Az édes, vajas keksz a tízórai vagy az uzsonna része lehet gyümölcslével vagy joghurttal, de akár kiránduláshoz és úti elemózsiának is kiváló. Gyerekeknek gyorsan elővehető éhségűző a váratlan helyzetekben - nálunk nélkülözhetetlen egy doboz keksz a kamrapolcon. Abból azonban elegem lett, hogy boltban nagyon nehéz olyan kekszet találni, amelynek összetevői között nem szerepel a pálmaolaj. Amellett, hogy nem pálmaolajmentesek, a bolti kekszek gyakran agyoncsomagoltak és túl sok bennük a cukor. A most következő recept anyukám gyűjteményéből származik, gyerekkorom óta népszerű a családunkban. Ha csomagolásmentes, finom alapkekszet szeretnél, szívből ajánlom ezt! Fémdobozban vagy üvegedényben hetekig eláll, betárazhatsz belőle akár több adagot is. Alkalmas kekszalapnak sütés nélküli tortához (pl. sajttorta). Ha nem szaggatsz belőle formákat, hanem rádlival vagy késsel négyszögeket vágsz belőle, akkor gyorsabban elkészül.
vajas keksz
- Elkészítési idő: előkészítés 15 perc, hűtés 1 óra, sütés 15 perc/tepsi
- 700 g liszt
- 350 g vaj
- 300 g (por)cukor
- 1 kezeletlen citrom héja
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 kk őrölt kardamom
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- egy pici só
A tésztát összegyúrjuk, letakarjuk, hogy ne száradjon, ki és 1 órára hűtőbe tesszük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval vagy késsel négyzetekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 175 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Lezárt fémdobozban vagy fedeles, jól záródó üvegedényben hetekig eltartható.
Ízesíthető több citrommal, csokireszelékkel, narancshéjjal, stb.
Dóra