Hirtelen érkezett meg a várva-várt napos idő, és mi annyira vágyunk a napra, hogy minden percet kihasználunk, amikor kint lehetünk. Az esős május viszont nem adta meg a lehetőséget az átmenetre, arra, hogy ráhangolódjunk és felkészüljünk a nyárra. A ráhangolódás még nem kihívás, mi sem könnyebb, mint engedni, hogy a nap felmelegítsen és feltöltsön életörömmel, eközben viszont könnyű megfeledkezni arról, hogy mennyire fontos a bőrünk védelme.

A hétvégén kitelepültünk a teraszra a nyári asztallal, hogy ezentúl ott ebédeljünk és vacsorázzunk. Arra odafigyeltem, hogy a gyerekek az árnyékban üljenek, de az már nem jutott eszembe, hogy az én bőröm is gyorsan megpirulhat. Hiba volt, nem kellett hozzá 10 perc sem, és bár nem sültem pecsenyére, de vállamon a bőröm kellemetlenül feszül és ég. 

Amikor kismama voltam, elhagytam a kémiai fényvédős napozószerek használatát és olyan naptejre váltottam, amelyek kizárólag fizikai fényvédőket tartalmaznak. Ezekből sem szeretek sokat használni. Ha tehetem, inkább az árnyékban tevékenykedem, a napra pedig akkor megyek, amikor már nincs szükségem fényvédőre. A gyerekeket viszont a legkritikusabb 11-14 óra közötti időszakban (amely néhány éve már 10-15 óra közötti intervallumra nyúlt) is nehéz bent tartani az árnyékban, az ezen kívül eső időszakban pedig meg sem kísérlem. Inkább olyan öltözéket választunk számukra, amely védi őket a naptól, a szabad bőrfelületeket pedig nem mulasztjuk el megfelelő védőkrémmel bekenni. Szeretem a természetes alapanyagokat, nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy egyes növényi olajok és vajak nyújtanak valamennyi védelmet a napsugárzás ártalmaitól. Legnagyobb kedvencem a kakaóvaj, csodálatos illata van, és az általam ismert vajak és olajak közül a legerősebb fényvédő hatással rendelkezik. Igaz azonban, hogy még ez a hatás is csekély a fizikai fényvédős, 30, vagy magasabb faktorszámú naptejekhez képest, ezért nem szabad csak a kakaóvajban bízva kifeküdni napozni! Arra viszont jó, hogy szűrt fényben, félárnyékban, napellenzős sapka alatt, tehát valamilyen egyébbel kombinálva tápláló védelmet biztosítson a bőrnek. Én napos időben nem csak kirándulás vagy kinti játék előtt, hanem alkalmanként az után is át szoktam kenni a gyerekek bőrét, és a sajátomat is, zuhanyozás után, de akkor már nem naptejjel, hanem kakaóvajjal vagy kakaóvajas testápolóval. Nagyon örülök a Lamazuna kakaóvajas tömbjének, mert szeretett kakaóvajam mellett baobab olajat is tartalmaz. Ezzel az olajjal korábban nem volt tapasztalatom, de nagyon vonzó, amit megtudtam róla. Például, hogy gyulladáscsökkentő, regeneráló hatása van és ekcémás bőrre is alkalmazható. És tudjátok, miből van? A majomkenyérfa gyümölcsének magjából! Eleinte egy kicsit fanyalogtam, hogy minek a kakaóvaj illatát bármivel is kombinálni, hiszen magában is egy varázslat, de a frangipáni illóolaj szerintem mégis jó választás volt a Lamazunától – harmonikus illatkeveréket alkot a kakaóvajjal. A többi Lamazuna kozmetikumhoz hasonlóan ez is papírdobozba került, így nincs gond testápolós flakonnal.

Van már naptejünk, kakaóvajas balzsamunk, jöhet a nyár!!!

Dóra

Még valami, ha már nyár és napsütés: ne felejtsétek el, hogy az autók belső tere a napon szélsőségesen felhevülhet, kisbabát nem szabad bent hagyni az autóban! A babakocsik műanyag burkolata sem alkalmas arra, hogy huzamosabb ideig a napon legyen benne a baba, pláne, ha a kupola alatti tér (akár csak egy textilpelussal is) letakarásra kerül a nap elleni védekezés miatt. Gyorsan elfogy a levegő odabent, erre a séta során is érdemes odafigyelni! 

Festival With Children
Ha mehettünk volna felkészültebben egy rendezvényre a gyerekkel, mint ahogy sikerült, de annak ellenére, hogy nincsen nálunk saját pohár, tányér esetl...
Summer Holiday
A hétköznapokban odafigyelünk a hulladékminimalizálásra, arra, hogy a szokásaink minél kevesebb terhet rójanak a környezetre, elsősorban éppen azért, ...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like