A szülinapok, névnapok nálunk gyerekzsúrt is jelentenek. A kis pajtások ajándékai jellemzően kivédhetetlen csomagolási hulladék kupaccal járnak, illetve ilyenkor könnyen szivárognak be olyan játékok, csecsebecsék is, amiket mi nem szoktunk megvásárolni. Ezzel együtt kell élnem, sem az ajándékozó, sem az ajándékozott örömét nem akarom elrontani a rosszallásommal. A gyerekzsúrok megtervezésekor viszont odafigyelek arra, hogy mivel díszítek, terítek és mit kínálok a gyerekeknek. 

m használunk egyszer használatos evőeszközöket, tányérokat, poharakat - sem műanyagot, sem papírt: a mosogatógép megbirkózik egy nagyobb gyereksereg mosatlanjával is. A rágcsálnivalót előző délután elkészítem, így meg tudom úszni az alugőzölt tasakokat, amelyeknél még azzal sem vigasztalhatnám magam, hogy esélyesek az újrahasznosításra – sajnos nem. Sütünk grissinit, sajtos tallért, süteményt. Nehéz leültetni a feldobódott társaság tagjait az evéshez, én általában mégis törekszem erre, de nem szokott teljes lenni a siker. Ezért nem szívesen teszek az asztalra mogyorót, magvakat, mert ezt a szaladgálás, nevetgélés közben könnyebb félrenyelni, mint egy falat szendvicset. Amikor felnőttekkel ünnepelünk, akkor viszont vannak magvak és aszalványok is az asztalon, amiket csomagolásmentes boltból vagy piacról szerzek be, saját edénybe méretve, ha ez nem jön össze, akkor a netről nagyobb kiszerelésben. Leggyakrabban a torta is itthon készül. Ha kevés időm van a tortakészítésre, és nem fér bele a piskótasütés, inkább kekszes alapú torta kerül az ünnepi asztalra. (Pálmaolajmentes alapkekszet lehet készíteni házilag, akár előre, fém vagy üveg tárolóedényben viszonylag sokáig eláll.) Meglepődtem, amikor fény derült rá, de sikeres partifalat a cikkekre vágott gyümölcs is.

Frissítőről is gondoskodnom kell. Nálunk nincs igény a szénsavas üdítőkre, de előfordul, hogy zsúron felmerül, hogy miért nincs az asztalon. Ebben nem alkuszom, elsősorban nem a szénsav, hanem a műanyag palack miatt. Helyette viszont igyekszem finom, házi üdítőket kínálni. Egy lehűtött, citrommal és mézzel ízesített gyümölcstea, egy kancsó limonádé, vagy vízzel higított, frissen préselt gyümölcslé, esetleg szörp nálunk sikert szokott aratni. Egy kancsó friss vizet is az asztalra teszek. 

A díszítésben a sokszor használható szalagok és a sarkuknál láncba kötött színes kendők kapják a legnagyobb szerepet. A gyerekeim, ahogy a zsúrjaikra meghívott társaik is, rajonganak a lufikért, de sokat beszélgetünk, olvasunk, néha videókat is nézünk együtt, hogy az életkoruknak megfelelően kapjanak információt pl. arról, hogy miért rossz a környezetnek a lufimaradék. A lufik és a színes kendők, szalagok aránya a díszítésben lassan javul az utóbbiak javára, a legutóbbi zsúron egy lufi sem volt – nagyszerű kisebbik lányom saját döntésére.

A gyerekzsúr sem kivitelezhetetlen zöldebben!

Éljenek az ünnepeltek!

Dóra

Don't give up!
Amikor először kaptam meg, hogy „környezetvédelem, persze, tavaly még te is tépted a nejlonszatyrot a hagymának!” Nagyon letörtem. Ha valaki feláll a ...
Party snacks without packaging
...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like