Az Ausztráliából indult, mára világszerte ismert műanyagmentes július kampány elsősorban az egyszer használatos műanyagok mellőzését tűzte ki célul. Mottója: „be part of the solution to the plastic pollution”, azaz légy része a műanyagszennyezés okozta probléma megoldásának. Valami igazán fontos dolog részesének lenni, a gyerekeink jövőjéért cselekedni, akármilyen csöppnyinek tűnik is, amit tehetünk, szuper dolog. Hogyan indulhatsz el, vagy ugorhatsz szintet a műanyagmentességben? 

A műanyagok, köszönhetően sokrétű felhasználási lehetőségüknek körülvesznek bennünket a mindennapokban. Jelen vannak az otthonunkban, a közlekedésben, a sportban, a szórakozásban – az életünk minden területén. Vannak vitathatatlan érdemeik, de ugyanakkor a használatuk miatt hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik, amelynek egy része újrahasznosítható lenne, mégis csak töredéke kerül újrahasznosító üzemekbe. A feleslegessé vált műanyag tárgyak, a PET üdítős és vizes palackok, vállfák, műanyag zsinegek, háztartási eszközök és ezerféle egyéb műanyag tárgy nagy része, függetlenül attól, hogy gyűjtik-e szelektíven a környékünkön, a kukában landol, ahonnan kisebb részben hulladékégetőbe, nagyobb részben pedig lerakóba kerül. A legrosszabb pedig, hogy nemcsak oda, hanem a természetbe is jut. A műanyag egyik sajátos tulajdonsága, hogy nem képes valóban lebomlani, csak apró darabokra esik szét. Emiatt az élővizekbe kerülő műanyagok a halak és a madarak által bekerülnek a táplálékláncba, veszélyeztetik nem csak a vízi, hanem a szárazföldi élővilágot is. A világot bejárják a műanyagszennyezés miatt elpusztult vagy megnyomorodott állatokról készültfotók. Te is hallod a vészcsengőt? 


Lássuk, mit tehetünk!

Mivel a rutinjaiddal egyedül te lehetsz tisztában, te vagy az is, aki el tudod dönteni, hogy melyek azok a változtatások, amelyeket a siker ígéretével be tudsz tervezni. 

  • Gondold át, hogyan tudnád megtervezni a bevásárlásaidat úgy, hogy össze tudd készíteni előtte a műanyagcsomagolás-mentes vásárláshoz szükséges eszközöket, mint a kosár, a vászonszatyrok, textilzsákok, hálós zsákok és egyéb, számodra praktikus tárolók! 
  • A saját kulacs nem tűnik nagy feladatnak, de időbe telhet, amíg megszokod, hogy ez is igényel egy kis szervezettséget. Ha otthon felejted, milyen alternatívák állhatnak rendelkezésedre úgy, hogy akkor se vásárolj PET palackos innivalót? A legtöbb esetben megoldható, hogy egyszerűen kérsz egy pohár csapvizet bármilyen vendéglátóhelyen. Megoldás lehet ez számodra? A sétálós pohár, ha nem került be a táskába, szóba jöhet, hogy abban az esetben kihagyod az út közben kávézást? Esetleg megiszod helyben, csészéből, vagy későbbre halasztod a kávét, amikor lesz időd és lehetőséged nem eldobható pohárból fogyasztani? Legyen számodra megfelelő ötleted a megoldásra!
  • Hogyan tudnád megoldani, hogy legyen egy kis műanyagmentesítő alapkészlet a táskádban? Ha szereted váltogatni a táskáidat, mi lehet az a megoldás, ami segítségedre lesz abban, hogy ne maradjon ki a táskából az evőeszköz, az elviteles pohár, egy vászonszatyor, a szendvicsnek vagy sütinek való szalvéta, esetleg egy lapos fémdoboz? Nekem az vált be, hogy este, amikor elmosom ezeket, bekészítem a másnapi táskámba, vagy ha csak reggel tudom összekészíteni, a táskába való cuccokról egy kis emlékeztetőt aktiválok a telefonomban. Ez az ellenőrzőlista mindig benne marad, csak újra kell időzíteni, hogy indulás előtt jelezzen. 
  • Ha te már szintet lépnél a műanyagmentességben, hasznos lehet számodra, ha átnézed a háztartásodban lapuló felesleges tárgyakat és megfelelő kezeléssel megválsz tőlük. Az elhasználódó műanyag tárgyakat, pl.: vállfák, zsinegek, takarítóeszközök (WC kefe, partvis, üvegmosó kefe, stb.) és tisztálkodóeszközök (körömkefe, hajkefe, szivacs) már természetes anyagúval pótolod. 

Ez a hónap igazán jó lehetőséget biztosít arra, hogy elindulj a háztartásodba kerülő műanyag mennyiségének csökkentése útján, esetleg magasabb szintre lépj, ha az élelmiszervásárlásban és a mindennapi rutinban már csaknem műanyagmentes vagy. Ezzel tevékenyen részt vehetsz a műanyagszennyezés problémájának csökkentésében, a gyermekeink lehetőségeinek javításában.

Konkrét ötleteket találsz a víz világnapján indult 32 napos kampányunkban!

Sikeres műanyagmentességet kívánok!


Dóra

Home-made Patty
Home-made Patty...
One Week In The Nature
A week in the woods without tap water teaches us water's preciousness....
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like