Előbb-utóbb szeretném teljesen kiiktatni az életünkből a nagyüzemi állattartásból származó tojást. Idén nem is vettem már ilyesmit, de mivel tartunk 8 tyúkot, akik a nagy legelőn kapirgálás mellett napi 5-6 tojást tojtak a hidegek beállta előtt, eddig nem voltam rászorulva, hogy a helyettesítést próbálgassam. A vacogós reggelekkel azonban elkezdődött az őszi átállás a tyúkudvarban: már csak 1-2 tojást találok a fészekben. Így eljött az ideje, hogy elkezdjem próbálgatni, hogyan helyettesíthetném a tojást, első lépésként a süteményfélékben. Szeretem a minőségi, házi ennivalókat, de nem szeretek sokat pepecselni a konyhában, így egyszerűen elkészíthető hozzávalókat akartam összerakni. Az is célom volt, hogy ne tengerentúli növénnyel próbálkozzam, ezért választottam a tojás helyettesítésében a lenmagot. Szerettem volna, ha rögtön a vaj helyettesítését is meg tudom oldani, hasonlóan helyi, házi, növényi alapanyaggal, ezért napraforgómagból készítettem növényi vajat. Nem akartam kifejezetten vegán receptet használni, az érdekelt, működik-e a csere hagyományos recepttel. Az eredmény nagyszerű lett, annak ellenére, hogy a napraforgónak jellegzetes íze van, ez a süteményben nem érződött, inkább olyan volt, mintha elnyelné a cukor édességét. 

A tojásszerűen kocsonyás hozzávaló így készül: 1 ek. lenmagot kávédarálóval megőröltem, majd leöntöttem 3 ek vízzel és állni hagytam kb. 10 percig. Ez 1 adag, amely 1 közepes méretű tojásnak felel meg.

Napraforgóvajat nagyjából úgy készítettem, ahogy a mogyoróvajat szoktam: napraforgómagot késes aprítóban őröltem addig, amíg kicsapódott belőle az olaj, és krémszerűvé vált. 1-2 ek olajjal krémesítettem. A kész napraforgóvajat a receptben írt vaj mennyiségének megfelelő mennyiségben használom a süteménynél.

Most pedig jöjjön a fenntartható sütim receptje, vagyis a

barackos muffin - tojás- és vajmentesen

Hozzávalók:

  • 3 adag lenmag-tojás
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg napraforgóvaj
  • 30 dkg liszt
  • 2/3 cs sütőpor
  • 3 dl őszibarackpüré (más, lédús gyümölcsből készített püré is jó)
  • 5-10 dkg étcsokoládé

 

A lédús barackokat forró vízbe mártottam, ezután könnyen lehúztam a héját, kimagoztam és botmixerrel pürésítettem. A cukrot

kikevertem a lenmagtojással, majd hozzáadtam a napraforgóvajat és a barackpürét, majd a sütőporral elkevert lisztet. A végén kanállal forgattam bele a csokoládét. Olajjal kikent muffinformába kanalazva, 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett 18’ alatt megsül.

A csokoládé helyett lehet ugyanannyi apróra vágott diót tenni a tésztába, ebben az esetben baracklekvárral kínálom.

 

Dóra


(Nagyon apró betűs post scriptum: a fotón még muffinkapszlis sütik vannak, mert annyi kapszlim volt, hogy még mindig van belőle itthon, talán sosem fogy el, mementója régi életemnek amikor még nem tudtam kikapcsolni azt a kis hangot, amely azt motyogta, hogy fogyassz! Vásárolj! Fogyassz!) 

Ride the bicycle
Hogyan csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat a közlekedésben? ...
Environmental conscious pet feeding
Do you have a cute pet but beeing environmental conscious is important for you? You have alternatives....
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like