Ha már legutóbb a kirándulásról írtam, mostantól leírom azt is, hogy lehet egyszerűen otthon elkészíteni olyasmiket, amik kiránduláskor, utazáskor, jó ha vannak, de nehéz megúszni a csomagolást, ha készen veszed. Az első legyen a kedvencem, a müzliszelet!
Csomagolásmentes müzliszelet
Az alugőzölt csomagolóanyagok az elsők között kerültek tiltólistára a háztartásban. A müzliszelet azonban hasznos kis energiabomba, amiről nem akartam lemondani. Sok kísérletezés után született ez a recept. Ez a finomság nekünk jobban ízlik, mint a bolti, tartalmát tekintve pedig a legtöbb készen kaphatót legyőzi.
125 g vaj
100 g cukor (én kókuszvirágcukrot teszek bele)
125 g cukormentes, darabos mogyoróvaj (készítheted otthon napraforgóolajjal, a készen kapható tudtommal mind pálmaolaj alapú)
70g méz
200 g zabpehely
150 g aszalt gyümölcs apróra vágva (tartsd meg az arányt, különben nem lesz jó a szeletek állaga!)
150 g magkeverék (tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag)
Hugh Fearnley- Whittingstall receptje volt a fő alap. Ő több (150 g) és más fajta (barna cukor) cukrot ír, több (75 g) mézet és csurgat ezen kívül még a sütésre kész massza tetejére is, a magkeverékbe tesz mákot is és a masszába belereszeli 1 narancs és 1 citrom héját. Nála a magyar fordításban „Mézes-mogyorókrémes energiaszelet”néven található meg a River Cottage minden napra című könyvében.
Egy szögletes hőálló edényt (nekem 20x30-as jénai van) kibélelek sütőpapírral. A vajat, a cukrot, a mézet és a mogyoróvajat egy közepes méretű lábasban kis lángon összeolvasztom. Ebbe öntöm bele a többi hozzávalót, elkeverem, majd az egészet a kibélelt edénybe öntöm, elsimítom, lenyomkodom. Előmelegített sütőben 160 fokon, légkeveréssel 30-35 percig sütöm. Este sütöm, reggelre kihűl a sütőedényben, akkor kiborítom (amíg nem hűl ki, szétesik), szeletelem és zárható dobozba teszem.
Kirándulásra, iskolai uzsonnához vagy akár munkahelyi nasinak is nagyon jó!
Szuper a recept! Köszönöm :)