A tavasztól tele leszek energiával és tettvággyal, remélem, te is így vagy ezzel! Jó kikergetni a tél minden nyomát a lakásból, így a tavaszi nagytakarítás nem csak valami szokásos kötelező rossz, hanem belső igény is, még ha nem is nevezzük nevén a tevékenységet. 

Amikor elrakom a téli szezonhoz tartozó ruhákat és cipőket, át is nézem a gardróbot, erről írtam korábban a ruha újrahasznosítással kapcsolatban. Ez jó alkalom arra is, hogy a polcokat, fiókokat áttörölgessem, a tartalék ágyneműt is átszellőztessem. Innen indulok a lakás többi része felé. Előfordul, hogy nem érek teljesen végig a húsvét előtti időszakban, de ha a fő részek megvannak és nincsenek folyton elmaradó gócok, akkor mindenki sokkal jobban érzi magát a bőrében itthon. 

Amikor alaposabb takarításba fogok, a legegyszerűbb takarítószert választom a fürdőszobában és a konyhában: egy kanál szódabikarbónából és ugyanennyi citromsavból egy pici vízzel pasztát keverek. Frissen használom fel, különben megkeményedik. Néha teszek bele néhány csepp tiszta, citrom illóolajat is. Átdörzsölöm vele a csempés felületeket, a mosdót, a kádat, a pultot. Ahol lehet, vízzel leöblítem, a pultokat és a falicsempét viszont vizes ronggyal törlöm át, általában kétszer, hogy lemosódjon a tisztítószer. Nem szoktam utána ecetes vízzel áttörölni, inkább csak a csaptelepeket száraz ronggyal, hogy ne maradjon vízfoltos. A szódabikarbóna és a citromsav ismereteim szerint alkalmazható csaptelepeken, de az elmúlt évek során nálunk valami kikezdte a krómozott felületeket. Nem állítom, hogy ezek, nem is hagytam el a használatukat, de azért figyelj oda, ha nem csak szaniterekre és csempére használod! Azóta, hogy észleltem a bajt, csaptelepekre csak ritkán kenem, és akkor is inkább csak a vízköves részeire. A többi részre és kisebb takarításnál a Cleaneco fürdőszobai és konyhai tisztítószerét használom - de nem mindkettőt egyszerre! 

Ablak és tükörtisztításra nagytakarításnál keveréket készítek a következőkből: ecet+patikai alkohol+víz (1:1:5), annyit, amennyi egyszerre elfogy, különben a beletett alkohol elveszíti a hatását. Amikor kevesebb időm van - a heti takarítás általában ilyen - akkor a Cleaneco üvegtisztító folyadékát választom. Van belőle utántöltős kiszerelés, elég egyszer megvenni a szórófejes flakont. Gyerekkoromban újságpapírral tisztítottuk az üveget, itt, a Bakonyban viszont, akit nem ért el a mikroszálas kendők divatja, régi pamutruhákból vágott ronggyal teszi. Amióta kipróbáltam, én is így csinálom, tökéletesen működik, semmi szükség mikroszálasra.  A pamut takarítórongyokat is sokszor lehet használni, a takarítás után konyharuhával, törölközővel, textil zsepivel együtt dobom a mosógépbe, és 60 fokon mosom ki. Az alacsonyabb hőfokon történő mosás inkább környezetbarát, de nem akarom mindenben a maximumot elérni. Lehetetlen célkitűzés lenne, elkeserednék és feladnám. 60 fokon a legtöbb baci elpusztul, az én komfortérzetem akkor van meg, ha a fehérneműk és a fenti holmik legalább 60 fokon mosódnak. Én inkább a 60 fokra szavazok, mint a klórra.

A tavaszi takarítás legfontosabb része nálam a függönymosás. Bár nem illatos a mosószerünk és nem használok öblítőt sem, mégis felfrissül tőle a lakás. A dekorfüggöny tavaly nem is került vissza, annyira megtetszett mindannyiunknak az egész nap beáramló fény.

Ha sikerül megtalálni a takarításra szánható időt, az öröm is meglesz benne, legkésőbb az eredményében. 

És még valami: gyűjtsd a hagymahéjat, még nem késő elkezdeni! Jövő héten megírom, mihez kell! 


What's going in to the water what we use?
Dora's advice for ecofriendly washing and cleaning to avoid unnecessary pollution of our waters....
Natural egg painting
Így készítsetek lenyűgöző hímes tojásokat húsvétra - természetesen. Elevenítsd fel a régi hagyományokat és hazsnálj növényeket a húsvéti tojás festésé...
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like