A kirándulós, iskolai uzsonnás ötletek sorában ezúttal azt írom le nektek, hogy mi milyen szendvicskrémeket szoktunk fogyasztani. Szendvicskrémet nagyjából minden konyhai nyersanyagból lehet készíteni, akár teljesen ki is lehet váltani velük a boltit. 

Íme néhány ötlet a kedvenceim közül:

Tojáskrém: a főtt tojást mustárral, sóval, (fehér)borssal krémesre keverem. A tojást nem főzöm nagyon keményre, kb. 6 perc elég neki. Amikor van a kertben, metélőhagymát is teszek bele. 

A tojás összetörve mehet a komposztvödörbe, mustárból pedig az üvegeset választom.

Sajtkrém: vajat összeolvasztok reszelt sajttal, melegen bögrébe vagy üvegedénybe öntöm. Ha kihűl, kenhető. Az alapanyagokat ha lehet, termelőtől szerzem be saját edénybe.

Húskrémhez maradék sült húst szoktam használni. Teszek hozzá egy kis zsírt és egy kockákra vágott paradicsomot, ha kedvem van, fűszerezem. Késes aprítóban krémesre keverem.

Zöldségkrém: a húsleves vagy zöldségleves megmaradt főtt zöldségeit szoktam botmixerrel összetörni. Vajat keverek bele, hogy kenhető legyen. 

Tepertőkrém: késes aprítóban felaprítom a töpörtyűt, mustárral krémesre keverem, apróra vágott kápia paprikát teszek bele. (Ezt anyukámtól tanultam.)

Bár mi eszünk húst, tojást és tejterméket, de fokozatosan mérsékelem ezek mennyiségét az étrendünkben, ezért van néhány szuper vegán receptem is: 

Babkrém: száraz fehér babot kétszeres mennyiségű sós vízben felteszek főni. Egy babérlevelet dobok bele, egy tk. szárított zöldségkeveréket, egy kis fehér borsot. Ha puhára főtt, botmixerrel pürésítem. A babot a zöldségesnél kimérve veszem. Egy régi, textil mikulászsákba szoktam kérni, ez mosolyt csal a legzordabb zöldséges arcra is. 

Mogyoróvaj: a földimogyorót késes aprítóba teszem, öntök hozzá egy kevés napraforgó olajat, majd elkezdem aprítani. Lassan adagolok hozzá annyi olajat, amellyel krémes állagú, sima massza lesz. Egy pici sót szoktam még beletenni. A házi mogyoróvaj előnye az is, hogy pálmaolajmentes, ellentétben a legtöbb boltival. 


Ezek a szendvicskrémek általában a kedvenc házi kenyerünkre kerülnek. 


Natural egg painting
Így készítsetek lenyűgöző hímes tojásokat húsvétra - természetesen. Elevenítsd fel a régi hagyományokat és hazsnálj növényeket a húsvéti tojás festésé...
What you don't know about that isn't exist
What is the problem with the factory farming? How can you manage a more sustainable kitchen?...
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like