Címkék: konyhai, komposztáló, greenman, komposztálás, bokashi, bokashiliving, bokashi living

Konyhai komposztáló

Konyhai komposztáló - Greenman

Konyhai komposztáló - Kert és grill - 25.990Ft

25.990Ft
  • Nettó: 20.465Ft
  • Bruttó egységár: 25.990Ft/darab
  • Nettó egységár: 20.465Ft/darab
  • Gyártó: Greenman
  • Típus: Greenman
  • Elérhetőség: Raktáron
  • Szállítási határidő: - A raktáron lévő termékek esetén a kiszállítás várható ideje GLS-el 1-2, MPL-el 5-7 munkanap.
A képek illusztrációk, a csomag tartalma a komposztáló, az adalékanyagot külön tudod megvásárolni!A konyhai mini komposztáló technikai adatai:Űrmérték: 16 literSúly: 1,4 kilogrammMagasság: 41 centiméterSzélesség: 30 centiméterMélység: 30 centiméterMíg Amerikában a Bokashi living, Magyarországon a Gr..

A képek illusztrációk, a csomag tartalma a komposztáló, az adalékanyagot külön tudod megvásárolni!

A konyhai mini komposztáló technikai adatai:

Űrmérték: 16 liter

Súly: 1,4 kilogramm

Magasság: 41 centiméter

Szélesség: 30 centiméter

Mélység: 30 centiméter

Míg Amerikában a Bokashi living, Magyarországon a Greenman a probiotikus megoldások szakértője.

A Greenman konyhai mini komposztáló a Greenman starter segítségével lehetőséget nyút a háztartásokban keletkező konyhai hulladék újrahasznosítására és átalakítására szerves talajkondícionálóvá. A Greenman konyhai komposztáló egy olyan segédanyag segítségével alakítja komposztá a konyhai hulladékot, ami jótékony hatáséú, természetes mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából áll. A keletkező komposzt tápanyagokkal és bioaktív anyagokkal látja el a növényeket akár a kiskertben, akár a virágládában. 

A háztartási szemét közel 50%-át a konyhai hulladékok képezik, ezért a komposztálással nem csak hozzájárulhatunk a hulledékmennyisék csökkentéséhez, hanem még kíváló minőségű tápanyaghoz juttathatjuk a növényeinket.

Az otthoni komposztálóhoz a Greenman Starter is szükséges. (Külön tudod hozzá megvásárolni!)

Mi kerülhet a Konyhai Mini Komposztálóba:

- zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy akár főzött/sütött formában,

- sajtok, tejtermékek, de ez esetben több Greenman Starter szükséges,

- nyers vagy elkészített húsok, csontok- szintén több Greenman Startert igényelnek,

- kávézacc, akár filter-papírral együtt.

Hasznos tanácsok:

Használjuk a Greenman konyhai mini komposztálót főzési szokásainknak és életvitelünknek megfelelően, ahogy hulladék keletkezik a háztartásban.

Mindig friss hulladékot tegyünk bele. Rohadt vagy penészes anyagokat ne!

A bekerülő konyhai hulladékokat, amennyire lehet facsarjuk ki, hogy minél kisebb nedvességtartalommal kerüljenek bele.

Szobahőmérsékleten tároljuk és ne helyezzük napra!

Mindig csak a frissen belekerült réteget és a hozzáadott Greenman startert keverjük össze, a korábbiakat ne keverjük hozzá.

A Greenman Startert nem tudjuk túladagolni, amiatt nem kell aggódnunk, inkább többet adjunk hozzá, mint kevesebbet.

A megfelelő anaerob fermentációt a komposzt keverék felszínén megjelenő fehér bevonat, illetve az édes-savanyú illat jelzi.

A nem megfelelő fermentációt a kellemetlen, rothadás szag jelzi, ez esetben szórjunk egy marék cukrot a komposzt keverékre és ügyeljünk a levegőtől való tökéletes elzárásra.

A keletkező komposzt lét a beépített csapon keresztül 2-3 naponta engedjük le, illetve a behelyezett hulladék nedvességtartalmától függő gyakorisággal.

Ezt az élő mikroorganizmusokat is tartalmazó értékes folyadékot felhasználhatjuk növényeink öntözésére 1:100-1:1000 hígításban, a növény korától függően (fiatalabb növény esetén a nagyobb hígítást alkalmazzuk), de felhasználhatjuk töményen is például kanálisba, lefolyókba öntve lerakódások és kellemetlen szagok megszüntetésére.

Fontos, hogy a  komposzt lét minél előbb használjuk fel, ne tároljuk egy-két napnál tovább.

Amint a Komposztáló edény megtelt, folytassuk a komposzt lé időnkénti leengedését és hagyjuk az edényben a fermentációs folyamatokat lehetőleg szobahőmérsékleten 10-14 napig tovább zajlani.

Az elkészült fermentált komposzt megjelenésében ekkor még nem sokban fog különbözni a kiindulási anyagoktól, a szerves anyagok teljes lebomlása és a fizikai átalakulás is a talajban fog bekövetkezni 1-2 hónap elteltével.

Fontos, hogy a Greenman Konyhai Mini Komposztálót minden kiürítés után mossuk el.

A Greenman Konyhai Mini Komposztáló kizárólag a Greenman Mikroorganizmusok által fermentált Greenman Starter alkalmazásával eredményez megfelelő anaerob fermentációt, e nélkül a konyhai hulladékok rothadása következik be.

A Greenman  Konyhai Mini Komposztálás egy új módszer a komposztálásban, éppen ezért érdemes mindenkinek kikísérletezni a legmegfelelőbb alkalmazást a saját háztartásában!

A fermentált komposzt további kezelése és felhasználása

Első lehetőség közvetlenül a kerti talajba kijuttatni:

A további fermentáció érdekében a Greenman Konyhai Mini Komposzt keveréket a talajba be kell ásni. Célszerű a növényeink későbbi kiültetésének helyén, vagy e mellett egy árkot ásni és ebbe helyezni a komposzt keveréket, amit földdel is össze kell keverni, és befedni az anaerob környezet biztosítása érdekében. A földdel való lefedésre azért is van szükség, mert a háziállatok elől is védelmet nyújt. (Természetesen az sem okoz rájuk nézve gondot, ha megtalálják, ez egy természetes, nem toxikus anyag.)

A friss komposzt azonban a növények számára stressz-tényező lehet, ezért minden esetben két hetet kell várni, míg a növényeket a komposzttal kevert talajba ültetjük.

Második lehetőség virágládába vagy tároló edénybe helyezni:

A virágládát vagy tároló edényt 1/3 részig töltsük meg virágfölddel, ehhez adjunk másik 1/3 rész Greenman Konyhai Mini Komposztot és keverjük össze a földdel. Ezt a keveréket végül fedjük be a harmadik 1/3 rész földdel és takarjuk le egy nylon zacskóval az anaerob környezet biztosítása érdekében. Két hét elteltével beleültethetjük a növényeket a virágládába, vagy kiadagolhatjuk a komposzt+föld keveréket kisebb cserepekbe az ültetéshez.