A nyári hőségben jól esik több zöldséget (egyre) kevesebb húst fogyasztani, de talán éppen azért, mert a melegben kevésbé vágyunk tartalmas ételekre, nálunk ilyenkor válik igazán népszerűvé a szendvics. Kenyér, kifli, zsömle, esetleg bagel – bármelyik jó, a lényeg, hogy sok zöldséggel, egy kis sajttal vagy valamilyen szósszal és egy szelet jó minőségű felvágottal megpakolva kerül a tányérra nyári ebédre vagy vacsorára. Ahogy ebből is kitűnik, mi eszünk húst, de egyrészt egyre kevesebbet (inkább úgy főzök, hogy a húsmentes napok javára billen a mérleg) és ami ugyanilyen fontos szempont, csak etikus tartásból származó húst, tejterméket és tojást használok fel a konyhámban. Emiatt sem jöhetnek szóba a csemegepultokban kapható felvágottak. Ilyesmit már évekkel ezelőtt is csak ritkán vásároltam, a második gyermekem kisbabakora óta, amikor az ő ekcémája miatt elkezdtem odafigyelni arra, hogy milyen adalékokat tartalmaznak az élelmiszerek.

Felvágottat, persze nem ugyanolyan állagút, ízűt, színűt, de fantasztikusan finomat és jól szeletelhetőt otthon is készíthetünk, ráadásul nem kell hozzá képzett szakácsnak sem lenni. Sok ötletet lehet meríteni régi receptújságokból és szakácskönyvekből, hogyan készítették az ilyesmit akkor, amikor még nem volt százféle felvágott minden élelmiszerbolt csemegepultjában. Anyukámnak van nem egy ilyen receptje, húspástétom vagy galantin néven futnak, nagyon szeretjük mindet. Három gyerekkel és a számtalan vállalásom mellett én inkább az egyszerűen elkészíthető ebédeket részesítem előnyben, ezért ha szendvicsbe valót szeretnék készíteni, egyben sütök meg karajt vagy pulykamell darabot. 

Az én kedvenc egyszerű felvágott receptem:

A húst (kb. 40 dkg-os darabot) bedörzsölöm sóval, borssal, hangulatom szerint fűszerekkel. Teszek mellé fokhagymát, hagymát, paradicsomot és paprikát, öntök alá egy kis vizet, majd lefedett jénaiban a sütőbe teszem. 200 fokon sütöm. A hús fajtájától és méretétől függően 1-1,5 óra alatt elkészül. Alkalmanként ellenőrizni szoktam, hogy áll, óvatosan felemelem a jénai tetejét és megszurkálom a húst. Ha teljesen kihűlt, nagyon éles késsel szép vékonyra lehet szeletelni. 

Anyukám aktuális kedvence, a jól szeletelhető húspástétom receptje:

  • olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zöldfűszerek ízlés szerint
  • 2 cl brandy
  • 0,4 kg darált sertés lapocka
  • 2 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg csemegeuborka
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 ek petrezselyem
  • kb. 10 vékony szelet húsos szalonna

A finomra vágott vöröshagymát az olajon néhány percig, közepes lángon pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zöldfűszereket, néhány keverésnyi ideig pirítjuk, majd ráöntjük a brandyt és nagy lángon 2-3 percig forraljuk. Levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni. Ha kihűlt, összedolgozzuk a darált hússal, a zsemlemorzsával, az apró kockákra vágott, lecsepegtetett uborkával és kapribogyóval, illetve a finomra vágott petrezselyemmel. 

Egy hosszúkás sütőforma alját és oldalát beterítjük a leheletvékonyra vágott húsos szalonna (vagy kissé zsíros házi sonka) szeletekkel. Az összeállított fűszeres, húsos masszát óvatosan a sütőformába lapátoljuk, közben megrázogatjuk, simítgatjuk, hogy ne maradjon benne levegő. A végén a tetejét is befedjük szalonnával vagy sonkával. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 75 perc alatt sül meg. A kisült zsírt óvatosan öntsük le róla, majd a formában hagyjuk teljesen kihűlni a húst. 

Tipp: ha a húst kétszer átdaráljuk, egyenletesebb és könnyebben szeletelhető lesz a húspástétom.

Bármelyik receptre esik is a választás, abban biztos lehetsz, hogy az így elkészülő felvágott vagy húspástétom nem csak csomagolásmentes, hanem olyan adalékokat sem tartalmaz, amelyek nem az egészséges és finom étel készítését, hanem a jobb eladhatóságot célozzák.


Dóra

Summer Holiday
A hétköznapokban odafigyelünk a hulladékminimalizálásra, arra, hogy a szokásaink minél kevesebb terhet rójanak a környezetre, elsősorban éppen azért, ...
Plastic Free July
Kezdő vagy haladó vagy az egyszer használatos műanyagok minimalizálásában? Akármelyik is, a műanyagmentes július jó apropót nyújt átgondolni, mit lehe...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like