénz visszajön, de időigényes módszer. Ezért csak egy-két darabot szoktam ott meghirdetni, olyasmit, amire nincs szüksége a jótékonysági szervezetnek, de hibátlan állapotban van, túl jó ahhoz, hogy a fehér konténerbe kerüljön, pl. kosztüm vagy mosható pelenka. Távolabb van olyan szervezet, ami ezeket is elfogadja, de én szeretem helyben megoldani a csereberéket. 

A lyukas pólókból, tréningnadrágokból meg is tartok néhányat, négyzetekre vágom és a takarításnál használom őket. Pamuttrikóval jól lehet ablakot pucolni, a tréningnadrágból vágott darab nagyon jó nedvszívó, alkalmas letörölni a pultot és felitatni, ami kiömlik. 

Jó válogatást!

Dóra

Packaging-free delicacies
Dóra tells us her super muesli recipe....
Water-saving household
On the occasion of World Water Day, Dora tells us how they try to live with her families in a more water-saving way in their homes....
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!